I staden Jos, som ligger i centrala Nigeria, dödades under tisdagen den 20 maj 123 personer i en dubbelexplosion på den centrala marknaden. Flera av de skadade har livshotande skador och deras liv hänger ännu på en skör tråd. Attacken bär alla kännetecken för Boko Haram.
Salima Hoomkwap sålde grillad majs på marknaden när hon hörde en enorm explosion. Tryckvågen kastade henne till marken.
– Jag kunde inte ta mig bort därifrån själv, jag kunde inte gå. Någon fick stötta mig, säger hon.
Dagens ETC träffar henne i operationssalen på specialistsjukhuset i Jos. Foten är bruten och hon är precis nyopererad. Sjukhuset fick in 38 svårt skadade patienter och 52 döda strax efter explosionen som terroristgruppen Boko Haram tros ligga bakom. Nära på varje dag mister människor livet i attacker från Boko Haram.
I den nordliga staden Kano dödades över trettio personer när en bomb exploderade vid en marknad under veckan. Trettiosju personer dödades under två attacker utanför Chibok i nordöstra Nigeria dagarna därefter. Samma område som över tvåhundra skolflickor kidnappades av Boko Haram i mitten på april.
Tårar i ögonen
På den dagliga demonstrationen i huvudstaden Abuja för att få tillbaka flickorna möter vi en man i röd tröja med tårar i ögonen. Peter. Han har precis fått veta att hans kusinbarn är med bland de kidnappade.
– Min brorsdotter var också med, men hon lyckades fly. En timme efter att de kidnappades, berättar Peter och torkar bort sina tårar med en näsduk.
Brorsdottern, Fatima, hade lyckats ta tag i en trädgren som passerade över flakbilen. Hon grep tag om den tjocka grenen och höll sig fast i trädet medan bilarna fortsatte bort i natten. Fatima liksom ett femtiotal andra ungdomar tog sig tillbaka till Chibok, och vittnade om vad som hade hänt. Deras skolkamrater fortsatte till Samisaskogen där Boko Haram tros gömma de över tvåhundra flickorna.
– Det jobbigaste just nu är att regeringen inte gör något. Om det var en ansvarstagande regering så hade de gjort något. Om de väljer att förhandla, varför har de inte börjat? Om de inte förhandlar, varför har den militära aktionen inte påbörjats? Frågar sig Peter.
Fatima tänker på sina kamrater hela tiden och faller ofta i gråt. Tidigare ville hon bli läkare, men i dag är hon fast besluten om att bli advokat för att kunna tala för de försvarslösa och fattiga. För att stå upp för de som inte har en röst.
– Hon är klar med examinationen. Men sanningen är den att hon inte får gå tillbaka till skolan om inte något drastiskt händer med säkerhetssituationen. Ingen vågar skicka sina barn till skolan i staten Borno nu, säger Peter.
Inte första gången
Det här är inte första gången som elever kidnappas i norra Nigeria. Regionen har varit eftersatt sedan kolonialtiden och kidnappningarna började redan 2009. Regeringen med president Goodluck Jonathan i spetsen har hittills fått mycket kritik för att ta lätt på frågan.
Chibok ligger i Borno. Ett av de fattigaste områdena i Nigeria och majoriteten av folket lever på under två dollar om dagen. Många har inte råd att betala en årshyra på trettio kronor och i vissa byar delar tjugo familjer på en toalett. Den senaste veckan har området fått utstå flera dödliga attacker från beväpnade människor som tros tillhöra Boko Haram.
Vi möter förre skolministern Oby Ezekwesili som varit med och startat protesten ”bring back our girls”. Hon anser att Nigeria inte har råd att göra medborgarnas säkerhet till en politisk kamp varken vad gäller bombattacker eller kidnappningar.
– Det är så orättvist mot de fattiga, mot de här familjer vilka har förlorat sina familjemedlemmar. Tilliten är totalt förstörd, den finns inte mer. Systemet lyckas inte svara till det som händer. Det gör mig vansinnig, säger Oby Ezekwesili.
”Samhället ska vara förberett”
Hon sitter på en vävd matta på gräsmattan, i skuggan av ett träd och talar inför ett hundratal åhörare som alla kommit för att diskutera hur de kan sätta mer press på regeringen att få bort Boko Haram. En orsak till gruppens spridning är fattigdomen i norra Nigeria och bristen på utbildning.
– Hur kommer det sig att nästan fem årtionden efter att vi upptäckt olja i det här landet, så kan vi ändå ha en sån hög fattigdom? Det kräver en djupanalys. Regeringen måste ha samma intressen som nationen, det är deras skyldighet att ge folket en trygg tillvaro, säger Oby Ezekwesili.
Hon kräver att de av flickorna som lyckades fly ska få psykologisk hjälp och sponsring till att fortsätta sina studier i en annan stat, där de är trygga.
– Och, när flickorna är tillbaka, då ska samhället vara förberett. De ska få all den hjälp som de behöver. De här ungdomarna kommer att vara traumatiserade och de måste behandlas för posttraumatisk stress. Vi har ingen aning om vad de har utsatts för av terroristerna, säger Oby Ezekwesili.
Vad som ska hända med de 276 kidnappade skolflickorna är det fortfarande ingen som vet. De tros hållas i Sambisaskogen i nordöstra Nigeria där Boko Haram har sitt fäste. Deras ledare Abubakar Shekau har sagt i ett uttalande att han tänker sälja flickorna som slavar. Fyra dagar senare begärde gruppen att få medlemmar som hålls i Nigerianska fängelser släppta mot en del av flickorna. President Goodluck Jonathan sa nej till utbytet och har istället tagit hjälp av bland andra USA, Storbritannien, Frankrike, Iran och Israel för att hitta de kidnappade skolflickorna.