– Berlin är inte en vanlig delstat utan staden Berlin. Mycket av landets politik kokar ihop där och valet kan ge en del indikationer inför förbundsdagsvalet nästa år, säger Rutger Lindahl, tysklandsexpert och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kan få majoritet
Valet kan också innebära att den styrande koalitionen SPD-CDU bryts upp och ersätts av en rödgrön sådan. SPD, vänsterpartiet Die Linke och gröna Die Grünen samlar drygt 50 procent i opinionsmätningarna. Lokala Socialdemokrater i Berlin har öppnat för ett samarbete och från Die Linke hörs också positiva tongångar. De satt med i de rödgröna och röda koalitioner som styrde staden fram till 2011.
– Vi var med och styrde Berlin under åtta år och vi vill göra det igen, tillsammans med Socialdemokraterna och De gröna. Politiken håller på att förändras och jag tror Socialdemokraterna måste lämna den nuvarande koalitionen eftersom den är för liten. Den kan inte styra ordentligt, säger Hanno Harnisch, talesperson för Die Linke i förbundsdagen.
Trots att söndagens lokalval kan ses som något av en värdemätare inför valet till Förbundsdagen nästa år är det långt ifrån säkert att en rödgrön koalition skulle fungera på nationell nivå, även om SPD, Die Linke och De gröna skulle samla en majoritet. Motsättningarna är historiska och finns främst mellan SPD och Die Linke, som är sprunget ur Östtyska kommunistpartiet SED men i dag bekänner sig till reformsocialism av västeuropeiskt snitt.
– Det som avgjorde att Die Linke kunde växa var ju att väljare och politiker inom den socialdemokratiska Vänsterflygeln gick över. De tyckte socialdemokratin hade misslyckats säkra välfärdsfrågor och arbetsmarknadspolitiken var inte som de önskade den. Det gjorde att Die Linke kunde etablera sig inte bara i de gamla östra delstaterna utan också i delar av västra Tyskland, säger Rutger Lindahl.
Socialdemokraterna är det mindre partiet i storkoalitionen med kristdemokratiska CDU som nu styrt Tyskland sedan 2013. Hanno Harnisch är försiktigt hoppfull om möjligheterna att locka in Socialdemokraterna i en rödgrön koalition efter nästa års val till förbundsdagen. Men han medger att det blir en utmaning.
I valet 2013 samlade de tre rödgröna partierna närmare 50 procent men gick ändå inte ihop i ett samarbete.
– Efter senaste valet fanns en teoretisk rödgrön majoritet. Men varken socialdemokraterna eller de gröna var redo att utnyttja den. Nu tror jag de är redo för förändring. De gröna har två val: de kan antingen samarbeta med oss och SPD eller med CDU som de gör i delstaten Badem-Wurtemberg. Men det skulle inte vara ett alternativ som gillas av majoriteten av deras väljare, säger Hanno Harnisch.
Han menar att en koalition vore mycket upp till SPD i egenskap av det största partiet och att eventuella förhandlingar kommer att röra välfärdsfrågor.
– Vi kommer inte att vara det största partiet så mycket beror på socialdemokraterna. Vi kräver sociala reformer, rättvisare politik för vanliga människor och högre skatter för rika, säger Hanno Harnisch.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Utbrett missnöje
De rödgröna är i stort sett överens om en liberal linje i migrationspolitiken som väntas få relativt stort utrymme i nästa års valrörelse. Det kommer att spela AfD i händerna som främst samlar proteströster, menar Rutger Lindahl.
– Jag tycker det är viktigt att se detta i ljuset av lokalvalet i Mecklenburg-Vorpommern nyligen. Mängden flyktingar där är liten men ändå lyckades AfD sätta flyktingfrågan på dagordningen. I grunden handlar det också om missnöje med den styrande storkoalitionen. Man är missnöjd med att de två stora partierna på något sätt lägger en våt filt över politiken. Många tolkar det som en signal om att koalitionen kommer att brytas upp nästa år men jag är inte säker på att saker kommer att förändra sig så mycket nästa år, säger Rutger Lindahl.