Orsaken är oroligheter i södra Nepal som började i protest mot landets nya grundlag som presenterades i slutet av september. Sedan dess har tillgången på drivmedel och bränsle för matlagning, som Nepal importerar från Indien, strypts.
Historiskt marginaliserade grupper som madhesi och tharu anser sig ha blivit åsidosatta genom författningsreformen och demonstrerar och kräver större inflytande. De etniska minoriteterna befolkar huvudsakligen slättlandet i södra Nepal utmed gränsen till Indien och har starka kulturella band till landet. Hotell och restauranger i Katmandu saknar nu bränsle för matlagning.
På den populära restaurangen Mailadai Hans ko Choila i Katmandu säger delägaren Durga Rajak att hon numera använder dieselbränsle i stället för fotogen till spisen för att kunna hålla igång verksamheten. Bränslet på den svarta marknaden kostar motsvarande 20 kronor per liter, nästan fyra gånger så mycket som normalt. Den akuta bristen på bränsle de senaste tre månaderna har gjort matlagningen till en enorm utmaning. Användning av dieselbränsle ökar även risken för explosioner.
Mohan Kumar Singh arbetar som journalist för en statlig tv-kanal i Katmandu och är ordförande för förbundet för madhesijournalister. Han säger att den nya grundlagen inte ger madhesi det inflytande som de anser att de blivit lovade. Han nämner kvoter som gäller arbeten.
– Det är oacceptabelt att de som inte anses vara av nepalesisk härkomst inte kan få en statlig tjänst. De flesta som tillhör gruppen madhesi är nepalesiska medborgare från födseln. Det finns ytterligare fyra exempel på förkastliga klausuler, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Kräver omedelbara ändringar
När protesterna inleddes brände madhesi-aktivister från politiska partier exemplar av den nya konstitutionen och krävde omedelbara ändringar. På grund av strejker blockerades transporter längs gränsen mellan Indien och Nepal. Den viktigaste gränsövergången Birganj ligger nio mil söder om Katmandu och i provinsen där protesterna tog fart. All bensin, diesel, fotogen och medicin som ska till huvudstaden Katmandu passerar denna övergång. Sedan strejkerna inleddes har tusentals lastbilar med varor stoppats.
Hundra dagar har passerat och de flesta av Katmandus bensinstationer och butiker som säljer gasbehållare och fotogen har tömt sina lager. Bristen har lett till att den svarta marknaden blomstrar. Situationen har blivit allt svårare för många som fortfarande kämpar för att återhämta sig efter jordbävningskatastrofen i april då nära 8 900 människor miste livet och över en halv miljon blev hemlösa.
De fattiga är de mest utsatta och värst drabbade av bränslebristen. I Katmandu har nästan alla vagnar som säljer gatumat tvingats stänga på grund av brist på bränsle och taxiföretag har gått i konkurs.
– Jag köade en hel dag för att fylla tanken och vissa dagar fick jag inte tag på något bränsle alls, säger Chandra Bahadur som tidigare arbetade som taxichaufför men som nu ger sig av till New Delhi på jakt efter ett nytt arbete.
Kvinnor som arbetar i hemmen berättar om hur de måste vara sparsamma med bränslet.
– Jag lagar bara mat en gång om dagen. På kvällen äter vi resterna från morgonen, säger Usha KC Raut.
Maya Rai som har två barn har just köpt tio kilo ved från ett statligt förråd.
– Jag hoppas kunna ge mina barn ett mål mat och ett varmt bad, säger hon.
Många nepaleser anklagar Indien för blockaden och för att stödja protesterna och kraven på förändringar i grundlagen, något som politikerna i New Delhi förnekar.
– Det existerar ingen indisk blockad. Problemen som Nepal står inför är interna. Ledarna i Nepal måste lösa situationen genom dialog med alla parter, sade Vikas Swaroop, talesperson för det indiska utrikesdepartementet, vid en presskonferens i New Delhi nyligen.
Men i madhesi-gruppen tror många att en lösning är omöjlig utan ett ingripande från Indien och dess premiärminister Narendra Modi.
– Modi-regeringen förstår oss. Endast om Indien medlar kan vi nå en lösning, säger Mohan Kumar Singh, ordförande för förbundet för madhesijournalister som reser till New Delhi i veckan i en delegation för att formellt uppmana regeringen i New Delhi att ingripa.