Det var med en marginal på 27 röster som det brittiska parlamentet sedan röstade för att låta parlamentsledamöterna ta över dagordningen under veckan innan det löses upp.
– Ingen bra början, Boris, brölade en parlamentsledamot när resultatet lästes upp.
Omröstningen var nödvändig för att parlamentet idag ska kunna rösta om ett lagförslag som skulle förhindra att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober, samt skulle tvinga Boris Johnson att be EU om en förlängning av deadline för Brexit till slutet av januari 2020.
Johnson själv menar att en sådan lag skulle bakbinda honom i förhandlingarna med EU. Han vill dessutom att Storbritannien ska lämna unionen den 31 oktober oavsett om ett avtal finns på plats eller inte.
Även om lagen kommer på plats förutsätter den att EU accepterar en ny tidsfrist, vilket inte är självklart.
Rebeller uteslöts
Inför omröstningen hade regeringen Johnson varit mycket tydlig med att en röst som gick emot den officiella linjen skulle ses som en röst mot partiet. Under kvällen uteslöts 21 parlamentsledamöter, däribland flera tidigare ministrar och Winston Churchills barnbarn, från Tories för att de tillhör det som BBC-nyheterna kallar Tories ”rebel alliance” och trotsade regeringen.
Idag röstar parlamentet alltså om att stifta en lag som förhindrar att Storbritannien lämnar EU utan avtal i slutet av oktober, ett förslag som väntas gå igenom efter regeringens stora förlust igår kväll. – Om förslaget accepteras så måste medborgarna i det här landet få välja, svarade Boris Johnson, som menar att han i så fall tvingas kalla till nyval den 15 oktober.
För det behöver han två tredjedelars majoritet i parlamentet, någonting som han – enligt ledarna för Labour, Liberaldemokraterna och SNP – bara kommer att få om och när lagförslaget som blockerar ett EU-utträde utan avtal går igenom.
Starka i opinionen
Om det blir nyval får Tories bråttom att ersätta de uteslutna parlamentsledamöterna i deras valkretsar. Färska opinionsundersökningar visar dock att de konservativa fortfarande är det största partiet, med en marginal på ungefär tio procentenheter.
I en YouGov-undersökning som gjordes den 2-3 september fick Tories 35 procent, Labour 25 procent, Liberaldemokraterna 16 procent, Nigel Farages Brexitparti elva procent och de gröna sju procent.
Det är dock svårt att säga vad en sådan röstfördelning skulle innebära för mandaten i det brittiska parlamentet eftersom parlamentsledamöter väljs in i enmansvalkretsar.