Orbáns propagandaman jublar: ”Trump är slutet för en globalistisk woke-agenda”
Dagens ETC
Den ungerska regimen känner rejäl ideologisk medvind sedan Trumps makttillträde, vilket innebär att Viktor Orbán för första gången står på god fot med både Moskva och Washington. I Budapest träffar Dagens ETC regimens språkrör – och får en lektion om hur det är det oberoende civilsamhället som är det verkliga hotet mot demokratin i Ungern.
I bokhyllan hos den ungerska regeringens internationella talesperson Zoltán Kovács står det en novell om ett islamistiskt övertagande av Frankrike. Det är den andra volymen av inbördeskrigstrilogin ”Guérilla”, en djupt kontroversiell bokserie författad av den högerextrema fransmannen Laurent Obertone, som målar ut muslimer som en inre fiende och vita européer som utrotningshotade.
Som statssekreterare med uppdrag att vara språkrör för premiärminister Viktor Orbán har Zoltán Kovács torgfört just den här typen av åsikter om muslimer. Det har hetat att krigsflyktingar från Mellanöstern och Afghanistan egentligen är ”invadörer”, och att de konspirerar med vänsterliberala eliter för att byta ut de vita människorna som Europas befolkning.
Zoltán Kovács har varit Ungerns internationella språkrör under Viktor Orbán sedan 2014.
Bild:
Joakim Medin
Andra gånger har Zoltán Kovács försvarat den ungerska regimens politisering av statsapparaten och attackerna mot pressfriheten och medierna. Likaså demonteringen av rättsstaten och den demokratiska maktdelningen.
Högerauktoritär revolution
Viktor Orbán var Europas Trump åratal innan Trump ens bildade sin första administration i USA. Premiärministern i Budapest kom till makten redan 2010 och inledde en högerauktoritär revolution inspirerad av Vladimir Putins system. Nu när Trump återvänt till Vita huset och gör i princip samma sak, har föregångslandet Ungern hamnat i den unika positionen att man har utmärkta band till makthavarna i både Moskva och Washington.
Och Zoltán Kovács håller på att spricka av mallighet.
– Vi har alltid trott på att historien förr eller senare kommer ge Ungern rätt. Även om vi är ett litet land med en liten befolkning så har vårt sätt att tänka vägt väldigt tungt. Det här har gett ännu mer kraft bakom vår premiärministers röst.
Dagens ETC besöker Orbáns talesperson i slottsdistriktet i den bergiga Buda-delen av Budapest. Zoltán Kovács är lika oklanderligt klädd som tidigare gånger vi mött honom och talar akademisk engelska. Han flyttade in i sitt kontor här för bara en månad sedan, som en del av en process där regeringen successivt har lämnat byggnaderna man tidigare hållit till i vid parlamentsbyggnaden på andra sidan Donau, i den platta Pest-delen av huvudstaden.
Zoltán Kovács pekar ut från sitt kontorsfönster på nya hus som uppförs i neorenässansstil i slottsdistriktet, för att återställa området till hur det såg ut under monarkins dagar och fram till förstörelsen i andra världskrigets slutskede.
– Det kostar otroligt mycket, men det måste göras eftersom det brukade se ut så här förr. Den lagstiftande församlingen låg på Pest-sidan och kungafamiljen befann sig på Buda-sidan.
”Trätt in i en helt ny era”
Oppositionella ungrare menar att regeringens flytt hit upp på berget visar Orbáns ambitioner om att konstruera en ny ”monarki” i landet, där kungafamiljen består av de figurer som blivit otroligt mäktiga och förmögna genom korruption under de senaste 15 åren.
”Vi har alltid trott på att historien förr eller senare kommer ge Ungern rätt.”
Bild: Joakim Medin
Men vi är här för att tala om hur den första högerauktoritära regeringen i EU reagerar på den nya världsordningen sedan Trumps USA i mångt och mycket rivit upp det transatlantiska säkerhetssamarbetet.
– Jag deltog i morse på utrikesdepartementets årliga möte med våra ambassadörer. Premiärministern höll tal där och sa mycket träffande att vi har trätt in i en helt ny era. Och det handlar inte om att USA har fått en republikansk president, utan om att det innebär slutet för en globalistisk woke-agenda som inte tjänat amerikanska intressen, säger Zoltán Kovács, som konsekvent använder Orbáns formella titel, aldrig hans namn.
Vi menar att Ukraina inte utkämpar ett krig för Europas sak, utan bara för sin egen sak.
