På TTIP-kritiska Skiftet.org är man mycket nöjd över att förhandlingarna ligger på is. Sajten har länge kämpat mot avtalet och har samlat in snart 35 000 underskrifter från Sverige.
– Det var väl kanske lite oväntat, men samtidigt mycket glädjande. Det är mycket som har hänt och det har varit väldigt rörigt. Man hittar inte någon konsensus bakom TTIP, säger en av sajtens grundare, Robin Zachari.
TTIP är ett handelsavtal mellan USA och Europa och består av tre delar. En del där tullavgifterna ska sänkas, en del som kallas ”regulatorisk samverkan” vilket innebär att en grupp människor tillsätts för att granska alla lagar som finns i de europeiska länderna gällande handel, och den tredje och mest kontroversiella delen som kallas ISDS.
Det är ISDS, eller Investor-State Dispute Settlements, som är det stora problemet för både politikerna och befolkningen. Det innebär kortfattat att företag ges rätt att stämma stater om de lagstiftar mot deras handel. I USA är ett sådant upplägg vanligt, varför samma diskussion inte pågår på andra sidan atlanten. Därför befarar försvarare av TTIP och ISDS att USA kommer bli mycket missnöjda om förslaget inte går igenom i sin ursprungliga form.
– Jag tror inte att man kan få igenom TTIP med ISDS utan den delen måste lyftas ut. Det finns problem med regulatorisk samverkan också, och kanske tas den delen bort också om ISDS lyfts, säger Robin Zachari.
Turbulens i veckan
Veckan har varit kaotisk i parlamentet. Under onsdagsmorgonen sköts TTIP-diskussionen upp på obestämd framtid, med två rösters marginal beslutade EU-parlamentet att inte diskutera frågan vidare.
Marita Ulvskog (S) sitter i S&D-gruppen där den största splittringen kring frågan har funnits. Hon har tidigare uttryckt sig kritiskt mot TTIP, och när Cecilia Malmström (FP) lämnade in en omarbetad version av ISDS sa hon så här till Dagens Arena:
– Det motsvarar inte det vi vill ha. EU-kommissionen har hela tiden pratat om ett reformerat ISDS. Vi tycker inte att klausulen är nödvändig alls.
– Ett TTIP utan ISDS är en bättre men fortfarande inte bra lösning. Regulatorisk samverkan är också ett problem, även om det inte diskuteras lika mycket. Jag tror inte att man kommer kunna driva igenom TTIP som det ser ut nu, det är alldeles för stora motsättningar inom parlamentet, säger Robin Zachari.