– Det ses som ett brott att korsa gränsen och på grund av vädret blir det kallare att ta sig över havet. Jag personligen tror därför att färre människor kommer hit nu. Och om jag vore dem så skulle jag inte försöka ta mig in i EU via Ungern, säger Dóra Zempléni.
Hon är knuten till Migration Aid, en organisation som startades av privatpersoner för tre månader sedan för att hjälpa de tusentals flyktingar som tar sig in i EU via Ungern. Dóra Zempléni jobbar som koordinator på tågstationerna i Budapest som fungerar som transitzoner för människor som vill vidare i EU. Hon informerar bland annat om Ungerska asyllagar och regler och hjälper flyktingarna att resa mot Österrike. Volontärarbetarna köper till och med tåg- och bussbiljetter till de som inte har några pengar.
– Vi gör det arbete regeringen egentligen borde göra. Informationen till flyktingarna är bara på ungerska så de förstår den inte. Vi har information på flera olika språk som franska, engelska, pashto, urdu och arabiska. Det är första uppgiften, att informera dem. Nummer två är att ge dem vatten och enklare som smörgåsar och snacks, säger Dóra Zempléni.
Väldigt få har bagage
Hon berättar att väldigt få av de som kommer till Ungern har något bagage med sig. Många äger bara kläderna de har på kroppen och de som kommit från Afghanistan har ofta varit på flykt i flera månader. För syrierna går det generellt lite snabbare att ta sig till EU och vissa når Ungern på tio dagar. Försvinnande få vill dock stanna. De hårda asyllagarna och landets internationella rykte avskräcker.
– 99 procent har absolut ingen avsikt att stanna här, de ser Ungern som ett transitland. De flesta vill till Tyskland och några till Sverige. Men Tyskland är huvudmålet för majoriteten. Många har familjer eller släktingar som bor där och de vet så klart att de behandlas bättre som flyktingar där än i Ungern och att välfärden är bättre, säger Dóra Zempléni.
Det hon sett under sina tre månader som volontärarbetare har gjort henne mycket kritisk till hur Ungern hanterar flyktingkrisen.
– Det största problemet är att de inte behandlar folk som människor, de behandlar dem som djur. Förhållandena i flyktinglägren är fruktansvärda. Det saknas mat, vatten och avlopp och ingen information översätts.
Flyktingfientlig propaganda
Dóra Zempléni berättar att regeringen spenderar mycket pengar på flyktingfientlig propaganda och hon tror att många ungrare därför har en negativ inställning till de människor som nu kommer. Samtidigt har hon mest mötts av förståelse under sin tid som volontär.
– Jag har bott på tågstationer i tre månader nu men bara stött på negativa attityder från folk ett fåtal gånger. Det har inte varit någon dålig upplevelse. Men majoriteten är tyst och en opinionsundersökning hade förmodligen visat på negativa attityder, för det är vad man får höra i regeringens propaganda: Flyktingarna vill stanna här och ta våra jobb, vilket så klart inte är sant, säger Dóra Zempléni.
Trots att beväpnade soldater patrullerar Ungerns gräns har premiärminister Viktor Orbán lovat att inga flyktingar kommer att skjutas. Dóra Zempléni tror trots allt att han kommer att hålla det löftet.
– Det är min personliga åsikt men jag tror ärligt talat inte han skulle våga. Jag hoppas verkligen att jag inte har fel, säger Dóra Zempléni.