Australien, världens trettonde rikaste land och ett av de minst tätbefolkade, har länge varit ökänt för sin hårda behandling av flyktingar. För ett par år sedan sedan lämnade 1 905 flyktingar in en gruppstämning mot samväldet Australien i protest mot att de hölls frihetsberövade på ön under svåra förhållanden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men redan första dagen av vad som väntades bli en halvårslång domstolsförhandling nåddes en förlikning där Samväldet går med på att betala en ersättning på 70 miljoner australiska dollar, drygt 460 miljoner svenska kronor, till de asylsökande bakom stämningen.
”Kostnadseffektiv lösning”
Immigrationsministern Peter Dutton från Liberalerna anklagar den tidigare Labor-regeringen för förhållandena kring flyktingförläggningen och för att ha misslyckats med gränsbevakningen.
Han menar ändå att förlikningen är den mest kostnadseffektiva lösningen.
– En sex månader lång juridisk kamp i fallet skulle ha kostat tiotals miljoner dollar bara i juridiska avgifter, med ett okänt resultat, sa han enligt news.com.au, och tillade att förlikningen inte på något sätt legitimerade de fängslades påståenden.
Senator Nick McKim från Australiens Gröna parti höll inte med.
– Genom att acceptera förlikningen tar Peter Dutton på sig ansvaret för dödsfallen, personskadorna, tortyren och den pågående skada de intagna på Manus lider, sa Nick McKim och fick medhåll av den oberoende politikern Andrew Wilkie:
– Det är ett entydigt bevis för behovet att stänga ner all asylbehandling utanför Australien och ta hit de fängslade och ge dem prövning här, sa Andrew Wilkie.
Välkomnar förlikningen
Med förlikningen undvek regeringen en detaljerad undersökning av förhållandena på Manus med vittnesmål från drygt 100 asylsökande och personal.
Majid Kamasaee, 35, från Iran har gått i spetsen för stämningen. Han hölls inspärrad på Manus Island i elva månader och välkomnar förlikningen som en bekräftelse på det lidande de fängslade på Manus tvingades utstå.
– Jag lämnade mitt hem i Iran 2013 på grund av religiös förföljelse och kom till Australien i hopp om frid, men jag skickades till Manus som var ett helvete, säger Majid Kamasaee till news.com.au.