Det är första gången sedan 1979 som andelen kvinnor minskar.
– Det var det här vi varnade för i valrörelsen. Det är gemensamt för de högerextrema partierna att de inte står upp för kvinnors rättigheter och att de inte heller låter sig representeras av kvinnor på det sätt som våra socialdemokratiska partier andra partier på vänsterkanten gör, säger Heléne Fritzon som har suttit i parlamentet sedan valet 2019 och som är ordinarie ledamot i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet.
Och ja, att den uppåtgående trenden för andelen kvinnor i parlamentet nu bryts beror framför allt på framgångarna för de högerextrema partierna. I ECR-gruppen, där svenska Sverigedemokraterna sitter och där italienska Italiens bröder är det stora partiet, sjunker andelen kvinnor från 30 procent till under 22.
– Det här är oroande, särskilt med tanke på att en betydande andel av parlamentarikerna nu sitter i partigrupper som är kända för att vara fientligt inställda till kvinnors rättigheter och jämställdhet, säger Jéromine Andolfatto från Europas kvinnolobby till Politico.
Dagens ETC har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar om den låga andelen kvinnor i deras grupp SD:s presstjänst hänvisar till att parlamentet har semesterstängt. Michael Strauss, ECR-gruppens talesperson, säger dock till Politico att han inte tror på kvotering.
– Inom ECR prioriterar vi lika rättigheter och rätten av välja framför jämställdhet. Fokus bör ligga på kompetens och bästa möjliga representation. Vi tror att ledamöter av båda könen kan representera även det andra könets intressen, säger han.
Färre kvinnor till höger
EU-parlamentet har efter valet tre grupper som samlar partier på den högra ytterkanten. Förutom ECR är det också gruppen Europa för suveräna nationer och Patrioter för Europa. Europa av suveräna nationer, där tyska Alternative für Deutschland är det största partiet, har 32 procent kvinnor. Det nybildade gruppen Patrioter för Europa, som leds av franska Nationell samling, har 40 procent kvinnor. Och har därmed högre andel kvinnor än högerkonservativa gruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna sitter. Här är andelen kvinnor 36,7 procent.
– Det är ett demokratiskt underkännande att Europaparlamentet är så ojämställt. Jag är däremot glad över att vi moderater och Sverige föregår med gott exempel, vilket jag hoppas kan visa vägen för andra länder, svarar Arba Kokalari, ledamot för Moderaterna i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.
Bäst kvinnorepresentation har den gröna gruppen med 51 procent. Därefter kommer Vänstergruppen med drygt 45 procent, där Hanna Gedin från svenska Vänsterpartiet precis har valts in. Hanna Gedin är också vice ordförande i vänstergruppen och samordnare för gruppen i parlamentets jämställdhetsutskott.
– Att kvinnorepresentationen går ner gör mig bara än mer beslutsam om att vikten av en progressiv feministisk politik, säger hon i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.
Liberala gruppen Renew, där svenska Liberalerna och Centerpartiet, sitter kommer på tredje plats med 44 procent kvinnor. Tätt följd av den socialdemokratiska gruppen med 42 procent.
– Tyvärr tar antifeminister, homofober och rasister allt större steg för att kränka våra mänskliga rättigheter. Kvinnors grundläggande rättigheter hotas mer än på länge, och här måste vi alla kämpa för att hålla emot, både kvinnor och män, säger Abir Al-Sahlani, parlamentariker för Centerpartiet, i en skriftlig kommentar.
Kvinnoutskott och mansutskott
Även Abir Al-Sahlani är ordinarie ledamot i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Ett utskott där 90 procent av ledamöterna är kvinnor. Utskott som hanterar frågor som budget, skatter och säkerhet är däremot kraftigt mansdominerade. I utskottet för konstitutionella frågor, AFCO, är andelen kvinnor nu bara 13 procent. Ett utskott som till exempel kan komma att hantera frågan om att grundlagsskydda abort i hela EU.
– Det är klart att jag ser med oro på hur det ska gå för de viktiga beslut vi ska ta. Vi kommer till exempel lyfta att rätten till en fri och säker abort ska skrivas in i EU:s grundstadga. Och där vet jag ju att det finns ett motstånd från de högerextrema partierna men även från den partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, säger Heléne Fritzon (S).
Inför att kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skulle väljas om bjöds Heléne Fritzon, som vice ordförande för den socialdemokratiska gruppen, in till ett möte. Enligt Heléne Fritzon lovade hon då en översyn av jämställdhetsstrategin ochatt ett särskilt kapitel för kvinnors rättigheter Europaparlamentet ska diskuteras.
– Nu är det upp till bevis, säger Heléne Fritzon.
Sverige i topp
Bland de svenska ledamöterna är trenden den motsatta. Det är fler kvinnor som tar plats i det nya parlamentet och kvinnorna utgör hela 62 procent. Det är den högsta andelen kvinnor bland EU:s medlemsländer. Den nordiska grannen Finland ligger strax efter med 60 procent kvinnor. Sämst kvinnorepresentation har Cypern med sina noll (!) procent.
– I över 20 år har Sverige toppat statistiken för EU:s egen jämställdhetsmyndighet. Vi är det bästa jämställdhetslandet även om vi är långtifrån nöjda. Det gör nog mer nytta än skada att Sverige är överrepresenterade när det gäller kvinnor. Jag är väldigt glad att flera av mina svenska kollegor vill vara med och driva jämställdhetsfrågorna.Så nu gäller det att de driver dem i sina politiska grupper också. Och det förväntar jag mig att de gör, säger Heléne Fitzon.