Ända sedan Joe Biden blev president har han velat fortsätta bygga på sin föregångares normaliseringsprocess mellan arabländer och Israel. Under Donald Trumps ledning slöt Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan avtal med Israel om att normalisera förbindelserna, genom de så kallade Abrahamavtalen. Innan dess var Egypten (1979) och Marocko (1994) de enda arabländer som hade slutit fred med Israel. Kronjuvelen i normaliseringsprocessen har hela tiden varit Saudiarabien, och även om saudierna officiellt krävde en palestinsk stat som en del av förhandlingarna sågs närmandet mellan staterna som ett hot av många palestinier och har allmänt betraktats som ett av skälen till Hamas attack mot Israel den 7 oktober.
Redan innan dess var tre av fyra saudier negativa till Abrahamavtalen, enligt opinionsundersökningar. Israels efterföljande bombardemang av Gaza ledde till att 96 procent av saudierna ansåg att arabländer ska klippa banden med Israel, rapporterade New York Times i december.
Men Joe Biden tycks satsa allt på att få till ett avtal med Saudiarabien och Israel. På så vis hoppas han lösa upp knutarna i Mellanöstern, få Israel att avsluta sitt angreppskrig mot Gaza samt finna en ”trovärdig väg till en tvåstatslösning”, rapporterar Reuters. Ett avtal skulle också ge USA stärkt makt i regionen i en tid när Kina flyttar fram sina positioner i Mellanöstern. Biden hoppas att Israels premiärminister inte vill låta en chans till normalisering med Saudiarabien gå förlorad, även om det är oklart hur Benjamin Netanyahu ska navigera sin inhemskt instabila koalition.
Ända sedan april har Vita huset hävdat att ett avtal inte är långt borta, och flera medier har de senaste veckorna rapporterat att förhandlingarna mellan USA och Saudiarabien går framåt. Rapporteringen har fokuserat på saudiernas krav om säkerhetsgarantier från USA samt en gräddfil för fler amerikanska vapen. Mindre fokus har legat på saudiernas vilja att bygga upp ett civilt kärnkraftsprogram, trots att det är detta som är riktigt bekymmersamt, skriver den erfarne reportern Spencer Ackerman på nyhetssajten Zeteo.
– Den långsiktiga effekten av avtalet kommer sannolikt handla om att USA går med på att ge Saudiarabien tekniken, utrusningen och kunskapen som krävs för att anrika uranium på sin egen mark.
Saudierna vill alltså kontrollera sin egen kärnbränslecykel. Detta fick en grupp bestående av både demokrater och republikaner att skriva till Joe Biden i september: ”Anrikning skulle kunna föra Saudiarabien till randen av att anskaffa egna kärnvapen.”
I brevet påminde de om att USA ända sedan kärnvapeneran inleddes haft som grundläggande princip att stoppa spridningen av anrikningsteknologier. Om ett avtal sluts kommer det sannolikt innehålla formuleringar om hur ett kärnkraftsavtal inte ska leda till kärnvapen. Men vi kan inte lita på sådana ord, skriver Spencer Ackerman.
– Vilka säkerhetsåtgärder som än finns med i avtalet kan vi på goda skäl anta att de inte kommer att bli i närheten så strikta som kärnvapenregimen runt Saddam Hussein var.