Med den nya regeringen törs macronisterna äntligen blomma ut som de högerliberaler de är.
– Frankrikes yngsta president har tillsatt Frankrikes yngsta premiärminister.
Det sade Gabriel Attal i sitt första tal som premiärminister efter att avgående Élisabeth Borne lämnat över makten till honom.
Gabriel Attal har i likhet med Emmanuel Macron gjort en rekordkarriär. Han började redan som 22-åring som rådgivare till ministrar ur Socialistpartiet. En av dessa hette Emmanuel Macron, som då var president François Hollandes finansminister. I den ungdomliga kärngruppen runt Macron fanns även Stéphane Séjourné som fram till nu ledde den liberala gruppen Renew Europe i EU-parlamentet.
Nu har Gabriel Attal utnämnt honom till Frankrikes nye utrikesminister.Utnämningen har lett till kritik som i många fall gränsar till homofobi. Samtidigt är det inte konstigt att kritisera att en premiärminister utnämner sin partner till en av regeringens tyngsta ministerposter. Attal och Séjourné är nämligen ett par. Attal är inte bara den yngsta premiärminister någonsin – utan också den första öppet homosexuella. Och nu har republiken även sin första öppet homosexuella utrikesminister.
Petar kvinnor
Öppenheten med sexualiteten ses dock som ett progressiv utveckling i Frankrike. Gabriel Attals homosexualitet har inte blivit en stor sak, han är en av Frankrikes mest populära politiker – särskilt till höger. Högertidningen Le Figaro undrade på ledarplats om han inte var en av de bästa utbildningsminister genom tiderna. Det första han gjorde var att förbjuda den muslimska klädesplagget abaya och han vill stävja landets rekordtapp i Pisa-undersökningen med Singapor-metoden och ordning och reda.
Det går i linje med vad han lovar som premiärminister: “agerande, agerande, agerande”, “resultat, resultat, resultat” samt effektivitet, ordning och reda.
Och, lite i förbifarten: "en grön omställning”.
Den som är inne på symbolik och representation noterar dock att de två unga, manliga stjärnskotten Attal och Séjourné ersätter två erfarna, kvinnliga ministrar: avgående premiärministern Élisabeth Borne, 62 och utrikesminister Catherine Colonna, 67.
Till andra tunga ministerporster väljer man däremot att behålla gamla manliga rävar: inrikesminister Gérald Darmanin, finansminister Bruno Le Maire, justitieminister Éric Supond-Moretti samt försvarsminister Sébastien Lecornu.
Anklagad för maktmissbruk
Men visst tillsattes också kvinnor. Den största skrällen var den nya kulturministern, Rachida Dati. Hon står den förre högerpresidenten Nicolas Sarkozy nära – ledde hans kampanj i presidentvalet 2007 och var hans justitieminister. Hon är med andra ord väldigt höger. Så pass att hon för bara ett par år sedan kallade Emmanuel Macrons parti för “ett parti för förrädare”.
– Det är ett parti för vänster- och högerförrädare, sade hon i franska radiokanalen France Inter.
Det traditionella högerpartiet Republikanerna uteslöt henne omedelbart.
Hon är en kontroversiell politisk figur – fram till i torsdags Paris borgmästare Anne Hidalgo främsta motståndare lokalt. Dessutom är hon anklagad – och mitt i en juridisk process – för korruption och maktmissbruk.
– Jag hänvisar till oskuldspresumtionen, sade Gabriel Attal på frågan hur han kunde tillsätta en politiker vars korruptionsmål ännu ej är avslutat.
Det påminner om vad Emmanuel Macron sade om skådespelaren Gérard Depardieu när han intervjuades i teveprogrammet “C à vous” I franska kanal 5 i december. Han fick frågan om han skulle ta ifrån Gérard Depardieu den franska hederslegionen – efter att en dokumentär visat hur skådespelaren betedde sig sexistiskt och bland annat sexualiserade en tioårig flicka verbalt. Skådespelaren är dessutom anmäld för två våldtäkter och 14 olika kvinnor anklagar honom för sexuella trakasserier och övergrepp.
– Jag är emot denna hetsjakt. Jag är en stor beundrare av Gérard Depardieu, han gör Frankrike stolt, sade Emmanuel Macron.
Presidenten ifrågasatte också huruvida dokumentärfilmen var fulredigerad – vilket den inte var, kunde Franska kanal 2 visa.
– Jag tror på oskuldpresumtionen och juridiska processer, lade presidenten till.
Den dåvarande kulturministern, Rima Abdul Malak kallade däremot Depardieus beteende “en skam”. Och det är därför, anser de flesta bedömare, bland annat från BFMTV, som hon nu petas från regeringen.
Inspireras av Sverige
Förra premiärministern Élisabeth Borne fick det otacksamma uppdraget att mot nationalförsamlingens vilja driva igenom den folkligt impopulära pensionsreformen och i slutet av 2023 drev hennes regering igenom en ny strikt migrationslag med högerns- och extremhögerns hjälp. Detta skapade splittring inom partiet.
Emmanuel Macron och hans liberala parti har nu rekordlågt förtroende i opinionen medan extremhögerpartierna Nationell samling och Reconquête växer inför EU-parlamentsvalet i juni.
Macron har gjort sig av med de mest kritiska elementen och siktar framåt med en ung, dynamisk men inte för feministisk eller migrationsvänlig högerregering.
Frågan är om det kommer att bära. Fransk vänster är splittrad men samlar samtidigt större väljarstöd än högern. Högern och extremhögern å sin sida finner inspiration i svensk politik inför framtiden.
– Vi, de sanna högerpartierna, måste samarbeta. Bara så kan vi sätta stopp på Frankrikes förfall, kommenterade till exempel högerextrema Marion Maréchal, tidigare Le Pen, den nya regeringen i France Inter.