Under lång tid rådde konsensus bland många i Tyskland om att man inte pratar med AfD – och absolut inte röstar på dem. Äldre generationer är fortfarande bekanta med ett politiskt landskap som inte var så öppet för ytterhögern. Ungdomar, å andra sidan, känner inte längre till ett partisystem utan AfD – partiet fyller elva år i år.
Under de senaste åren har vissa AfD-politiker också byggt upp en stor räckvidd på sociala medier. Ungdomar mötte därför i allt högre grad högerpopulistiska och högerradikala idéer inför detta val – och inte bara i Tyskland. Många unga i Frankrike, Belgien och Portugal röstade också för ytterhöger- och högerextrema partier. Fransmannen Jordan Bardella, som är politiker för Marine Le Pens Nationell samling, har över 1,4 följare på Tiktok.
Stora på sociala medier
Tusentals följer den tyske skandalpolitikern Maximilian Krah, AfD:s tidigare toppkandidat till EU-valet, på nätet. Hans uttalanden som ”Mångkultur är mångkriminellt” och ”Riktiga män är höger” har setts, gillats och delats av tusentals. Några av hans videor har till och med visats mer än en miljon gånger. AfD-politikerns räckvidd på Tiktok begränsades nyligen på grund av provocerande uttalanden.
– Unga människor är inte engagerade, de har inte byggt upp någon partiidentifikation. Andra partier – till exempel De Gröna – har ännu inte etablerat sig på medier som Tiktok. Samtidigt minskar konsumtionen av traditionell tv och tidningsläsning. Många unga använder Youtube, Tiktok och Instagram som sin huvudsakliga informationskälla, förklarar statsvetaren Uwe Jun på SWR.
På tal om De Gröna: medan AfD var mer övertygande än någonsin tidigare bland väljare under 30 år, föll De Gröna från 33 till 12 procent jämfört med förra valet. I det federala valet 2021 var De gröna fortfarande det starkaste partiet bland personer under 30 år. Rörelsen ”Fridays for future” hade vuxit under de föregående åren. Många unga människor tog politisk ställning mot klimatförändringarna som orsakats av människan och röstade på De gröna. De gröna blev sedan en del av den så kallade trafikljusregering som beslutade hur man skulle hantera den globala hälsosituationen under coronapandemin.
Under lång tid hölls skolor i Tyskland stängda, inflationen steg och den unga generationen kände sig som åskådare i dessa kriser - som om de på något sätt kunde klara sig. I en studie som publicerades av Fridrich Ebert Foundation 2023 höll 77 procent av de tillfrågade ungdomarna inte med om påståendet ”Politikerna tar ungdomarnas oro på allvar”.
Coronapolitik och migration
Undersökningar som genomförts av Forschungsgruppe Wahlen visar också att många människor i allmänhet är missnöjda med regeringen. Medan en majoritet var nöjda med förbundskansler Olaf Scholz (socialdemokratiska SPD) före augusti 2023, har bara mindre än 40 procent samma förtroende nu. Enligt en undersökning är endast drygt 30 procent nöjda med regeringen.
På valfesten den 9 juni sade AfD-politikern Christine Anderson till Deutschlandfunk radio att hon ser röstbeteendet som en sen konsekvens av åtgärderna mot coronaviruset. Ungdomar hade drabbats hårt av skolnedläggningarna, som AfD hade kritiserat. Hon nämner också migrationsfrågan, som AfD har drivit sedan partiet grundades, som en anledning till att just unga människor valde att rösta på det högerpopulistiska partiet.
Ungdomar påverkas mer än andra av ”massinvandringen”, säger Sebastian Münzenmeier, vice ordförande för AfD:s riksdagsgrupp, i Deutschlandfunk. Han förklarar att unga människor till exempel använder kollektivtrafiken oftare än andra åldersgrupper – och konfronteras med brottslighet där. Under EU-valet frågade forskningsinstitutet Infratest dimap vad människor i Tyskland är mest rädda för: Bland 18-34-åringar låg rädslan för brott på första plats (69%).
Studien ”Jugend in Deutschland” som publicerades i april 2024 visade också på en mindre öppen attityd gentemot flyktingar. Enligt författarna har viljan av att ta emot många flyktingar minskat kraftigt jämfört med Shell Youth Study 2019. Då var 57 procent positiva, i den här studien är siffran endast 26 procent.
Fångar upp ung oro
Studier har också visat att många unga är rädda för social nedgång och är oroliga för att inte kunna hitta prisvärda bostäder.
”Partier som portugisiska Chega, nederländska Frihetspartiet, AfD eller franska Nationell samling är därför utmärkta på att fånga upp unga väljares oro som äldre väljare (som äger sina egna hem) inte har eller inte längre har”, skriver Alisa Schellenberg på Zeit Campus.
Europeiska högerpartier – som det portugisiska högerradikala partiet Chega – kopplar ihop migrationsfrågan med bostadsfrågan och vinklar det sedan till att de flyktingar och asylsökande som de tar emot är orsaken till att det inte finns tillräckligt med bostäder för ungdomar i deras hemländer. Den populistiska strategin verkar ha fungerat, inte minst för AfD i EU-valet.
Men kommer AfD att förbli populärt bland unga väljare i valet till förbundsdagen i september 2025? Det är omöjligt att förutspå. Till skillnad från tidigare generationer är gruppen under 30 år definitivt mer flexibel när det gäller partilojalitet.
– Att ha ett enda parti som man röstar på hela livet är något som inte alls framträder som ett mönster för unga människors röstningsbiografi, säger statsvetaren Torsten Faas till Tagesschau.