Så leddes protesterna till ett blodbad i Bangladesh
Över hundra dödades och 500 personer greps när demonstrationerna eskalerade i Bangladesh, rapporterar flera medier.
Bild: Rajib Dhar/AP/TT
Dagens ETC
Över hundra döda och tusentals skadade – på bara några dagar. Det som startade som fredliga studentprotester i början av månaden har under den senaste veckan skakat hela Bangladesh i grunden.
Det började den första juli på Dhaka university, rapporterar CNN.
Missnöjet hade spridit sig bland studenter efter att ett kritiserat kvotsystem för offentliga jobb återinförts i landet i juni.
Kvotsystemet innebär att omkring 30 procent av jobben ska öronmärkas till släktingar till veteraner som stred i landets självständighetskrig mot Pakistan 1971. Många anser att det är diskriminerande och gynnar de som stöttar premiärminister Sheikh Hasina's parti Awami league.
En stor grupp studenter samlades därför på campus för att protestera mot systemet.
Tre veckor senare har över 500 personer gripits. Universitet har stängts ner, internet har släckts, armén har kallats in och ett utegångsförbud har införts. Över hundra har dödats och tusentals har skadats.
Det som nu händer handlar egentligen om mer än bara ett orättvist kvotsystem, uppger Zahed Ur Rahman, en politisk analytiker i Dhaka, till The Guardian.
– The Awami league har byggt en miljö av rädsla och tystat oliktänkande. Men förtrycket har nu slagit tillbaka och till och med studenter i tonåren har börjat utmana myndigheterna öppet, säger han till tidningen.
Brutalt polisvåld
Det var den 15 juli som demonstrationerna först övergick i våldsamheter, enligt Reuters. Hundratals personer skadades när polis och beväpnade regeringsanhängare attackerade demonstranterna.
Sedan dess har våldet eskalerat. Amnesty international uppger att 32 personer dödades under fredagen, vilket gör det till den dödligaste dagen sedan demonstrationerna började.
I en intervju med The Guardian säger studenten Shafkat Mahmud, 28, att polisen övergick från att använda gummikulor till att skjuta skarpt efter att internet stängdes ner på torsdagen.
– Kampen handlade först om kvoteringarna, men efter att ha sett den ondska och brutalitet som polisen attackerade demonstranterna med, har det förändrats. Nu marscherar vi för att den här regeringen ska bort, säger han till tidningen.
Även Amnesty international har gått ut och kritiserat polisens våld mot demonstranterna.
– Det olagliga våld som används mot demonstranter visar på att man ignorerar rätten till liv, säger Babu Ram Pant, Amnesty internationals biträdande regionchef för Sydasien, i ett pressmeddelande.
Backar om kvotsystem
På söndagen rapporterade Reuters att Högsta domstolen återigen ändrar kvotsystemet. Andelen offentliga jobb som reserveras åt släktingar till veteraner ska nu sänkas från 30 procent till fem procent.
Men den senaste tidens våldsamheter har redan rivit upp sår i landet, som ännu blöder.
– Kvoteringsreformen räcker inte. Så många demonstranter och civila har dött i dessa våldsamma protester, som regeringen drev på från början. Någon måste ta ansvar för denna tragedi, säger Asif Nazrul, professor i juridik vid Dhaka university till Al Jazeera.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.