Enligt föreningen Clap, som organiserar gigarbetare i Paris, innebar det att ingen mat kördes ut under den perioden. Blockeringen var ett led i den senaste tidens protester mot de försämrade arbetsvillkoren. Framför allt handlar det om att Deliveroo har tagit bort minimiersättningen för kortare utkörningar.
– Deliveroo var det plattformsföretag som betalade bäst, men nu har de anpassat sig efter sina konkurrenter. Det ökar osäkerheten för hela branschen, säger Jean-Daniel Zamor, cykelbud och ordförande för föreningen Clap, till The local.
Inte anställda
Men det är inte bara den låga ersättningen Clap vänder sig mot – de vill generellt ha bättre villkor, och inte minst menar de att det behövs bättre försäkringar eftersom olyckor är vanliga. I Frankrike, precis som i flera andra länder, är buden inte anställda utan räknas som egenföretagare. Därmed får de själva betala sociala avgifter. Och liksom i branschen i stort är det omöjligt att veta hur stor inkomsten blir månad för månad. Utrustning som krävs, som cyklar, bistår företagen inte heller med.
I Skottland protesterade Deliveroo-cyklister nyligen också för att de blir utkonkurrerade av mopedister och bilister. Uppdragsgivaren väljer att ge jobben till dem istället för till cykelbuden. Det gör att det blir ännu svårare att klara sig ekonomiskt.
– Förändringarna har varit förödande, säger ett bud som vill vara anonymt av rädsla för att förlora sina uppdrag, till tidningen The press and journal.
Hoppas på samarbete
Trots protester på flera håll är det svårt för gigarbetarna att organisera sig. Jean-Daniel Zamor menar att det inte finns någon naturlig arena där buden kan mötas, som på en vanlig arbetsplats. Många är dessutom rädda att bli av med körningar. Men förhoppningen är att det ändå ska gå att få till ett internationellt samarbete, och att det på sikt ska leda till bättre villkor.
I en växande bransch borde det inte vara omöjligt, menar föreningen Clap. För att branschen kommer fortsätta expandera tvivlar de inte på. Inte minst talar de senaste årens utveckling för det. Enligt Financal observer har amerikanska forskare uppskattat att om bara åtta år, 2027, kommer uppemot 50 procent av alla yrkesverksamma i USA vara tillfälligt anställda. Och i EU uppskattar man att antalet giganställda fördubblades mellan år 2000 och 2014. Sedan dess har gigekonomin dessutom tagit fart på allvar.
I takt med att branschen växer har också kraven från giggarna ökat. Och i Paris planeras för ytterligare aktioner. Om Deliveroo väljer att inte lyssna på kraven från The Clap – att betala bättre, att återinföra en minimiersättning och sluta med orättvisa uppsägningar, planeras en ny demonstration i september.