– Jag har fördömt det med starkast möjliga ord. Det Hamas gjorde var vidrigt och fruktansvärt, sa den amerikanske senatorn under en presskonferens på torsdagseftermiddagen.
Frågorna till den 82-årige politikern ställdes sedan Saskia Esken, partiordförande för tyska socialdemokraterna, meddelat att hon ställt in sin medverkan på en mottagning med Bernie Sanders senare på kvällen. Detta sedan Bernie Sanders i ett inlägg på X, tidigare Twitter, pekat på de långsiktiga effekterna av det eskalerande våldet i Israel och Palestina som ”ett stort bakslag för fred och försoning – och rättvisa för det palestinska folket”.
Uttalandet, som också kritiserar Israel för att blockera tillgången till mat och vatten för invånarna i Gaza, uppfattades som en relativisering av Saskia Esken, som avslutade sitt inlägg med: ”Ofattbart. Jag ställer in.”
Märkbart upprörd
Bernie Sanders, som själv är jude, var märkbart upprörd över frågorna och kände sig snart nödgad att läsa upp sitt första uttalande som han gjorde på X direkt efter attacken i lördags.
– I absolutely condemn the horrifying attack on Israel by Hamas and Islamic Jihad.
There is no justification for this violence and innocent people of both sides will suffer hugely because of it. It must end now, läste Sanders från en mobiltelefon.
– Är det ett tillräckligt starkt uttalande? frågade han sedan ut i salen.
Efter att ha utmanat först Hillary Clinton till posten som Demokraternas presidentkandidat inför valet 2016 och därefter Joe Biden 2020 har Bernie Sanders blivit en portalfigur för den amerikanska vänstern. Hans senaste bok ”It's OK to be angry about capitalism” handlar om hans politiska arv och situationen USA, som han menar har hamnat klorna på ett fåtal mäktiga oligarker.
– En av anledningarna till att allt fler ur arbetarklassen röstar på högerextrema partier är att vi progressiva krafter inte säger sanningen. Sanningen är den att vi rör oss med enorm hastighet mot en oligarkiskt samhällsform, sa Bernie Sanders, som kritiserade ägarkoncentrationen inom media och det politiska USA:s beroende av inflytelserika företag och organisationer.
Vill inte splittra partiet
Trots hans nära samarbete med Joe Biden och den vänskap som han beskriver i boken anklagade Sanders demokraterna för att ha blivit ett elitistiskt parti.
– Vi har en verklighet med ett fåtal personer på toppen med enorma rikedomar och tillgångar som aldrig har haft det så bra som nu, samtidigt som 60 procent av befolkning lever från hand till mun. Den genomsnittliga arbetaren i USA har det sämre idag än för 50 år sedan. Det är något som vi inte pratar tillräckligt mycket om. Istället fyller högern den luckan, sade Sanders vidare.
Bernie Sanders, som suttit i senaten för delstaten Vermont sedan 2007, är en av det politiska USA:s veteraner. Ett tredje försök att bli demokraternas kandidat i nästa års val blir det dock inte.
– Det här valet handlar inte bara om policybeslut, utbildning, klimat eller hälsovård. Det handlar om huruvida grunden för amerikansk demokrati kommer att bestå. Donald Trump arbetar hårt för ett auktoritärt samhälle. Nu är inte läge att splittra det demokratiska partiet. Nu handlar det istället om att se till att Biden blir återvald och Trump besegrad.
Återkommer ofta till Sverige
– När Biden lägger fram sitt program är det vår uppgift att se till att det är ett progressivt program som som funkar för Amerikas arbetarklass. Biden har gjort många bra saker, men det räcker inte.
I USA har Bernie Sanders ofta beskrivits som vänsterpopulist, medan hans politik i en europeisk kontext snarare påminner om klassisk socialdemokrati. I sin bok hänvisar Sanders också flera gånger till Sverige som en förebild, trots den moderatledda regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.
– Jag är medveten om den nuvarande politiska situationen i Sverige. Min poäng handlar snarare om att ingen i Amerika pratar om att vi är det enda större landet i världen som inte erbjuder fri hälsovård som en mänsklig rättighet. Om säger till människor i USA att hälsovården i Sverige är gratis kommer ingen att tro dig, sa Bernie Sanders, som senare under kvällen intervjuades inför ett fullsatt kongresshall i Haus der Kulturen der Welt i den tyska huvudstaden.
Där talade han bland annat om en revitalisering av fackliga rörelsen i USA, där bilfacket UAW just nu driver en stor strejk mot bland annat Ford, samt om hoppet inför en ny progressiv generation i landet.
– Det finns en ökad vilja bland unga att organisera sig fackligt i USA, sade Bernie Sanders.