Konflikten mellan Kongo, M23 och Rwanda har pågått i många år. Den började redan 1994 i samband med folkmordet då miljoner medlemmar av folkgruppen hutuer misstänkta för inblandning i morden i Rwanda flydde till Kongo. I Rwanda dödades cirka en miljon ur minoriteten tutsier av hutuer och tutsier i Kongo fruktade nu för sina liv.
Ur detta bildades senare M23 för att stärka tutsiernas ställning i Kongo. Gruppen fick också redan från början ett starkt stöd från Rwanda.
För nära nio år sedan exploderade motsättningarna i Kongo och M23 intog stora delar av nordöstra Kongo, inklusive provinshuvudstaden Goma med mer än en miljon invånare. FN-trupper ingrep och tillsammans med den kongolesiska armén tvingade man M23 att lägga ned sina vapen. Med stöd av Rwanda slöts ett avtal som betydde att delar av M23 skulle ingå i den kongolesiska armén och på så sätt enas och samordnas med FN:s trupper.
Tog upp striderna
M23 hävdar dock att avtalet aldrig genomfördes och att de inte integrerades i armén. Därför tog man för två år sedan upp striderna igen och en omstridd FN-rapport visar att de i sin återuppbyggnad fått omfattande stöd från Rwanda, något som landets president Paul Kagame förnekar. Men den läckta FN-rapporten visar också att det finns ett samarbete mellan den kongolesiska armén och grupper som var inblandade i folkmordet i Rwanda. Patrick Muyaya, talesman för Kongos president Felix Tshisekedi, anklagar Rwanda för att ökat vapenleveranserna till M23.
– Vi har under den senaste tiden kunnat se ett massivt inflöde av material från Rwanda till M23 och därför har vi beslutat att utvisa Rwandas ambassadör till Kongo.
Striderna återupptogs i slutet på förra året och sedan dess beräknas fler än 170 000 människor tvingats fly från sina hem. Under senare tid har M23 gjort stora framsteg i kriget och Kongos armé har tvingats dra sig tillbaka från stora områden.
FN-insatsen Monusco, som är FN:s största fasta insats med över 20 000 soldater, har inte mandat att ingripa denna gång. Det är dessutom tveksamt om de skulle kunna stoppa M23.
– M23 är en modern armé med tunga vapen som är mer avancerade än Monuscos beväpning, sa FN:s generalsekreterare António Guterres i september.
Terror mot civilbefolkningen
Nordöstra Kongo är också drabbat av en rad gerillagrupper som begår upprepade och otroligt grymma massakrer på civilbefolkningen. Den mest aktiva gruppen är ADF, Allierade Demokratiska Styrkorna, en gangstergrupp med ursprung i Uganda som nu svurit trohet till Islamiska Staten i ett försök att få stöd. Dessutom finns grupper baserade i bland annat Burundi som driver terror mot civilbefolkningen.
Nu har dessutom Tshisekedi bett Uganda och Burundi att de ska skicka trupper in i Kongo för att göra upp med dessa gerillagrupper, vilket inbjuder till en mycket labil situation med trupper från en rad länder i den mycket mineralrika Kivu-provinsen.