– Labours strategi nu är förmodligen att avvakta och se. Om regeringen faller på grund av Brexit kan de säga: vi är inte ansvariga för den här röran men nu ska vi försöka göra så gott vi kan för att städa upp, säger Mark Wickham-Jones, professor i statsvetenskap vid universitetet i Bristol.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Agera som i valkampanj”
Opinionsvädningen har gett Labour-ledaren Jeremy Corbyn nytt självförtroende. I veckan riktade han hård kritik mot May i en intervju med Mail on Sunday och menade att det vore bättre med nyval om hon inte lyckats mejsla fram en Brexit-uppgörelse. Att gå till frontalangrepp är helt rätt taktik just nu menar Joseph Todd, talesperson för vänsterorganisationen Momentum som står Labour nära.
– Men jag tror också det är smart för partiet och rörelsen att fortsätta arbeta som en enande kraft och agera som om det faktiskt var en valkampanj som pågick. Vi behöver ha det tankesättet, att kampanja och värva medlemmar, säger Joe Todd.
Hur stora chanserna faktiskt är för ett nyval kan han inte bedöma, men han påpekar att faktumet att det behövs en misstroendeförklaring mot regeringen eller två tredjedelars majoritet i parlamentet gör att det kan bli svårt att få till ett sådant.
– Å andra sidan lever vi i tider av otrolig turbulens. För tillfället är inte bara konservativa partiet splittrat utan även själva regeringen. Det kommer att göra det väldigt, väldigt svårt för dem att lägga fram ett Brexit-förslag som får majoritet.
Val kan bli riskabelt
Ett val skulle dock kunna bli riskabelt för Labour. Som opinionsläget ser ut nu är de visserligen största parti, men samtidigt har de inte egen majoritet utan skulle behöva stöd från ett mindre partiför att kunna regera och undvika parlamentarisk dödläge.
– Man ska också komma ihåg att ett dödläge inte nödvändigtvis är den mest troliga utgången. I senaste valet gick det väldigt bra för oss, vår kampanjmaskin är otroligt effektiv. Vi har 100 000 medlemmar, de konservativa har inget liknande.
Mark Wickham-Jones menar att en del av det nyvunna stödet förmodligen också är flyktigt och utgörs av Brexit-motståndare från olika politiska läger. Corbyn var länge var länge mot EU men röstade för att stanna 2016.
Nu förespråkar han ett mjukt utträde med ett tätt samarbete.
–Många människor stödjer Labour på grund av Brexit men tycker förmodligen tvärtemot partiet i nästan allt annat. I den situationen kan det bli väldigt svårt för att utforma en sammanhållen valstrategi. Det är ingen tvekan om att Labour själva kämpade med Brexit, inte minst med tanke på att delar av partieliten inte varit alltför ledsna över att se oss lämna EU, säger Mark Wickham-Jones.