”Woke-agendan” sägs gå ut på att västländska länder gör anspråk på moralisk överlägsenhet och försöker styra både andra länder och konflikter utifrån ett verklighetsfrånvänt, vänsterliberalt perspektiv. Trumps återkomst måste tvinga undan denna agenda och forcera fram ett skifte i hur man ser på sig själva och världen. Det rör inte minst kriget mellan Ryssland och Ukraina, argumenterar den ungerska regeringen.
– Stödet till Ukraina har ingenting att göra med det europeiska försvaret. Vi menar att Ukraina inte utkämpar ett krig för Europas sak, utan bara för sin egen sak. Och vad gör det för nytta att tvinga ett land in i fortsatt konflikt? Vi vet alla att de inte kan vinna kriget, så varför hålla fast vid en argumentation om att det fortfarande är möjligt, istället för att försöka avsluta konflikten.
Inga klara besked om EU-försvar
Ungern är det mest Putinvänliga medlemslandet i både EU och Nato. Man har upprepade gånger saboterat det internationella stödet till Ukraina genom att man förhalat eller försökt stoppa sanktioner mot ryska företrädare, samtidigt som man vägrat tillåta transport av militärt Nato-material till Ukraina via ungerskt territorium.
Av samma proryska skäl anser de ungerska makthavarna också att det varit fel att efterlysa Vladimir Putin för krigsbrott. Men Zoltán Kovács framställer det som att det beror på något annat.
– Om man säger att Rysslands president är en krigsbrottsling, hur ska man då någonsin kunna mäkla fred? Bara för att någon startar ett krig så gör det inte den människan till en brottsling. Om det vore sant så skulle flera västledare befinna sig i fara, eftersom de startat krig i länder som Libyen och Irak.
Det amerikanska beteendet har skapat stora farhågor kring att det militära samarbetet mellan USA och Europa, både inom och utanför Natos ramar, är på väg att falla i bitar. I dess ställe talar nu ett flertal europeiska länder om att etablera en egen säkerhetsordning. Ett slags Nato utan USA, som ska fortsätta stötta Ukraina.
Trots upprepade frågor vill Zoltán Kovács inte svara Dagens ETC på om den ungerska regeringen vill ingå i ett sådant europeiskt försvarssamarbete, eller lämna det i protest.
– I Centraleuropa vet vi alla hur Ryssland har ockuperat länder och förstört, vad de är kapabla till om man inte hanterar Ryssland på rätt sätt. Så vi har uppmanat till mer försiktighet. Att hjälpa Ukraina ligger inte i Natos intresse. Hjälpen till Ukraina har i slutändan inte försvagat Ryssland, utan tvärtom förstärkt landet så att Ryssland idag har en mäktigare armé än på flera decennier.
Bittra bråket med Fukuyama
Den officiella ungerska linjen är alltså att det är bäst att lägga sig platt för Ryssland och inte förarga björnen i öster. Men de många uttalanden och den proryska desinformation Ungern spridit sedan 2022 avslöjar snarare att man har den här synen för att man går i Moskvas ledband.
2012 rök statsvetaren Francis Fukuyama och Zoltán Kovács, då statssekreterare för kommunikation, ihop. Något Kovács förevigat med en affisch.
Bild:
Joakim Medin
Oavsett så tycks utvecklingen från en bipolär till en multipolär värld nu visa, att Francis Fukuyamas tes om ”historiens slut” efter kalla kriget definitivt är fel. Zoltán Kovács skiner upp när den välkända amerikanska statsvetaren kommer på tal.
– Som utbildad historiker tror jag det är bra för alla om vi gör oss av med Fukuyamas principer. Jag hade ett uppmärksammat gräl med honom i början av vår regeringstid, när vi stötte på varandra i USA. Jag kallade honom kommunist eftersom det är väldigt kommunistiskt att hävda att det finns en perfekt sociologisk ordning.
Gjorde du? Han måste ha blivit upprörd?
– Jadå. Men han gjorde oss upprörda också, han kallade oss fascister och diktatoriska.
Zoltán Kovács var så stolt över det här grälet att han efteråt lät tillverka en affisch inspirerad av boxningsannonser, som visade hur han och den liberala statsvetaren Fukuyama mötte varandra i en ”fajt”. Han skickar en assistent att hämta affischen, som han än idag har bakom glas och ram på en av sina väggar.
Förbereder ny repressiv lag
Bortsett från att Ungerns makthavare vittnar om stora framgångar för deras ideologiska läger, i den nya världsordning som växer fram med Trump, tycks man men honom vid rodret också ha släppt på flera spärrar.
