I distriktet Chakwal har de återkommande torkorna förvärrats de senaste åren och många bönder har övergett sina odlingar och begett sig till närliggande städer i jakt på arbete. De som har stannat kvar har i stället tvingat lära sig nya färdigheter för att kunna överleva.
Jordnötsodlaren Hakim Khan har under de senaste tre åren tvingats uppleva hur mer än hälften av hans odlingar gått förlorade. Men han har klarat sig ändå – tack vare sina nya biodlingar.
– Tack vare inkomsterna från mina biodlingar har jag kunnat överleva trots förlorade skördar, säger Hakim Khan medan han sköter om de bikupor som numera finns bredvid hans lilla åkerplätt.
Bekämpar fattigdom
Han är en av många småbönder i Chakwal som tack vare ett projekt som drivs av PPAF, en fond för fattigdomsbekämpning, fått möjlighet att utbilda sig till biodlare. De som ingår i projektet menar att honungstillverkningen är en betydligt säkrare inkomstkälla än jordbruket, som drabbats allt hårdare av det opålitliga klimatet.
Hakim Khan säger att skördarna från hans jordnötsodlingar blivit allt sämre under de senaste 16 åren, i takt med att regnen blivit allt färre och mer kortvariga. Enligt honom är en av fördelarna med bikupor att de inte kräver nya odlingsmarker eller tar den mark han redan odlar i anspråk – och dessutom är relativt billiga. För tre år sedan köpte han sina första tio bikupor, men har nu utökat till 90 stycken.
– Nu kan jag producera närmare 800 kilo honung om året, som jag tjänar bra med pengar på med en mindre arbetsinsats och utan oro för att drabbas av förluster på grund av utebliven nederbörd, säger Hakim Khan.
Beroende av nederbörd
Distriktet Chakwal breder ut sig i ett torrt område och nästan alla de 1,5 miljoner invånarna livnär sig av ett jordbruk som är beroende av naturlig nederbörd. På senare år har dock nederbörden i regionen minskat betydligt och experter menar att det beror på klimatförändringarna.
Många försöker leva på att odla jordnötter, ett jordbruk som är beroende av återkommande nederbörd mellan juni och augusti.
– Alternativa försörjningsmöjligheter som biodlingar kan hjälpa bönderna att anpassa sig till nya klimatmönster, säger Raja Munir Hussain Janjua, vid organisationen National Rural Support Programme.