Nu kommer livet bli lättare för droganvändare i Australiens territorium ACT med huvudstaden Canberra – som avkriminaliserar tunga droger. Det blir första steget i att ta bort stigman för droganvändare.
– Det finns ett utbrett självstigma bland droganvändare, säger Chris Gough.
Johan Augustin
Chefen för Cahma (Canberra Alliance for Harm Minimisation and Advocacy) vet vad han pratar om. Chris Gough led länge av lågt självförtroende på grund av sitt drogberoende, som knappast blev bättre av att komma i kläm med polisen sedan han började injicera heroin i 20 års-åldern. Det ledde i sin tur till en post i brottsregistret och och ”varken jobb eller egna boenden”. Nu vill Chris Gough tillsammans med Cahma, en organisation som anställer och hjälper droganvändare genom en rad program och tjänster, försöka få Canberra-polisen att förändra sina attityder kring droganvändning – ”så att polisen inte längre sätter dit personer som de inte gillar”.
Ny lag kring tunga droger
Det viktigaste i drogfrågan bör vara folkhälsofrågan anser Chris Gough.
– Vi ska bygga broar med polisen och så småningom kanske vi kan se reglering och skatt på droger, precis som för alkohol och tobak, säger han.
Men vägen dit är lång, om det ens någonsin kommer bli verklighet. Vad som dock är verklighet är en ny lag som säger att även om tunga droger som kokain och heroin fortfarande kommer vara olagliga i ACT så kommer droganvändare med innehav för personligt bruk inte dömas och belastas med ett kriminellt brottsregister, utan kan i stället få ringa böter och ta del av vård.
Karen Gorst började som volontär på Cahma och har numera en heltidstjänst inom administration. Hon har tidigare stött på problem i arbetslivet sedan hon körde bil påverkad av morfin, kolliderade med en annan bil, och därmed hamnade i brottsregistret. På Cahma är Karen Gorst fortfarande under morfinbehandling för sitt heroinberoende och att Canberra nu har klubbat igenom avkriminaliseringen av tunga droger tycker hon är ett stort steg i rätt riktning.
– Det kommer göra samhället bättre, och samtidigt tillåta unga människor att göra val, som ibland är dumma, säger hon.
Utökade resurser
Det är just sådana val som ACT:s befolkning till stor del vill göra på egen hand. Befolkningen i territoriet är generellt sett för droganvändning, undersökningar visar att 70 procent av invånarna har en drogliberal inställning, och hälften av befolkningen som uppgår till en halv miljon har provat droger. Cannabis avkriminaliserades redan 2020 och sedan dess tillåts invånarna odla plantan i hemmet. Då, precis som nu, är det Labor-ledamoten Michael Pettersson som fick igenom sina förslag i parlamentet.
– Vi kan inte vinna kriget mot droger, säger Michael Pettersson när han promenerar förbi parlamentet.
Istället vill han se utökade resurser för att hjälpa droganvändare bli av med sina beroenden – han ”accepterar att många människor tar droger”.
Så småningom kan Michael Pettersson även tänka sig att vissa droger som cannabis kan säljas över disk, ungefär som i ett apotek, och själv säger 31-åringen att han har provat droger utan att gå in i detalj vilka det rör sig om. Samtidigt har ledamoten blivit kritiserad för att öppna upp något av en Pandoras ask – kritiker hävdar att avkriminaliseringen av tunga droger leder till drogturism och att kriminella gäng kommer slåss om marknaden. Michael Pettersson tar dock kritiken med ro och säger att de kriminella gängen redan finns i Canberra och att droghandeln fortfarande är olaglig.
– Det viktigaste i det här är att vi måste behandla droger som en folkhälsofråga.
Gör inte samhället bättre
Men alla håller inte med om att en öppnare attityd till tunga droger kommer göra samhället i ACT bättre. Bill Stefaniak, grundare av det politiska partiet Belco Party, tror att avkriminaliseringen kommer leda till fler droganvändare, och att polisen inte kommer ha resurser att varken skriva ut böter eller skicka användare till rehabilitering. Istället måste fler resurser sättas in för att förebygga att människor testar droger.
– Anti-rökningskampanjer fungerar ju, så vi behöver förebyggande arbete även inom droger. Som det ser ut nu så verkar det nästan som att regeringen vill att fler börjar med droger, säger Bill Stefaniak när han går genom Canberras centrum.
Nyöppnad ”pill testing”-klinik
I centrum ligger även en nyöppnad ”pill testing”-klinik, som är landets första. Den som vill ha sina droger testade kan komma hit och lämna in dem. Kliniken kommer vara öppen några timmar i veckan och analytikerna som jobbar här kan bekräfta att drogerna som testas ofta inte är vad de utlovar. Ketamin är till exempel ofta utblandat till 50 procent med andra tillsatser.
– Om du vill ha tag i en dålig drog ska du skaffa ”coke”, säger Cassidy Whitefield, som analyserar drogerna. Kokain är ofta den mest utblandade av dem alla.
Samtidigt är kliniken viktig för att upptäcka och förebygga direkt livsfarliga substanser som kan ha blandats i drogerna.
– De som kommer hit är glada att vi kontrollerar vad de lämnar in, klargör Cassidy Whitefield.
– På så sätt slipper de dåliga reaktioner.
En som vill slippa dåliga reaktioner på sina droger är Steve Page. 54-åringen sätter sig på gräsmattan utanför Cahmas lokaler där han numera är deltidsanställd.
– Jag har tagit alla droger som finns att ta sen jag var 15 år fram tills nu, berättar han.
Numera använder Steve Page cannabis dagligen och “heroin en gång i månaden”. Det gäller att hitta en balans med drogerna menar han, och med den nya lagen blir det betydligt lättare för honom och andra droganvändare att fortsätta med sina liv.
– Det är bättre med den nya lagen, klargör Steve Page.