Orbánregimen säger sig ha avslöjat ”den största korruptionsskandalen i västvärldens historia”, i form av att USA innan Trump har ”avlönat” ungerska civilsamhällesorganisationer, medier och andra aktörer som kritiserat Orbáns maktfullkomlighet. Det enda ”beviset” som lagts fram är att dessa aktörer har mottagit amerikanska demokratifrämjande bidrag av något slag, både i eller utanför biståndsmyndigheten USAID:s program.
Protester vid Hjältarnas torg i Budapest 2017, då Orbánregimen ville begränsa NGO:s och civilsamhällesorganisationer från att ta emot pengar från utomlands.
Bild:
Zoltan Balogh AP/TT
Den ungerska regimen har påbörjat en smutskastningskampanj under ledning av Zoltán Kovács och hängt ut medier och NGO:er som Orbán har lovat att ”rensa ut” från landet, tillsammans med alla former av ”utländskt inflytande”. Lagom till påsk ska man också leverera ny lagstiftning mot civilsamhället.
– Så vitt vi förstår har 83 procent av alla biståndsprogram USA stått bakom gått till ideologiska ändamål i andra länder. De har finansierat journalister, politiker och NGO:er. Istället för att lägga pengarna på mat och vatten i afrikanska länder har de sett till att det skapas organisationer med feminist- och hbtq-agendor.
Den konkreta procentsatsen har Orbánregimen hämtat från USA:s utrikesminister Marco Rubio, som tidigare i mars uppgav att just 83 procent av alla program vid USAID har skrotats. Enligt den ungerska logiken har därför endast de återstående 17 procenten av myndighetens medel gått till icke-politiska mottagare.
Så USAID:s mångåriga program har inte handlat om att främja demokrati och människorätt?
– Det har inte haft någonting att göra med demokrati. Det handlar om politisk påverkan, om politisk korruption. Målet är att förändra folks mentalitet och att motarbeta regeringar. Det innebär att man måste se det som allvarliga nationella säkerhetshot, säger Zoltán Kovács.
Men NGO:erna har fått bidragen helt öppet, så varför uppmärksammas det först nu?
– Var inte naiv! Att man ansöker om bidrag betyder bara att de redan varit säkra på vilka som ska få pengarna. Och detta handlar inte bara om USAID. Vi har i åratal påtalat problemen med hur även George Soros imperium skickar pengar över hela världen.
Fick stipendium från Soros
Den åldrige ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros, som är en av världens främsta filantroper genom sin demokratifrämjande stiftelse Open Society, har i snart tio års tid attackerats i demoniseringskampanjer av Orbánregimen. Det ungerska civilsamhället anklagas också regelbundet för att ingå i en konspiration under Soros ledning, i syfte att misstänkliggöra NGO:erna.
Naturligtvis är det inget konstigt att oberoende civila organisationer söker och får medel från både privata stiftelser och statliga myndigheter. Så sker över hela världen och även enskilda individer söker medel på samma sätt. I Zoltán Kovács CV, på den ungerska regeringens webbsida, framgår att han själv fick ett stipendium från Soros stiftelse under sina studier på 1990-talet.
Påståendet om att NGO:er är gräsrotsorganisationer som representerar folket, det har just raserats.
Men den ungerska regeringen står fast vid att man avslöjat en enorm korruptionsskandal som uppstått på grund av “wokeviruset”, att detta omkullkastar hela bilden av det ungerska civilsamhället – och att det kommer leda till kännbar lagstiftning.
– Påståendet om att NGO:er är gräsrotsorganisationer som representerar folket, det har just raserats. Vi ser istället att NGO:er kallar sig civila men egentligen utför politiskt arbete. Det måste vi hantera, eftersom de annars kan runda vårt parlament och den klassiska formen av demokrati, och utöva makt utan att det kommer med några kontrollmekanismer.
”Istället för att lägga pengarna på mat och vatten i afrikanska länder har USA sett till att det skapas organisationer med feminist- och hbtq-agendor”, säger Zoltán Kovács.
Bild:
Joakim Medin (redigerad)
Det är magstarka ord att komma från en regering som själv anklagas för att ha centraliserat all makt i egna händer och förvandlat parlamentet till en maktlös institution. Och som enligt EU:s institutioner, FN:s särskilda utredare, internationella civilsamhällsorganisationer och demokratiinstitut anses har rullat tillbaka så mycket av sin utveckling, att landet inte längre kan betraktas som en demokrati.
Det som händer i USA just nu, det tycker vi borde hända i Europa också.
Zoltán Kovács hämtar sin kavaj inför att han ska fotograferas. Han vet att det här kommer bli en artikel där regimen kritiseras, men han ställer upp på intervju eftersom han känner att hans lag just nu ändå vinner.
– Det som händer i USA just nu, det tycker vi borde hända i Europa också.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.