Dan La Botz: ”Det är en djup kil som har slagits in”
Joe Biden har lovat att bistå Ukraina så länge det behövs. Den amerikanska vänstern är dock splittrad över huruvida landet ska stödja Ukraina.
Dagens ETC
Hök! Campist! Amerikaner som befinner sig till vänster om Demokraterna är splittrade över kriget. Det här kommer även att få inrikespolitiska konsekvenser, tror Dan La Botz, aktivist och historiker.
– Det blir svårare att gå i samma demonstrationståg.
Historikern och författaren Dan La Botz undervisade fram till 2019 vid School of Labor and Urban Studies på City University of New York och har även ett långt engagemang i fackföreningsrörelsen. Han är också en av redaktörerna för tidskriften New Politics, ett ”oberoende socialistiskt forum för dialog och debatt inom vänstern”. I nätmagasinet Posle publicerade han i höstas en genomlysning av den amerikanska vänsterns inställning till Ukraina.
USA:s vänster, vad är det då? Vi börjar med en bred definition.
– Det demokratiska partiet står till vänster om Republikanerna. Där stödjer de flesta Ukraina. Om vi vänder blicken längre åt vänster hittar vi en vänster som jag tror är ganska splittrad. En del är absoluta pacifister med en hållning att kriget måste få ett slut omedelbart, säger La Botz och påpekar att den här gruppen är sprungen ur en amerikansk antikrigsrörelse delvis rotad i kristna grupper.
– Inte så långt från dem, politiskt, har vi den grupp människor som ser USA som huvudfienden i världen och därför stödjer de länder som de kallar antiimperialistiska: Ryssland, Iran, Syrien, Venezuela, Kuba. Vi kallar dem ofta ”campists”. Världen är uppdelad i två camps, läger. De vill inte beväpna Ukraina.
”Rätt att försvara sig”
Dan La Botz växte själv upp i en pacifistisk familj och vapenvägrade under Vietnamkriget. Han har demonstrerat mot krigen i Vietnam, Irak och Afghanistan. Och invasionen av Grenada under Reagan. Ändå ser han det som självklart att Ukraina ska kunna importera vapen.
– Min del av vänstern anser att vi som socialister måste stödja Ukrainas suveränitet och territoriella okränkbarhet, att de har rätt att försvara sig och skaffa vapen varhelst de kan.
USA:s till medlemsantal starkaste vänstergrupp, Democratic socialists of America (DSA), motsätter sig vapenexport till Ukraina och vill fokusera på diplomati då, menar man, faran för kärnvapenkrig vid en eskalering överskuggar allt.
”Socialister här har ett ansvar att anlägga en kritisk blick på USA:s imperialistiska strävanden och vara en röst mot den obscena militaristiska kampanj som skapat rekordvinster för vapentillverkare som siktar på att håva in långsiktiga vinster under ett utvidgat krig”, skriver kommitténs Gerard Dalbon i en aktuell artikel.
Vill hitta kompromiss
Många inom den amerikanska vänstern vill inte heller stödja den politik som Ukrainas styre under president Volodomyr Zelenskij står för, vilken anses vara nyliberal.
Det kommer till slut att krävas en kompromiss, resonerar DSA och många med dem, lika bra att börja kompromissa nu innan kriget pågått alltför länge.
DSA har kritiserats, bland annat från ukrainska vänsterskribenter, för att fokusera för mycket på att kritisera USA och Nato i jämförelse med Ryssland. DSA:s lösningar är begränsade till diplomati och självrannsakan hos väst men man presenterar också många perspektiv som sällan får plats i media. I ett panelsamtal som går att se på Youtube diskuteras bland annat geopolitisk historia efter Sovjets upplösning, ökad militärbudget på bekostnad av välfärdsprogram, ekonomisk ”chockterapi”, kollapsade samhällsinstitutioner, ukrainsk pacifism, avmilitarisering av kärnkraftverk och nationalism.
Skapar misstro
Dan La Botz vill även han i ett längre perspektiv se nedrustning och ett slut på Nato.
– Men för mig är det tydligt att många central- och östeuropeiska länder velat gå med i Nato, och fortfarande vill det, efter att levt under rysk imperialism, antingen tsarens eller Sovjetunionens.
Hur tror du att splittringen i den här frågan påverkar USA:s vänster generellt?
– En djup kil har slagits in, den amerikanska vänstern är väldigt splittrad.
– Ibland går du i samma demonstrationståg kring inrikesfrågor men jag ser det som allt svårare. Om människor inte förstår tanken på att försvara demokrati och det ukrainska folkets självständighet – vilken typ av ledare och aktivister blir de då för rörelser för frihet och demokrati här i USA?