– Det här är ingenting annat än ett försök att göra de superrika ännu rikare, sa han 2017 till the Guardian.
Det är inget som Donald Trump verkar bry sig om. Inför kommande mandatperiod har USA:s kommande president lovat att sänka skatten ytterligare.
Rika ratar Trump
Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris gick tvärtom till val på att höja bolagsskatten till 28 procent. Trots detta valde en majoritet av USA:s miljardärer att stötta hennes kandidatur före Donald Trumps. Enligt en uppställning som presenterats av Forbes ville åtminstone 83 av USA:s miljardärer se Kamala Harris i rollen som landets nästa president. Motsvarande siffra för Donald Trump var 53.
I Forbes noteras att stödet kan te sig motsägelsefullt med tanke på att Kamala Harris ofta kritiserat Donald Trump för att driva en politik som framför allt främjar de redan välbeställda. Men i ett uttalande som publicerades tidigare i höst förklarade ett antal miljardärer och företagsledare varför de valde att stötta demokraternas kandidat.
– Hon kommer att fortsätta främja rättvis och förutsägbar politik som stödjer rättsstatsprincipen, stabilitet och en sund affärsmiljö, skriver de.
Växande utbildningsklyfta
Även sett till hela den amerikanska väljarkåren väljare tycks Kamala Harris ha rott hem höginkomsttagarnas stöd. Enligt siffror från NBC röstade 51 procent av väljarna från den högsta inkomstgruppen – där familjen har en sammanlagd inkomst på 100 000 dollar eller mer om året, motsvarande mer än en miljon kronor – på Kamala Harris. Bara 46 procent i gruppen röstade på Donald Trump.
Mitchell Downey, forskare i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, tror att resultatet framför allt handlar om sambandet mellan inkomst och utbildning.
– Personer med utbildning har ofta bättre lön och det vi ser väldigt tydligt är en växande utbildningsklyfta, där individer med högre utbildning är mer benägna att rösta vänster, säger Mitchell Downey.
Han menar att samma trend också går att skönja i europeiska demokratier.
– I Sverige, till exempel, har stödet till Socialdemokraterna ökat bland högutbildade.
En del av detta tror Mitchell Downey har att göra med att sociala frågor fått ökad politisk betydelse.
– Frågor såsom aborträtt och hbtqi-personers rättigheter har alltid haft starkt stöd hos högutbildade och här ser vi en stor skillnad i hur man röstar beroende på utbildningsnivå.
Tappar välbärgade väljare
Sett till gruppen höginkomsttagare i USA verkar Donald Trump tappa mark. Siffror från presidentvalet 2020 visar att han då fick hela 54 procent av stödet bland väljare i den högsta inkomstgruppen.
Henrik Ekengren Oscarsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, förklarar att tillbakagången bland landets välbärgade kan bero på flera saker.
– Förvisso vill Trump fortsätta minska bolagsskatten kraftigt, men de som tjänar mycket pengar kanske inser att förslaget om införandet av höga tullar och begränsningar av frihandeln inte är en bra idé långsiktigt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Han pekar vidare på att oron för demokratin i landet kan ha fått gruppen välbärgade, högutbildade tjänstemän som arbetar inom statliga myndigheter att välja andra alternativ än Donald Trump.
– Just detta är en exceptionellt stor grupp i USA och det kan vara så att demokratifrågan spelat roll bland dessa individer.
Ovisst läge framåt
Hur den amerikanska ekonomiska politiken kommer att se ut under de kommande fyra åren med Donald Trump vid rodret är enligt Mitchell Downey svårt att svara på.
– Donald Trump är inte direkt känd för att vara ideologiskt sammanhängande eller för att ha en väldefinierad ekonomisk filosofi.
Han menar att Donald Trump inför valet 2016 utmålade sig själv som en förnyare av det republikanska partiet, men drev sedan som president en traditionell, republikansk ekonomisk linje.
– När han väl tillträtt gjorde han i stort sett samma sak som Republikanerna alltid gjort, det vill säga satsade på avregleringar, den fria marknaden och skattesänkningar.
Vilken politik den kommande vicepresidenten JD Vance kommer vilja driva är inte heller tydligt, säger Mitchell Downey.
– Han har på sätt och vis markerat nya riktningar för det republikanska partiet. Samtidigt kommer han från tech-sektorn med dess nyliberala värderingar och tilltro till den fria marknaden som nyckeln till välfärd.