De senaste decenniet har hyrorna fullkomligen exploderat i huvudstaden och tiotusentals hyresrätter har sålts ut från kommunala bolag till börsnoterade privata investerare, som DN har skrivit om tidigare. De hyresgäster som inte har ekonomin har hamnat i kläm och i värsta fall fått flytta.
Men nu kan en förändring vara på väg. Berlins borgmästare Michael Müller föreslog 2019 att staden ska köpa tillbaka tiotusentals lägenheter från det privata. Lägenheter, som såldes ut för drygt 17 år sedan. Och nu senast har det samlats in drygt 350 000 namnunderskrifter från människor i Berlin för att återta 240 000 bostäder. Resultatet, en lokal omröstning i slutet av september i år, skriver Financial Times.
Exproprieringsinitiativet bygger på artikel 15 i den tyska konstitutionen som säger att, ”mark, naturresurser och produktionsmedel” kan återvinnas för offentligt ägande, i utbyte mot ersättning. Något som aldrig har testats i praktiken. Jonas, som som bor i Kreuzberg och är delaktig i kampanjen att köpa tillbaka 240 000 fastigheter från de största börsnoterade hyresvärdarna, säger till tidningen:
”Min lägenhet är nu en vara på börsen, där målet är att dra så mycket vinst som möjligt för aktieägarna”.
De privata värdarna anklagas för att systematiskt utnyttja lågavlönade långtidsboende genom usla renoveringar och överdrivna hyror.
Berlinborna står bakom
Enligt siffror från Financial Times stöder halva Berlins befolkning ett återköp av lägenheter för drift i kommunal regi. Och ett tvångsåterköp skulle i sin tur tvinga företagen att sälja fastigheterna till staden för ett rättvist pris.
Tadzio Mueller, aktivist från Berlin säger till Dagens ETC att det är en kulturkamp som pågår mellan höger och vänster.
– Var ska du bo om du blir jagad ur din lägenhet? Det är en fråga man kan prata med nästan varenda Berlinbo om. Det är inte policydetaljerna som är viktiga här. Utan de stora breda frågorna. Den stora frågan är, vill vi ha ett Berlin som fortfarande är coolt och kul med fria utrymmen, eller en stad som är mer och mer strömlinjeformad?
Har du själv drabbats?
– När jag flyttade till Berlin för fjorton år sedan var jag själv drabbad av detta. Men just nu har jag turen att äga en lägenhet. Men alla känner folk som påverkas av detta.
Kerstin Postler, 45 är socialarbetare och bor och arbetar i Berlin. Hon är försiktigt positiv till omröstningen, men är osäker på om det kommer att ge en verklig effekt.
– Jag är inte helt säker på om det kommer att hjälpa så mycket med bostadsbristen i allmänhet. Vi pratar om 240 000 lägenheter att återta i en stad med nästan fyra miljoner invånare, och där var femte invånare är på fattigdomsgränsen och beroende av prisvärda bostäder.
Betalar du hög hyra på grund av dessa företag?
– Det gör jag personligen inte. Jag har en trevlig hyresvärd som inte har höjt min hyra under de fem år som jag har bott där. Även om han kunde ha gjort det enligt lag. Men jag känner människor som lider av höga renoveringskostnader, eller har stått utan uppvärmning på vintern.
Kritiker till förslaget hävdar att expropriation är splittrande, ekonomiskt meningslöst och potentiellt olagligt.