Jemen har dragits allt djupare ned i den väpnade konflikten mellan shiitiska Houthirörelsen i norr och sunnitiska alliansen i söder. Sedan Saudiarabien inledde flyganfall mot Houthirebellerna i förra veckan har våldet trappats upp och landet är nu på randen till såväl inbördeskrig som ekonomisk kollaps. Saudiarabiens flygattacker stöds av tio andra gulfstater, som ställer sig bakom den sittande exilpresidenten, Abd-Rabbu Mansur Hadi.
Även USA är en av Hadis allierade, som i kölvattnet av arabiska våren tog över makten när förre presidenten, Ali Abdullah Saleh, störtades 2012. När Hadi installerades som president skrev Obama i ett brev att USA såg fram emot att bli en ”stark och pålitlig partner” för att hjälpa Jemen att bli en symbol för politisk transformation ”när folket motsätter sig våld och enas för en gemensam sak”.
I praktiken har det inneburit stärkt amerikansk militär närvaro i landet och en drastisk ökning av drönarattacker mot mål som påstås utgöra ett hot mot USA:s säkerhet – framförallt misstänkta al-Qaida-medlemmar.
Sedan Houthirebellerna tog över kontrollen i landet och fick Hadi på flykt har USA emellertid tvingats evakuera sin ambassad och militära personal. Men trots det fortsätter CIA:s drönarattacker, med mål och motiv som hemlighålls.
Kämpar för att ge sin bror upprättelse
Sanaas institut för Arabiska språket ligger inhyst i en av Sanaas stiltypiska bruna och vita byggnader. Fyravåningshuset ligger i Gamla stan i utkanten av stadskärnan, som med sina vackra tusenåriga jord- och tegelhus, utsmyckade med gipsdekorationer, utgör ett av UNESCO:s världsarv.
Ett stenkast ifrån institutet, på en solig terrass, träffar jag Mohammed Ali al Qawli. Han har åkt in till huvudstaden från sin hemstad Amran där hans 33-åriga bror Ali dödades i ett amerikanskt drönaranfall för två år sedan. Sedan dess har han tagit hand om Alis familj och kämpat för att ge sin bror, som enligt Mohammed inte hade någon som helst koppling till AQAP, upprättelse. Bland annat har han bildat Nationella organisationen för drönar-offer. Organisationen kopplar samman utsatta familjer med internationella organisationer och lokala myndigheter för att de ska kunna nå ut och försöka få kompensation för sina förluster.
”Han var ju bara ett barn”
Hittills i år har 20 personer dödats av drönare i Jemen. Bland annat träffades en bil i granndistriktet Marib för en månad sedan. Där dödades tre personer. En av dessa, som påståtts vara misstänkta terrorister, var den trettonårige pojken Mohammed Toiman al Jahmi.
Mohammed Ali al Qawli kände inte pojken men vet att hans pappa och bror också dödades i ett drönarangrepp 2011.
– Då var Mohammed bara nio år gammal. Och nu mördades även han. Jag vet inte, kanske var hans pappa medlem i al-Qaida, men han var inte det, han var ju bara ett barn, säger han och slår ut med händerna.
Medlemmar av och framförallt ledare för al-Qaida och dess lokala gren AQAP är de officiella målen för de amerikanska luftangreppen. Det amerikanska drönarprogrammet syftar till att förhindra terrorangrepp i USA. Den amerikanska kongressen och presidenten ser över och godkänner varje avfyrning, har president Barack Obama försäkrat.
Den första amerikanska drönarattacken i Jemen skedde ett drygt år efter 11 septemberdådet i New York och i ett tidigt skede av Bush-administrationens “krig mot terrorn”. Men det var först 2009, under president Obamas administration, som de amerikanska luftangreppen i Jemen blev systematiska. Sedan dess har runt tusen personer dödats – de flesta av drönare, men en del av vanliga militärplan.
Luftangreppen har lyckats döda flera högt uppsatta ledare för al-Qaida på arabiska halvön. Men trots att dess huvudsyfte är att förhindra terroristangrepp i USA är det mycket ifrågasatt huruvida angreppen har någon som helst inverkan på planerade attentat. Medea Benjamin från fredsorganisationen Code Pink, som kampanjar mot USA:s drönarkrig i Pakistan, Afghanistan och Jemen, menar att de inte har det.
– De kallar hundratals människor för militanta och dödar dem utan att det finns någonting som överhuvudtaget tyder på att de har utfört eller planerat utföra attentat i USA, säger hon.
