I början av juli dömdes Roberto David Castillo, tidigare VD för energibolaget DESA, som ansvarig för ”organisation och logistik” inom gruppen som planerade och genomförde mordet (straffet, som kan bli mellan 20 och 25 års fängelse, meddelas senare). Han är den åttonde person som döms efter en långvarig kamp för att klara upp brottet.
Bertha Caceres, som var ordförande för COPINH (Rådet för folkrörelser och ursprungsfolksorganisationer i Honduras) var en av Latinamerikas mest kända miljökämpar, belönad med flera internationella priser. När en grupp hyrda mördare i mars 2016 slog in dörren till hennes hus och sköt ihjäl henne, och skadade Gustavo Castro från mexikanska Jordens Vänner, var det det mest omtalade mordet på en miljöaktivist i Latinamerika på länge.
Caceres hade under vad som skulle bli de sista åren av sitt liv som sin huvudfiende DESA:s dammprojekt Agua Zarca, som ursprungsfolket Ienca ansåg inkräktade på deras marker och vattentillgång. Hon hade tidigare mottagit dödshot. Hon blev också själv anklagad för uppvigling till sabotage och satt en tid i husarrest. Ordföranden för honduranska Handelskammaren pekade ut henne som ”en person som bara leder grupper som vill hålla tillbaka landets utveckling”.
Polisen utredde först mordet som ”ett passionsdrama” och grep en säkerhetsvakt och en COPINH-medlem som misstänkta, medan Gustavo Castro under mer än en månad hindrades att lämna landet. Först efter protester utom och inom landet släpptes de och utredningen identifierade åtta nya misstänkta, däribland militärer och ex-militärer. I den gruppen, som alla utom en dömdes kollektivt ansvariga för mordet 2018, var den högst uppsatta energibolaget DESA:s tidigare säkerhetschef, som ska ha fått ordern från Roberto David Castillo.
I en oberoende utredning av en grupp internationella experter kritiserades flera utländska aktörer, bland annat Nederländernas utvecklingsbank och Finnfund, den finska statsägda investeringsfonden för utvecklingsprojekt, för att ha ignorerat varningar om människorättsbrott i projektet Agua Zarca.
Familjen Caceres liksom COPIHN menar att hela den kriminella organisationen bakom mordet fortfarande inte rullats upp och kräver bland annat att familjen Atala Zablah, investerare i projektet och en av de största ägarfamiljerna i Honduras näringsliv, utreds.
I en kartläggning 2017 placerade organisationen Global Witness Honduras som det farligaste landet i världen för miljöaktivister med 120 mord under 2010-talet.
Bara två veckor efter mordet på Caceres dödades en annan av COPIHN:s ledare, Nelson Garcia. En gängmedlem dömdes till 30 års fängelse för mordet 2017, men enligt utredningen var motivet bakom mordet ”personliga motsättningar”.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.