Detta har de gjort genom en analys av uppgifter från den omfattande brittiska studien: ”National survey of sexual attitudes and lifestyles”.
Ekonomerna har i studien, som har titeln ”Demand for sexual services in Britain: Does sex education matter?”, tittat på såväl sannolikheten för att en brittisk man köper sex över huvud taget, som det uppskattade antalet gånger detta i så fall bedöms göras.
Ökad risk för sexköp
Steinar Strøm, ekonomiprofessor vid Oslo universitet och en de två författarna bakom studien, framhåller att sambandet är ”mycket signifikant”.
– Det vi finner i vår forskning är att mindre, eller ingen sexualundervisning alls, leder till en ökad risk för att eleven senare i livet köper sex med hela 15 procent, säger han.
Jämförelsen har kunnat genomföras eftersom sex- och samlevnadsundervisning inte är obligatorisk i alla brittiska skolor. Så pass många som 68 procent av de unga männen i Storbritannien uppger till följd av detta att de saknade tillräcklig kunskap om sexuella relationer när de kände sig redo för sin debut.
Som ekonom påpekar Steinar Strøm att han inte har några moraliska synpunkter kring om brittiska män köper sex eller ej.
– Men om samhället önskar ett tilltag mot prostitutionen, så har de uppenbarligen ett som fungerar här, säger han.
Svensk sexualundervisning
Hans Olsson, sakkunnig på sexualundervisning hos RFSU, konstaterar att svenska män i en internationell jämförelse, generellt går till prostituerade i lägre utsträckning. Ett av skälen till det tror han kan vara vår förhållandevis goda sex- och samlevnadsundervisning i grundskolorna.
– Jag tror det påverkar och då framförallt den delen av sexualundervisningen som inte lägger fokus på det rent biologiska, utan på våra sexuella relationer, hur vi förhåller oss till varandra på ett schysst sätt, jämställdhet och genusnormer. Inom sexköp finns ju trots allt en stark maktaspekt, säger han.
Förutom att studera sexualundervisningens betydelse har de båda ekonomiprofessorerna Steinar Strøm och Marilena Locatelli även undersökt vilka män som tenderar att köpa sex i Storbritannien. Resultatet visar att det främst är män med medelhöga inkomster som går till prostituerade samt att förekomsten av sexköp är högre i storstäder som London än på landsbygden.
– Det är ganska väntat. Fattiga arbetare har helt enkelt inte råd och människor på högt uppsatta positioner har för mycket att förlora, utifall de skulle bli ertappade. Att folk i högre utsträckning tenderar att gå till prostituerade i storstäder handlar om skam och förlägenhetsaspekter. Det är mindre chans att någon du känner råkar se dig där, säger Steinar Strøm.
Religiösa överrepresenterade
Mer uppseendeväckande är då att det i den brittiska studien som ekonomerna har utgått ifrån framkommer att religiösa personer i högre utsträckning uppger att de att går till prostituerade.
– Det handlar om så pass mycket som en 30 procents högre andel, enligt vår studie. Vad det här beror på vet jag inte, eftersom jag inte är religionsforskare eller sociolog, men en gissning skulle ju kunna vara att de religiösa männen har varit mer uppriktiga i intervjuerna, säger Steinar Strøm.