Tillträdet sker sedan Antti Rinne valde att avgå i förra veckan, efter blott ett halvår på statsministerposten, som en följd av en djup förtroendekris efter den omfattande poststrejken i november.
I helgen valde därför Socialdemokraterna sin efterträdare, där alltså Sanna Marin vann kampen över utmanaren Antti Lindtman, gruppledare i riksdagen, med 32 av 61 röster.
Regnbågsbarn
Sanna Marin, som nu blir Finlands tredje kvinnliga statsminister, föddes 16 november 1985 och växte upp i småstaden Birkala, i södra inlandet. Hon är uppväxt i en regnbågsfamilj med två mammor, och har själv beskrivit sin barndom som ekonomiskt knapp och som ”en produkt av välfärdssamhället”.
– Jag skulle inte ha haft en chans i livet om inte vårt goda utbildningssystem och välfärdssamhällets strukturer hade burit upp mig. Ingen i min fattiga familj hade tagit studenten, men jag ville skaffa mig en hög utbildning, säger hon i en intervju med Hufvudstadsbladet från i våras.
I 20-årsåldern väcktes hennes politiska intresse av klimatkrisen och ojämlikheten i samhället och hon gick med i socialdemokratiska SDP.
2013 tog hon klivet in i den politiska hetluften när hon valdes till ordförande för stadsfullmäktige i Tammerfors. Två år senare kom hon in i riksdagen.
Sedan 2017 har hon varit förste vice ordförande i SDP och när Antti Rinne var sjukskriven en längre tid förra vintern fick hon hoppa in och vikariera på partiledarposten, vilket satte igång spekulationerna om att hon var ett namn för statsministerposten när Rinne skulle avgå.
Tunga poster till kvinnor
I valet i våras fick hon nära 20 000 personröster, flest i SDP, och utsågs till kommunikations- och trafikminister i den nya vänster-mittenregeringen med en koalition av fem partier.
Samtliga fem partiledare i regeringspartierna är kvinnor, alla har dessutom tunga ministerposter. Centerns partiledare Katri Kulmuni, 32, är finansminister. Vänsterförbundets Li Andersson, 32, är utbildningsminister. De Grönas Maria Ohisalo, 34, är inrikesminister, och Svenska folkpartiets partiledare Anna-Maja Henriksson, 55, är justitieminister.
Sanna Marin beskrivs som en grön vänstersosse, och placerar sig relativt lågt ner i det vänstra hörnet på GAL-TAN-skalan i Yles valkompass.
Hon har lyft fram klassiska socialdemokratiska frågor som utbildning, arbetsliv, sociala frågor, hälsovård och jämställdhet som extra viktiga.
Hon ser klimatförändringen som ett av vår tids största problem, och vill bland annat förbjuda fossila bränslen, minska köttkonsumtionen och lyfta skattepolitiken för att gynna miljövänliga val.
Vid regeringsförhandlingarna i våras ledde hon förhandlingarna i den grupp som behandlade klimatmålen och den biologiska mångfalden.
– Även om jag är en ung kvinna råkar jag veta att det bland dem som röstar på mig finns många män över sextio. Ute på fältet finner jag många likheter mellan mig och våra äldre kamrater. De vill inte bara prata äldreomsorg, de är också oroliga för sina barnbarn och stora framtidsfrågor, säger hon i intervjun med HBL.
Intressant är också att samtliga fem partiledare i regeringskoalitionen nu har visat sig positiva för basinkomst. Sanna Marin har inte gett idén fullt stöd, men varit öppen för förslaget och de finska Socialdemokraterna är generellt för en ”garantiinkomst”, som är en variant av traditionell basinkomst.