Du ska tillsammans med bildjournalist ZannaNordqvist bevaka Finland. Berätta om vad ni vill undersöka.
– Rent allmänt handlar det om att vi är på plats när historia skrivs. Som president Sauli Niinistö sa i söndags lever vi i en ny era. Vi är här för att förstå vad det betyder. Har vi kanske något att lära av Finland? Och vad tänker de vars tillvaro nu skakas om i grunden? Städer i öst som Villmanstrand har byggt sin ekonomi på gränshandel med Ryssland, de kommer att lida när gränsen blir tydligare.
Ryssland hotar ju Finland med diverse, ej specificerade åtgärder. Du är redan på plats i Finland. Hur reagerar folk på det här?
– En taxichaffis jag åkte med i Villmanstrand sa att ryska turister har ersatts av utländska journalister som kommit och ställer dumma frågor: ”Till exempel vill de veta om vi är rädda för ryssarna. Det är vi inte, vi är finländare och vi har sisu.”
– Allt sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 har Finland utbildat strategiska målgrupper, som elever och journalister, i källkritik. De räds inte lite rysk propaganda. Och att Ryssland skulle kunna göra mer än så i det korta loppet tror ingen på.
Här i Sverige har det i debatten framhållits som avgörande att följa Finland. Hur talas det i Finland om Sveriges beslut?
– I Finland pratar man om Sveriges säkerhetspolitik som ideologisk, medan finländarna själva ser Nato som en överlevnadsfråga. Finland har en 1 300 kilometer lång gräns mot Ryssland vilket gör landet mer utsatt. ”Vi fattade det här beslutet eftersom vi aldrig mer vill ha krig i Finland”, sa premiärminister Sanna Marin i söndags. Vidare har Sauli Niinistö och Sanna Marin poängterat hur viktigt det är att Finland och Sverige samarbetar.
Här i Sverige har V och MP varit kritiska till Nato. Hur ser det ut bland röda och gröna i Finland?
– Stödet för Natomedlemskap är betydligt högre i Finland än i Sverige, runt 75 procent, och 83 procent om även Sverige går med. Samsynen gäller även politiker. Bara ett tiotal av det finska parlamentets 200 ledamöter motsätter sig medlemskap. Finska gröna ändrade sig om Nato redan i januari. Vänsterledaren Li Andersson har sagt att man kan komma till två olika resultat kring Nato utifrån från en vänsterideologi.