Boogaloo kallas den främst internetbaserade rörelse som de senaste månaderna gjort hawaiiskjortan omtalad. Anhängarna delar några gemensamma intressen: vapen, en antiauktoritär samhällssyn och en vision om ett nytt amerikanskt inbördeskrig.
– Boogaloo är radikalt anti-statliga och ser USA:s regering som tyrannisk och våldsam, det inkluderar polisen. Boogaloo är också accelerationister, de vill ta en aktiv roll i att starta en revolt eller inbördeskrig i USA. För en del innebär det en väpnad revolt mot staten, andra ser ett krig mellan olika raser, säger Alex Newhouse, som jobbar med digital research på Center on terrorism, extremism and counterterrorism på Middlebury Institute for International Studies.
Boogaloo-anhängarna vill se en total rasering av varje form av federal centraliserad statsapparat, helst även delstaternas, säger Newhouse.
– De är vita, libertarianska anarkokapitalister. De tror på kapitalism, näringsliv och privat egendom.
Började med breakdancefilm
Boogaloo började som ett internetmeme, taget från breakdancefilmen “Breakin’ 2: Electric Boogaloo” från 1984. I början av 2000-talet började folk på internetforum som Reddit och 4chan lägga till “electric boogaloo” efter lite allt möjligt som kunde ses som en uppföljare av sämre kvalitet. Runt år 2017 började termen kopplas till ett nytt inbördeskrig: Civil war 2: Electric Boogaloo. Efter ett tag räckte det att säga boogaloo eller boog.
En rädsla för att vara övervakade av FBI fick Boogaloo-anhängare att börja använda alternativa benämningar online, som Big Luau, en hawaiiansk fest med helstekt gris på menyn. Det låter ganska likt Boogaloo och att gris är ett öknamn för polis gjorde det enligt många perfekt. Även Big igloo är en alternativ benämning.
“Boogaloo bois” är en vanlig benämning på anhängarna, en del refererar också till sig själva som "boojahideen", en ordlek med mujahedin, den afghanska gerillan som slogs mot Sovjetunionen.
Om Boogaloo ska kallas rörelse eller subkultur beror lite beroende på vem man pratar med och exakt vad man menar.
– Boogaloo-rörelsen skulle jag säga består av en väldigt löst sammansatt grupp av extrema libertarianer. Men i den bredare subkulturen skulle jag också inkludera vitmaktpersoner och nynazister som också pratar om ett förestående raskrig eller inbördeskrig, beskriver Alex Newhouse.
Vit makt skapar konflikter
Vit makt? Men Boogaloo bois har ju synts på George Floyd-demonstrationerna? Online har anhängare uttryckt sympati för svarta och vita amerikaner som fallit offer för polisvåld och diskuterat hur de på bästa sätt ska kunna visa sitt stöd under protesterna.
– Den amerikanska allmänheten associerar genast termen extremhöger med vit makt men det kan även syfta på dessa radikala anti-statliga anarkokapitalistiska revolutionärer som varit en del av amerikansk kultur i årtionden.
En stor facebookgrupp, Big Igloo Bois, tog under våren både avstånd från rasism och homofobi. Men personer med vit makt som mål och accelerationism som medel är också en del av Boogaloos historia och nutid. Det finns två grenar – och de två är i konflikt, säger Alex Newhouse.
– Men den libertarianska grenen har varit betydligt mer aktiv och mer profilstark än vit makt-sidan. De från Boogaloo som gripits i USA, Steven Carrillo till exempel, hör till den extrema libertarianska sidan.
I samband med George Floyd-protesterna har ett antal personer med koppling till Boogaloo gripits för olika brott. Steven Carrillo, en 32-årig flygvapenofficer, greps i juni för mord på två poliser i Kalifornien i samband med demonstrationerna. Carillo stal även en bil och skrev, enligt polisrapporten, med sitt eget blod på motorhuven "boog" och "I became unreasonable".
En vecka tidigare greps tre “Boogaloo bois” i Las Vegas för att ha planerat att attackera poliser med molotovcocktails. Alla hade koppling till militären och hade även skjutvapen. I mars planerade en man i Missouri att bomba ett lokalt sjukhus samma dag som medborgarna först uppmanades att stanna hemma på grund av Covid-19. Mannen hade enligt nyhetsbyrån AP kopplingar till nynazistiska grupper och kallade sin plan “operation boogaloo”.
Sparkas ut av Facebook
Boogaloo startade på internetforumet 4chan men har på senare tid främst använt Facebook där de största grupperna samlat 10 000-15 000 följare. I slutet av juni meddelade Facebook att man anser Boogaloo vara “en farlig organisation” och plockade bort 28 sidor och 106 grupper på Facebook, samt över 300 Facebook- och Instagramkonton.
– Det är väldigt bra att Facebook sparkar ut Boogaloo, det kommer dramatiskt att påverka möjligheten att rekrytera. De har helt enkelt inte samma publik utanför Facebook. Å andra sidan kanske de dras mot mer extrema platser på nätet vilket innebär att de som stannar troligen blir mer extrema, tror Alex Newhouse.
Strax efter mediejättens utgallring uppmärksammade nyhetssajten Buzzfeed att Facebook tjänat en hel del pengar på Boogaloo-relaterade annonser, bland annat innehållande klipp från actionfilmer där poliser dödas.
Många av annonsörerna är vapenhandlare. “The Big Luau is coming!” skrev Firearms Unknown på sin Facebooksida i november. “Inbördeskriget är på väg!” Butikens säljer “ghost guns”, vapendelar som köparen själv sätter samman vilket gör att den färdiga pistolen eller geväret saknar serienummer och inte går att spåra. Någon bakgrundskontroll krävs inte heller. När butikens ägare intervjuades av tv-programmet “60 minutes” om just ghost guns bar han hawaiiskjorta.
Själva plagget då, är den en kul grej eller del av en strategi?
– Det var från början ett skämt, ett sätt att signalera något slags sarkastisk eller komisk avsikt till varandra. Men nu har det blivit en uniform och en gruppsymbol för att signalera solidaritet. Jag skulle spekulera att det också är strategiskt, ett sätt att försöka fila ner kanterna på sin image i allmänhetens ögon. Folk blir troligen mindre rädda för någon klädd i hawaiiskjorta än i dödskallemask och kamouflage, säger Alex Newhouse.