Bakgrunden var att hyrorna hade skenat i staden och steg med runt sju-tio procent per år, någonting som i kombination med en bostadsbrist gjorde det omöjligt för många att få tag i boende i Berlin.
Men den 15 april i år underkände Tysklands författningsdomstol hyrestaket. Det strider enligt domstolen mot landets grundlag eftersom delstaten Berlin inte har rätt att stifta sådana lagar.
Wibke Werner, biträdande chef för Europas största hyresgästförening Berliner Mieterverein, berättar för Dagens ETC att författningsdomstolens beslut blev en besvikelse för föreningen.
– Vi hade hoppats att i alla fall delar av hyresskyddet skulle få vara kvar och trodde inte att det skulle falla på delstatens lagliga rätt. Det fanns många frågor där de hade kunnat döma åt andra hållet.
Många får betala resthyra
Det kom också som en överraskning att domstolen beslutade att hyresskyddet är retroaktivt ogiltigt och att de som har omfattats nu måste betala mellanskillnaden. Wibke Werner berättar att de får många samtal från medlemmar som måste betala resthyra för att kompensera för den extra hyran som de skulle ha betalat om inte hyresskyddet hade införts. Vissa hyresvärdar har valt att avstå från detta, men det gäller långt ifrån alla.
– Det är många frågor om hur det kommer att gå till rent praktiskt, måste hyresvärden skicka faktura, vilken hyra är det som gäller och så vidare.
Hur jobbar ni för att se till att era medlemmar ska ha råd att bo kvar i sina lägenheter?
– Vi har hela tiden bett våra medlemmar att spara pengarna de tjänade in på hyresskyddet för att vi såg det här som en risk. Men det är så klart, speciellt under pandemin har det varit omöjligt för vissa hushåll. Jag tror inte att särskilt många kommer bli av med sitt boende nu, de flesta hyreskontrakten skrevs på innan hyrestaket trädde i kraft, så förhoppningsvis har de allra flesta fortfarande råd med den hyran de skrev på för.
Wibke Werner berättar att Berliner Mieterverein har inlett ett program där de som har svårt att få ihop till den högre hyran kan be om hjälp. Men den största oron gäller de som har skrivit på nya hyreskontrakt det senaste året.
– Hyresvärdarna har då skrivit in två hyror i kontraktet – en som är kontrollerad av hyrestaket och en mycket högre. Nu kommer ju de högre hyrorna att börja träda i kraft och hyresgästerna måste dessutom betala mellanskillnaden.
Hur tror du att det går i framtiden?
– Vi får se. Mycket kommer att bli tydligt under de närmaste veckorna. Jag tror att hyrorna kommer att stiga igen precis som de gjorde innan hyrestaket infördes. Hyrestaket har misslyckats och de gamla problemen är fortfarande olösta.
Grundproblemen kvarstår alltså.
– Hyrorna är för höga för många i Berlin och det är svårt att hitta en lägenhet. Nu pågår diskussioner om hur situationen ska bli bättre. En åtgärd kommer att vara att nya lägenheter ska byggas, men det fungerar inte som den enda lösningen – i det förflutna har det mest inneburit dyra nybyggen som vanliga människor inte har råd med.
Vad är då lösningen?
– Jag är övertygad om att vi behöver någon sorts hyresreglering, inte minst för att det kommer dröja på tok för länge innan de nybyggen som planeras nu finns på bostadsmarknaden. Nu har författningsdomstolen avgjort att sådana lösningar inte kan lagstiftas i Berlin, då måste det komma från den federala regeringen.
Val i september
Som den ser ut idag är det inte troligt att den federala regeringen i Tyskland kommer att driva igenom något hyrestak, men i slutet av september är det förbundsdagsval, samt val till Berlins senat.
– Det här är en fråga som kommer att finnas i valkampanjerna, hyrorna kommer att diskuteras flitigt de närmaste veckorna och månaderna, säger Wibke Werner.
Samtidigt pågår namninsamlingar från initiativ som vill köpa upp lägenheter från hyresvärdar i Berlin, någonting som många är villiga att skriva under på sedan hyresskyddet revs upp, berättar hon.
– Beslut om det är möjligt kommer i mitten av året, men bara namninsamlingarna sätter stor press på de hyresvärdar i staden som vill undvika de här initiativen. Kanske är det därför som de nu har börjat komma till oss för att samarbeta, alla verkar vilja göra gott för hyresgästerna nu.
I slutändan är Wibke Werner glad att Berlins senat införde ett hyrestak, trots att det inte höll.
– Visst blev vi besvikna när det gick som det gick, men det hade också kunnat gå bra. Så länge vi inte har hyrestak kommer problemen i bostadsmarknaden att finnas kvar.