De flesta smittofall som identifierats i andra europeiska länder har också visat sig ha kopplingar till norra Italien. Sveriges andra offer för viruset, som bekräftades under onsdagskvällen, hade även han nyligen vistats i regionen.
Oron för att bli smittad gör nu att många svenskar försöker boka av- eller boka om sina resor till Italien. Utrikesdepartementet avråder ännu inte svenska resenärer från att resa in i landet. På UD:s hemsida går det däremot att läsa att det råder inrese- och utreseförbud till ett antal byar i norra Italien. Skidanläggningarna i alperna påverkas inte av förbuden.
Reser man in i landet får man räkna med att genomgå en mindre hälsokontroll, med fokus på kroppstemperatur.
Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och numera rådgivare till WHO, tycker att ytterligare försiktighetsåtgärder bör vidtas.
– Som läget är nu tycker jag inte att man ska resa i onödan om man inte måste. Om man ska beställa en resa så ska man välja en som går att avboka. Jag tycker inte att man ska resa till Italien nu, säger han till SvD.
Olika bud
Vad som gäller när man väl kommit hem från en smittohärd råder det vissa tveksamheter kring. Folkhälsomyndigheten, vars rekommendationer även Vårdguiden baserar sina råd på, skriver på sin hemsida att man som privatperson inte behöver vidta några åtgärder om man har kommit hem från ett drabbat område och känner sig frisk.
Arbetsgivarorganisationen Almega, som har över 11 000 företag inom tjänstesektorn knutna till sig, gör delvis en annan bedömning.
– Vi uppmanar arbetsgivarna att säga åt sina hemvändande medarbetare att jobba hemifrån de första 14 dagarna, säger Mia Fransson som är arbetsrättsjurist på Almega.
Hur kommer det sig att ni gör en annan bedömning än Folkhälsomyndigheten?
– Vi ser det hela utifrån ett arbetsrättsligt perspektiv. Arbetsgivarna har en skyldighet att se till att man inte utsätter sina anställda för smittorisk. Man måste ta sina anställdas oro på allvar, säger Mia Fransson.