Efter andra världskrigets slut 1945 upplevde Japan en babyboom som saknar motstycke i landets historia. Det var precis vad man behövde. Trots två atombomber kunde landet resa sig och inom några decennier bli världens tredje största ekonomi. Problemet är bara att nu har utvecklingen stagnerat och orsaken stavas barn. Japan har en av världens mest sluttande befolkningskurvor.
– Vi har en situation där det inte föds tillräckligt med barn för att täcka upp behovet från babyboomen efter kriget. Nu går de i pension och det kommer att sluta i katastrof, säger Masaru Sasaki, som är professor i ekonomi med inriktning på arbetskraft.
Höjda pensionsåldrar
Just pensionen har blivit ett av Japans största problem. Varje månad från att japanerna fyller 20 år måste de betala in en pensionspremie. För anställda i den offentliga sektorn och den privata sektorn dras pensionspremien från lönen, men för de som driver eget företag är det bara 40 procent som betalar.
– Det är visserligen en liten grupp jämfört med de två andra, men det sänder ut signaler om vad som är på gång att hända. Det är oroande, säger Sasaki.
Gällande barnbristen talar siffrorna från Japans statistiska centralbyrå sitt tydliga språk. Landets 128,1 miljoner invånare beräknas till år 2040 ha krympt till 107,3 miljoner. Och år 2060 uppskattas det bara finnas 86,7 miljoner japaner. Japan kommer inom en snar framtid ha en enorm brist på arbetskraft.
– Ett sätt att lösa problemet är att höja pensionsåldern. Vi har redan höjt den från 60 till 65, men nu pågår diskussioner om en höjning till 68. Det finns dock ett stort motstånd mot detta, säger Sasaki.
En annan lösning hade kunnat vara att ta in arbetskraft från andra länder, men den dörren är stängd i det konservativa landet. Andelen invandrare i Japan är bara 1,5 procent i nuläget.
– En anledning till vår tidigare starka ekonomi är vår effektivitet, det finns en utbredd tro på att invandrare inte är lika effektiva. Dessutom ser vi problemen med invandringen i Europa och det finns ett stort motstånd mot ökad invandring i Japan, även om det gäller arbetskraftsinvandring, säger Sasaki.
Brasilianare kom på 80-talet
Att öka arbetskraftsinvandringen har tidigare prövats – men det uppskattades inte, menar Sasaki. 1980 sökte sig många brasilianare till Japan för att arbeta då Brasilien befann sig i svår ekonomisk och politisk kris och 1990 bestämde Japans regering att ge arbetsvisum till brasilianare som hade japanska ättlingar.
– Det slutade med att det skapades segregerade områden där bara brasilianare bor. De följer inte det japanska samhället och brottsligheten i dessa områden är högre, därför har många en negativ inställning till att ta in invandrare i Japan, säger Sasaki.
Ayako Ogawa är 22 år och studerar internationella relationer vid universitetet i Tokyo. Hon bekräftar Masaru Sasakis bild, både vad det gäller oron inför framtiden och Japans inställning till invandrare.
– Pressen på oss unga blir bara större och större. Samtidigt är jag orolig för om jag kan få tillräcklig sjukvård och pensionsersättning när jag blir äldre, säger hon. Personligen tycker jag det hade varit en bra lösning att ta in arbetskraft från andra länder, men då måste regeringen bli bättre på att ta hand om dessa, säger hon.