BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men så valdes förre premiärminister François Fillon till presidentkandidat i högerns primärval. Han slog ut stora namn som den skandalomsusade före detta presidenten Nicolas Sarkozy och den erfarna politikern Alain Juppé.
Ultrakonservativa Fillon vann på att han var känd som "Monsieur Propre" – Herr Fläckfri. För medan Juppé dömts och Sarkozy misstänks för flera fall av förskingring av allmänna medel så stod Fillon fri från liknande anklagelser, vilket är ovanligt bland franska politiker.
Herr Fläckfri föll hårt
Det kan vara därför han föll så hårt i opinionen när satirtidningen Le Canard Enchainé i februari publicerade en rad artiklar där han anklagas för att ha fejkanställt sin fru och sina barn och avlönat dem med allmänna medel.
För detta har han nu formellt delgivits misstanke om brott, bara sju veckor innan valet.
Samtidigt växer högerextrema Nationella frontens kandidat Le Pen i opinionen – hon har enligt de flesta opinionsundersökningar högst stöd av kandidaterna, var fjärde fransman väntas rösta på henne i första omgången.
Redan 2002 chockades Frankrike då hennes pappa, förre partiledaren Jean-Marie Le Pen lyckades ta sig till den andra valomgången. Men den gången gick fransmännen man ur huse för att rösta bort honom. Över 80 procent röstade på motståndaren Jacques Chirac.
Hälften har inte bestämt sig
Det är systemet med de två valomgångarna som gör att de flesta bedömare har avfärdat tanken på att Le Pen verkligen kan väljas till president. Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna i första omgången – vilket aldrig hänt – så blir det en andra omgång mellan de två starkaste kandidaterna. Kommer Le Pen så långt väntas väljarna göra som de gjorde 2002 – det vill säga rösta på vem som helst som utmanar högerextremisten.
Men idag ser den politiska spelplanen annorlunda ut: Le Pen är mycket mer accepterad än vad hennes pappa var. Att både vänstern och högern höll primärval – vilket de inte brukar – anses bero på hennes framgångsrika normalisering av partiet.
Nära hälften av franska väljare har ännu inte bestämt vem de ska rösta på, enligt en opinionsundersökning beställd av BFM-TV.
"En fransk Corbyn"
Vänsterkandidaten Benoît Hamon har profilerat sig som "en fransk Corbyn" och representerar vänsterfalangen bland de franska socialisterna. Han ser dock ut att ha små chanser att ta sig till den andra omgången. Efter samtal föll ett samarbete med den oberoende vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon och de ställer upp var för sig.
Enligt opinionsmätningarna har de tillsammans tillräckligt stöd för att vinna valet – men åtskilda kommer de inte förbi första omgången. Så efter Fillons korruptionsskandal utmanas Le Pen främst av fristående Emmanuel Macron.
39-åriga Macron avgick som ekonomiminister i Hollandes regering så sent som förra året och bildade rörelsen En marche! (På väg) Han är EU-vurmare och marknadsliberal men förespråkar också en aktiv offentlig socialpolitik. Folk jämför honom med stjärnor som Barack Obama eller Kanadas president Justin Trudeau. Själv vill han ses som mittenpolitiker, "varken höger eller vänster". Motståndarna till vänster menar att han är höger medan högern vill att han ska ses som socialist och "Hollandist".