Ayatolla Khameneis systerson: ”Vårt motstånd gör honom rasande”
Bild: Privat & AP/TT (montage)
Dagens ETC
Irans regim försöker brutalt krossa det ihärdiga folkliga upproret under ledorden ”Kvinna, liv, frihet”. Nu avrättas demonstranter nästan dagligen. I staden Lille i norra Frankrike bor Dr Mahmoud Moradkhani, öppen motståndare till regimen och till sin morbror: Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.
I en exklusiv intervju med Dagens ETC ger han en unik insyn i regimen som terroriserar Irans folk.
Doktor Mahmoud Moradkhani är öron- näsa- halsläkare i den nordfranska staden Lille. Där tar han emot ett femtontal patienter om dagen, de flesta ovetandes om att han är systerson till en av världens mäktigaste tyranner: ayatolla Ali Khamenei – den islamska republiken Irans högste ledare.
–Det är naturligtvis inte jag som är huvudperson på min mottagning, utan mina patienter, säger Dr Moradkhani.
Din mor, Badri Hosseini Khamenei är ayatolla Ali Khameneis syster. I början av december skrev hon ett öppet brev där hon kritiserade brodern och regimen. Hon och din syster är kvar i Iran. Hur mår de?
– De är okej. Min mor är gammal, nästan 80 år och deltar inte i gatuprotesterna. Brevet var hennes sätt att delta. Min syster, Farideh Moradkhani sitter i fängelse för att hon laddade upp en video på internet där hon kritiserade regimen, säger han.
I videon uttryckte hon bland annat sitt motstånd mot dödsstraffet och försvarade fångars rättigheter. Farideh Moradkhani uppmärksammade också att shahen av Irans änka, Farah Diba Pahlavi, fyllde 83 år, kallade henne "kära drottning" samt önskade hennes snara återkomst till Iran.
Dömd till 15 års fängelse
Shahens fall 1979 blev resultatet av den iranska revolutionen – motståndet som tillfälligt enade allt från religiösa till unga kommunister. Det blev det jslamistiska prästerskapet som tog makten – till en början, ofta med de andras goda minne men det ledde till slut till förföljelser, fängslanden och massavrättningar som fortsatt till idag. Bland dagens opponenter mot regimen finns därför idag många monarkister, alltså anhängare till shahen.
Före revolutionen älskade jag honom. Han var vänlig, varm och intresserad av kultur och poesi.
Dr Mahmoud Moradkhani berättar att systern inte sitter i det ökända Evin-fängelset i Teherans utkanter dit politiska fångar förs utan i ett så kallat "korrektionscenter". Hennes ursprungliga straff på 15 år har dessutom reducerats till fem år, vilket i praktiken innebär att hon kan komma ut om tre.
– Om regimen sitter kvar måste hon sitta av de åren. Om den faller, vilket jag hoppas men befarar kan dröja, kommer hon och tusentals andra fångar att befrias. Min mor talar med henne regelbundet och hon har inte torterats.
Har det med släktbanden att göra?
– Jag tror att vårt motstånd gör ayatolla Khamenei rasande men ingen kommer att göra dem riktigt illa. Det av två anledningar: min syster gör inga mediala intervjuer och det vet de om. Sedan intresserar det inte Ali Khamenei att skada familjen, det ser inte bra ut.
Om han skulle börja mörda sin familj skulle det försvaga honom avsevärt. Jag utnyttjar så att säga den möjligheten.
Dr Moradkhani menar att Ali Khamenei mycket väl vet att regimen försvagats och därför väger sina handlingar noga – medveten om att ännu inte ha lyckats stävja upproret.
– Regimen vill trycka ned och skrämma befolkningen med brutalitet. Det är en metod som har fungerat förr men den här gången fortsätter folk att höja rösten ovanligt länge.
Motståndet till regimen i din familj är inget nytt, eller hur?
– Nej, någon enstaka iranier tror kanske det men de flesta vet att vi har varit motståndare till regimen från första stund. Att min mor tydligt går ut med det nu kan inspirera folk.
Hur skulle du beskriva din morbror som person och hur ser din familjs kontakter med honom ut?
– Vi är familj men både min far och min mor var motståndare till den islamiska revolutionen. Före revolutionen älskade jag honom. Han var vänlig, varm och intresserad av kultur och poesi. Men makt korrumperar som du vet, särskilt inom den stängda miljö den islamiska regimen innebär. Han blev makthungrig med målet att nå så högt upp som möjligt, redan under ayatolla Ruholla Khomeinis tid.
Har brutit all kontakt
Dr Moradkhani berättar att tidigare kunde hans mor tala med morbrodern och öppet försvara familjens ståndpunkt, till och med efter att hans far fängslats: hon insisterade på att religion och stat bör hållas separerade.
– Men efter det farsartade valet av Mahmoud Ahmadinejad 2009 – som också ledde till gatuprotester – var Ali Khamenei en av dem som beordrade att skjuta skarpt mot protestanterna. Vi har nu brutit all kontakt med honom även om vi fortfarande har känningar runt honom, säger Dr Mahmoud Moradkhani.
Regimen har förföljt motståndare även utanför Irans gränser. Hur kommer det sig att du kan leva här i Frankrike och vara så frispråkig. Finns det inte en fara för ditt liv?
– Jag har varit aktivist mot regimen i 20 år i princip och jag kan vara det eftersom jag åtnjuter en slags immunitet. Du förstår: även inom regimen och bland de regimtrogna finns det motstånd mot Ali Khamenei. Om han skulle börja mörda sin familj skulle det försvaga honom avsevärt. Jag utnyttjar så att säga den möjligheten.
Trordu revolutionen kommer att lyckas och regimen falla?
– Det kommer att bli svårt och det kommer tyvärr att dröja, tror jag. Att den lyckas är dock en nödvändighet. Rörelsen har flera svagheter – den är baserad på känslor och upprördhet över mord och förtryck vilket är naturligt.
Han menar att världen har sett flera sådana känslosamma uppror, till exempel under den arabiska våren men att det behövs ett politiskt program, en ledning.
– Iranier måste samarbeta sinsemellan, inte bara uttrycka känslor och kräva av väst och omvärlden att stötta oss. Det krävs en enad opposition och ett program. Det vill jag vara med att bidra till.