Det sade Kanadas miljö- och klimatförändringsminister Steven Guibeault till kanadensisk press på söndagen om det utkast till slutligt avtal som ordförandelandet Kina presenterade samma dag under Cop15-förhandlingarna i Montreal.
Miljardlöften från rika världen
Och bland det som världens länder nu kommit överens om finns målsättningen att sätta 30 procent av planeten, både land och hav, under skydd fram till år 2030, att ställa upp mål för hur livsviktiga ekosystem såsom regnskogar och våtmarker ska skyddas, och att 200 miljarder dollar, motsvarande nästan 2 100 miljarder kronor, årligen ska samlas in för att finansiera åtgärder för bevarande av natur.
Dessutom ska subventioner som idag går till verksamheter som i praktiken underminerar arbetet med att skydda naturen minskas med 500 miljarder dollar, motsvarande över 5 150 miljarder kronor, fram till 2030.
Världens rika länder har också lovat att fram till år 2025 donera motsvarande minst 210 miljarder kronor om året till utvecklingsländer för att därefter öka donationerna till nästan 310 årliga miljarder fram till 2030.
Avtalsförslaget har arbetats fram under två intensiva förhandlingsveckor och det var en uppenbart nöjd Steven Guibeault som mötte pressen i söndags.
– Vem hade trott för sex månader sedan att avtalet skulle innehålla ett 30x30-mål, sade han med hänvisning till överenskommelsen om att skydda 30 procent av jordens area.
– Och vem trodde att vi skulle nå ett mål för bevarande av natur. Allt detta har vi uppnått de senaste veckorna, lade han till.
Inbjudan till grönmålning
Miljöorganisationen Greenpeace är å sin sida inte särskilt imponerade. Eftersom det saknas mål för industrin rörande verksamheter som hotar världens biologiska mångfald.
– Det är ett svagt avtal. Det är en öppen inbjudan till grönmålning. I dess nuvarande form kommer det inte att stoppa förlusten av biologisk mångfald, än mindre vända trenden, säger An Lambrechts, ledare för Greenpeaces delegation på Cop15, i ett officiellt uttalande.
Hennes kollega Li Shuo, rådgivare åt Greenpeace Östasien, är aningen mindre kritisk till avtalet.
– Det här är ett första försök att navigera genom de olika nationella intressen vi sett under Cop15. Att erbjuda 310 miljarder dollar till år 2030 är en början. Den största frågan som återstår att lösa är hur länders ambitioner avseende skydd ska utvecklas under decenniet.