”Bara en tidsfråga innan Xi Jinping angriper Taiwan”
Stefan Aust och Adrian Geiges har skrivit en biografi över Xi Jinping.
Bild: Thibault Camus/AP/TT
Dagens ETC
Trots att Xi Jinping sannolikt är världens mäktigaste man har ingen ordentlig biografi skrivits om Kinas högsta ledare – förrän nu.
De två tyska journalisterna Adrian Geiges och Stefan Aust ger en bild av en extremt målmedveten man med en tydlig ambition att göra Kina mäktigast i världen, och där ett militärt angrepp på Taiwan bara är en tidsfråga. Och de har en aning om när det kommer att ske.
År 2049 firar Folkrepubliken Kina 100 år. Då ska man vara världens mäktigaste och ledande land politiskt såväl som ekonomiskt.
Det är president Xi Jinpings storslagna och högst målmedvetna ambition, men kanske har den auktoritäre ledaren lyckats nå dit redan nu. Det menar den tyske journalisten Adrian Geiges som, tillsammans med kollegan Stefan Aust, har skrivit boken ”Xi Jinping – världens mäktigaste man”.
– Han leder världens mäktigaste land, som har skapat ett system där en ensam person har makten att bestämma nästan allting själv, säger Adrian Geiges.
Boken är den första stora biografin som skrivits om Xi Jinping och sålde snabbt slut när den först utkom i Tyskland 2021. Nu ges den ut på svenska, med en uppdaterad upplaga där senaste årens dramatiska utveckling i såväl Ryssland som Taiwan får plats.
Den 62-årige murveln från Schwarzwald, i mörk polotröja och svart kostym, sitter nedsjunken i i en fåtölj på Bazar förlag i Stockholm. Han berättar hur det stora intresset för Kina väcktes under hans första besök, på en två månader lång resa genom landet 1986.
– Det var bara tio år efter kulturrevolutionen och Kina var fortfarande väldigt trögt, men samtidigt på många sätt mer öppet och fritt än idag. Det var också en tid då man kunde se början på den snabba ekonomiska utvecklingen, säger Adrian Geiges.
Flytande mandarin
Efter en period i Moskva blev han 1997 korrespondent i ett Hongkong där förändringens vindar blåste hårt, mitt under återgången från drygt 150 år som brittisk koloni. Därefter levde han drygt tio år i Kina och arbetade som journalist för tyska veckomagasinet Stern, för vilket han även varit stationerad i både Rio de Janeiro och New York. Men det är till Kina han ständigt återkommer. Han har lärt sig tala mandarin flytande och ser med stor fascination på den blixtsnabba utvecklingen i landet de senaste decennierna.
– De har för länge sen gått förbi Frankrike, Storbritannien, Japan. Nu är det bara USA som ligger före sett till BNP.
Sedan 1978 har Kinas BNP vuxit med i snitt nära tio procent per år och inom kort kommer man gå förbi USA också.
”Aldrig förr har en stor ekonomi haft en så hög och ihållande tillväxt. Mer än 850 miljoner människor har befriats från fattigdom”, skriver de i boken, men framhäver samtidigt de växande klyftorna mellan rika och fattiga i miljardlandet.
Ser upp till Stalin
Författarna har inte träffat Xi Jinping personligen, det är en omöjlighet att få till en intervju, menar Adrian Geiges, men hans författarkollega Stefan Aust har mött den tidigare kinesiske högsta ledaren Jiang Zemin.
– Han är en av få journalister i världen som har intervjuat en kinesisk ledare. De ger inte intervjuer alls, ens till kinesiska medier. Xi Jinping ger inte presskonferenser ens, bara uttalanden och tal. Det är en del av personkulten kring honom, säger Adrian Geiges.
Boken är istället byggd på en mängd intervjuer med folk som har träffat Xi Jinping, men också på hans långa och innehållsrika tal.
När Adrian Geiges ska beskriva Kinas ledare ger han bilden av en övertygad kommunist som ser upp till Stalin, samtidigt som han också är fanatisk nationalist och mycket målmedveten i sin strävan att göra Kina till världens mäktigaste land.
– Det handlar inte om att han själv ska ha gyllene badrum eller feta bankkonton i Schweiz, utan mer om att gå till historien som den store ledaren av Kina. Han är oerhört kallblodig, vi har ett exempel i boken när en partimedlem bli avrättad mitt framför hans ögon, utan att Xi reagerar alls. Och han är väldigt mån om att behålla makten för sig själv och kommunistpartiet, där han tittat med skräck på vad som hände i Sovjet där hela systemet bröts ner.
Redan nu utnyttjar Xi Jinping sin ekonomiska dominans för att få över länder och globala företag på sin sida. En rad exempel på detta tas upp i boken, som hur den kinesiska tullen har strukit Litauen ur sin databas över exportländer efter att Taiwan har öppnat en diplomatisk representation i baltlandet. Därför blockeras alla produkter från företag över hela världen som innehåller minsta reservdel från Litauen.
Inte hur utan när
Just relationen till Taiwan är den kanske mest brännande frågan i synen på Kina just nu.
Efter vad som skedde med Hongkong, där policyn om ”ett land, två system” blivit tillintetgjord tror nästan ingen att det finns så mycket hopp om någon frihet för Taiwans del.
– Situationen är väldigt allvarlig. Xi Jinping har sagt att han kommer att förena Taiwan med Folkrepubliken Kina under sin tid vid makten. Det sätter honom i tidspress och är annorlunda jämfört med situationen innan honom, säger Adrian Geiges.
Det bästa vore naturligtvis en fredlig förening, men efter att Xi Jinping, i sin ambition att kontrollera allt, förstörde tanken på ”ett land, två system” i Hongkong, är det inte längre någon i Taiwan som tror på detta, säger han.
– Inte ens de som tjänar på att ha bra handelsrelationer med fastlandet vill förenas med Kina under Xi Jinping och kommunistpartiet. Det är han själv som har stängt den dörren. Därmed finns bara den militära vägen kvar. Och han säger att om det är nödvändigt så kommer vi att använda militära medel.
Det är bara en tidsfråga när Xi Jinping kommer angripa Taiwan militärt, tror Adrian Geiges.
– Det är inte en fråga om hur, utan bara om när han kommer att göra det.
Han har en teori om när det skulle passa Xi Jinping bäst.
– Han kommer göra det vid det tillfälle då han ser störst chanser att lyckas. Jag tror att han har tittat på Rysslands krig i Ukraina och insett att det inte är så lätt att erövra ett annat land, att han måste invänta rätt tid. Kanske ett bra tillfälle vore efter nästa val i USA, men innan presidenten är tillsatt. Om det blir samma kaos i USA som efter förra valet, så kommer inget fokus ligga på Taiwan då.
Krig om datachip
Den enorma påverkan på världshandeln efter Rysslands invasion av Ukraina skulle vara en droppe i havet jämfört med hur den globala ekonomin skulle påverkas om det blev sanktioner mot Kina.
– Det skulle vara ett fullständigt sammanbrott för världsekonomin, vilket skulle göra det fria väst mycket svagare, medan Kina kan hantera situationen bättre.
Att Taiwan är en så central fråga för Xi Jinping har både ideologiska och symboliskt viktiga orsaker, men ett mer praktiskt skäl gör landet ännu viktigare.
– Mer än 60 procent av alla datachip i världen är tillverkade i Taiwan. Så den som kontrollerar Taiwan kontrollerar världen. Det är så enkelt.