Labours interndebatt
Socialdemokratiska Labour, med vänsterprofilen Jeremy Corbyn i spetsen, uppmanar sina väljare att rösta emot ett utträde ur EU. Jeremy Corbyns inställning var länge ifrågasatt, då han tidigare varit starkt kritiskt till EU. Han har behållit sin kritiska ton mot projektet och ifrågasätter dess demokratiska underskott och dess press mot att privatisera offentlig sektor, men han uppmanar sina väljare att rösta för att stanna, annars kommer landet att hamna i händerna på en än mer hårdför Tory-regering.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kampanjgruppen för Labour leave, som består av parlamentsledamöter och Labourmedlemmar som är för ett utträde, skriver så här:
"Politiker och journalister över hela landet har ett enkelt meddelande till er: Att rösta för att lämna är för excentriska Tories och nationalistiska Ukips, medan att rösta för att stanna är för anständiga, progressiva och internationalistiska Labour-personer. Detta är falskt."
Kampanjgruppen menar att EU-kritik från vänster dränks i Boris Johnson-showen, men att argumenten förtjänar att höras. Kritiken riktar sig bland annat mot TTIP, EU:s flexibla arbetsmarkandsregler som promotar nolltimmarskontrakt och en mängd andra områden, från fiske och jordbruk till skatteparadis.
Medievänstern
Majoriteten av artiklarna i brittisk press är övervägande pro-Brexit visade en studie nyligen. Merparten av artiklarna som var för att stanna i EU återfanns i The Guardian. Två av tidningens vänsterskribenter har dock argumenterat för att lämna.
Under förra sommarens åtstramningshets mot Grekland skrev Owen Jones en kolumn som uppmanade vänstern att börja formulera en egen exitkampanj, en Lexit, vänsterexit. Så här skrev han då: "Lexit kan ses som ett svek mot solidariteten med vänstern inom EU: Syriza och Podemos i Spanien försöker förändra institutionen. istället för att lämna. Syrizas erfarenhet illustrerar hur hopplös den kampen är."
Paul Mason, även han vänsterskribent, menar att vänsterkritiken av EU är rättfärdig och han argumenterar för ett utträde. Men inte nu. Ett utträde nu skulle låta konservativa Boris Johnson att förvandla landet till en nyliberal mardröm. Vänstertidningen The New Statesman skriver att de reaktionära krafterna i Storbritanniens inrikespolitik helt klart inte kommer från EU utan nyliberala ekonomiska reformer har drivits entusiastiskt av de egna regeringarna, även Labour-regeringar. Det var inte EU som privatiserade landets järnvägar. Tidningen varnar för de djupt reaktionära krafter som driver Brexit-sidan men att det också är vänsterns ansvar att dess röst inte inordnas i David Camerons stanna-kampanj, utan fortsätter kampanja för ett progressivt EU, för social rättvisa och mot EU:s nuvarande status quo.
Den fackliga rörelsen
Majoriteten av facken mot ett utträde. Ledarna för flera av de största facken gick förra veckan ut med en uppmaning till sina medlemmar att rösta mot ett Brexit, som de anser skulle innebära att Tory-regeringen skulle montera ner arbetsrätten. De argumenterar för att EU garanterar grundläggande villkor för arbetare, som skulle vara hotade om landet gick ur unionen, bland annat betald föräldraledighet.
Transportarbetarfacket, RMT, avviker från övriga genom att driva en Brexit-linje. Bland annat med hänvisning till att EU-parlamentet förra året beslutat om att stödja privatiseringen av järnvägar runtom i Europa. RMT argumenterar för att det är EU som utgör hotet mot kollektivavtalen och arbetsrätten och hänvisar till försämringen i arbetsrätten i krisens Grekland. Även Nordirlands största fack, Nordic Ireland public service alliance, Nipsa, har intagit en pro-Brexit-inställning. Under debatten som föregick beslutet framhölls EU som en klubb för rika. Den fackliga paraplyorganisationen i Nordirland är dock för en Remain-linje.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.