I statistiken över luftangreppen delas de dödade upp i ”militanta” och ”oskyldiga” offer. Antalet oskyldiga offer i Jemen har minskat de senaste åren, men uppdelningen är otydlig. Medea Benjamin menar att CIA har en egen lista på högprofilerade medlemmar i AQAP, men att det bara rör sig om ett fåtal personer.
Ett av de största problemen med drönarprogrammet, vid sidan av att oskyldiga människor dödas, är enligt Medea Benjamin att USA lägger sig i jemenitisk inrikespolitik, att USA dödar personer som Jemens styrande politiker vill bli av med.
– De gör de jemenitiska makthavarnas ”dirty work”. Allt för att Obama ska kunna visa för den amerikanska befolkningen att han är aktiv i kriget mot terrorismen, säger hon på telefon från New York.
Houthirebellernas makt oroar USA
Alldeles utanför språkinstitutet i Gamla stan i Sanaa står en grupp pojkar och några unga män med vittejpade Kalasjnikovs. Bredvid dem sitter en vit skylt med röda och gröna bokstäver som blivit symbolen för houthirebellerna: ”Ansar Allah”, Guds anhängare, som de kallar sig. Texten lyder “Gud är störst, död åt Amerika, död åt Israel, förbannelse över judarna, länge leve islam”. I september, strax efter att den impopulära interimsregeringen utan förvarning slopade de livsviktiga bränslesubventionerna, tog sig rebellerna från Jemens marginaliserade norra provins Saada till huvudstaden. Houthierna intog presidentpalatset i januari och satte president Abd Rabbu Mansur Hadi och hans premiärminister i husarrest. Tre veckor senare, i början av februari upplöste Houthiledaren Abdul Malik al Houthi parlamentet och instiftade sin revolutionära kommitté som landets styrande organ.
”Ge oss några månader”
I en lyxvilla i östra Sanaa, som Houthierna konfiskerat av den förre militärledaren och korrupte affärsmannen Ali Mohsen al Ahmar, har Houthirebellerna skapat ett välövervakat högkvarter. I den stora ljusa villan tar en av gruppens talespersoner, Dhaif Allah Al-Shami, emot besökare. Han berättar att gruppen, precis som nästan alla andra jemeniter, motsätter sig de amerikanska drönarangreppen, trots att al-Qaida är några av deras värsta fiender. Han menar att alla pengar och all tid som de tidigare presidenterna har spenderat på drönare, har varit förgäves.
– Drönarna har inte minskat stödet för al-Qaida, de har inte ens minskat antalet medlemmar. De dödar mest civila, i deras hem, på marknader eller på bröllop, säger Dhaif Allah Al-Shami.
Han syftar bland annat på det bröllopssällskap som attackerades av en drönare 2013 och dödade mellan 11 och 15 gäster.
Dhaif Allah Al-Shami försäkrar att Houthierna kan utplåna AQAP själva istället.
– Ge oss några månader så har de försvunnit från Jemen. Vi kan förinta dem utan inblandning från USA, vi har allt vi behöver; säkerhetstjänsten, militären, folket och Gud, säger han självsäkert.
De unga vill hämnas sina anhöriga
Himlen över den soliga terrassen i Gamla stan är klar och blå och de första tonerna från minareterna som kallar till fredagsbönen breder ut sig. Mohammed Ali al Qawli tittar upp mot den stilla himlen och berättar om den konstanta oro som finns i de mest drönarutsatta och fattiga områdena i östra Jemen där folk ständigt spanar efter drönare i skyn och lyssnar efter deras surrande ljud.
– Barnen är rädda när de går till skolan, kvinnor är rädda när de går till marknaden för att handla och marknaderna är nästan tomma på varor för att det är så riskabelt att transportera dem, säger han och suckar.
– Men det värsta är att för varje person som dödas av en amerikansk drönare försvinner ytterligare en person från familjen eftersom de unga vill hämnas sina nära och kära och ansluter sig till al-Qaida. Det skulle jag vilja säga till USA, fortsätter han.
Ahmed al Zaydany nickar eftertänksamt och berättar om sin och Hishams andre bror, som dödades i somras när han och några andra angrep militärflygplatsen i Hadramout, där drönarna utgår ifrån.
– Han ville hämnas mordet på Hisham, som han älskade. Så strax efter mordet började han slåss tillsammans med AQAP, säger han.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret? Här kan du teckna en prenumeration.