BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I maj 2013 mördas en brittisk soldat i Woolwich av två islamister. I december 2015 går en knivman till attack mot tre personer samtidigt som han skriker ”det här är för Syrien” på en tunnelbanestation i London. I mars i år försöker en islamistisk extremist köra över människor innan han hugger ner en polis.
Rösterna för ett stopp för invandring och flyktingmottagning har blivit högre för varje attack som Storbritannien drabbas av.
– En öppen dörr som bjuder in terrorism, sa Ukip-ledaren Nigel Farage till amerikanska Fox News efter attacken vid parlamentsbyggnaden i år, med syftning på vad han anser vara ”slappa regler för immigration”.
Men förutom att islamistisk extremism ligger bakom alla ovanstående dåd finns ännu en röd tråd. De flesta gärningsmännen är födda och uppvuxna i Storbritannien. Det gäller tre av männen som genomförde attacken i Londons tunnelbana 2005. Det gäller mannen som rammade Glasgows flygplats. Det gäller det misslyckade attentatet i Princesshay. Det gäller mordet på en soldat 2013. Och det gäller attacken i mars i år.
Flera avvärjda attacker
Brittiska myndigheter har inte stått helt maktlösa. Totalt säger sig polisen ha avvärjt 13 planerade terrorattacker sedan 2013. Ännu fler om räkningen går tillbaka till mitten av 2000-talet. Men, som brittiska underrättelsetjänsten MI5 uttryckte det efter terrordådet i mars – fler attacker kommer att ske.
Den inhemska debatten, sammanfattad av The Independent i slutet av mars, har varit intensiv. Vissa har dragit paralleller till Bosnienkriget på tidigt 90-tal. Hundratals brittiska muslimer åkte då till Balkan för att strida och återvände sedan till Storbritannien utan att göra något större väsen av sig. Detta har fått debattörer att kritisera de ”hårda tagen” mot de som förbereder sig på att resa till Mellanöstern för att delta i strider.
MI5 påpekar å sin sida att dagens konflikt i Irak och Syrien är radikalt annorlunda. Att Islamiska staten till skillnad från muslimerna i Bosnien har hela västvärlden som mål och att risken finns att den som åker dit radikaliseras ytterligare.
Internt har regeringen sett sin handlingsplan mot terrorism – att jaga gärningsmän, förhindra attentat, skydda medborgarna och förbereda sig – som lyckad, skriver Financial Times. Främst eftersom få större attacker skett sedan bomberna i London 2005.
The Independent påminner dock om att den brittiska nolltoleransen mot jihadism fyllt landets fängelser med ungdomar på randen till radikalisering. Väl bakom galler tilltar denna radikalisering och när de släpps ut har de plötsligt blivit ett ännu större hot.
Totalt håller MI5 ögonen på 3 000 personer som de tror kan utgöra ett säkerhetshot.