Attacken mot Haaretz: ”Som hämtat från Putins handbok”
”Den israeliska regeringens beslut att förbjuda all annonsering i Haaretz utgör en farlig attack mot pressfriheten och demokratiska principer”, säger Noa Sattath som leder Acri, Israels äldsta civilrättsorganisation.
Bild: Ohad Zwigenberg/AP/TT
Dagens ETC
Regeringens sanktioner mot vänsterliberala Haaretz ingår i ett mönster av attacker mot pressfriheten som drabbat israeliska, palestinska och utländska journalister. Kritiker menar att de israeliska makthavarnas styre mer och mer påminner om välkända despoter.
Beskedet i söndags om att den israeliska regeringen ska sanktionera Haaretz, Israels äldsta tidning, har bemötts av mycket stark kritik både från israeliskt håll och utomlands. En hel arbetsvecka senare har ingenting förändrats. Regeringen har inte dragit tillbaka sitt beslut och det tycks inte råda några missförstånd.
Benjamin Netanyahus regering har uppmanat samtliga israeliska aktörer som uppbär statligt finansiellt stöd att inte längre tala med Haaretz. Regeringen ska även upphöra med all offentlig annonsering i tidningen och riva upp alla prenumerationer i statsapparaten.
Bakgrunden är en anklagelse om att Haaretz utgivare Amos Schocken påstås ha uttalat stöd för ”terrorism” i ett tal i London i oktober, där han i själva verket kritiserade premiärminister Netanyahu, och att Haaretz anses ha skadat Israels legitimitet.
”Uppenbart massmissbruk”
Kommunikationsministern Shlomo Karhi signalerade för en månad sedan att man ville angripa tidningen – som ofta kallas vänsterliberal och har varit ledande bland israeliska medier att kritiskt granska makthavarna under Gazakriget.
En farlig attack mot pressfriheten.
– Den israeliska regeringens beslut att förbjuda all annonsering i Haaretz utgör en farlig attack mot pressfriheten och demokratiska principer, säger Noa Sattath som leder Acri, Israels äldsta civilrättsorganisation, i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.
Acri anser att regeringens sanktionering är ett försök att strypa Haaretz ekonomi, i syfte att försvaga tidningen som en oppositionell röst i Israel. En sådan försvagning av medier som är kritiska mot regeringens policys riskerar att skapa ett åsiktsmonopol i den offentliga debatten. Acri har uppmanat den israeliska åklagarmyndigheten att pröva beslutet och menar att regeringen agerar i strid mot lagen.
– Att använda regeringens annonseringsbudget som ett vapen mot kritiska medieröster är uppenbart massmissbruk, säger Noa Sattath. En regering kan inte diskriminera ett mediebolag enbart på grund av dess ledarsidan.
Vill privatisera public service
Netanyahus koalitionsregering inkluderar partier från Israels mest extrema, fundamentalistiska ytterhöger. Från första början har regeringen haft auktoritära maktplaner som bland annat gått ut på att politisera rättsväsendet, polismyndigheten och att försvaga de fria granskande medierna.
Haaretz själv har under veckan talat om en stor plan hos regeringen för att förstöra pressfriheten. En röd tråd av attacker, som utöver ekonomiska sanktioner också inkluderar orkestrerade högerextrema smutskastningskampanjer mot fria medier och individuella journalister, samt åtgärder för att tysta medierna.
Kommunikationsministern Karhi har också inlett en process för att privatisera det israeliska public service-bolaget. När Karhi blev minister i december 2022 förespråkade han en total nedstängning av de publika medierna, och kritiker fruktar att de nu kommer försvinna som meningsfulla mediala röster. Regeringen föreslog för några veckor sedan även utökade befogenheter för myndigheterna att kunna stänga ner medier som ”hotar staten Israels säkerhet”, och även möjligheten att kunna censurera delar av Internet.
”Liknelsen, för att inte säga inspirationen, hittar vi i Ryssland eller Kina. Och den här insamlingen av censurmakt har redan påbörjats”, skrev Haaretz i veckan.
”Ett fruktansvärt beslut”
Internationella journalistfederationen, IFJ, hör till det flertal pressfrihetsorganisationer som fördömt angreppet mot Haaretz. Biträdande generalsekreteraren Tim Dawson säger till Dagens ETC att regeringssanktionerna hotar yttrandefriheten, pluralismen och demokratin i Israel och påminner om politiken hos välkända despoter.
– Det är ett fruktansvärt beslut, som hämtat från Orbáns, Erdogans och Putins handbok. En stark yttrandefrihet är ett tecken på ett lands styrka, en försvagning av yttrandefriheten är ett tecken på dess svaghet, bräcklighet och förtryck.
IFJ anser, likt många andra kritiker, att det pågår en auktoritär förskjutning i Israel som bland annat lett till en rad angrepp mot pressfriheten och mediepluralismen. Netanyahuregeringen föreslog en finansiell bestraffning av Haaretz också för ett år sedan. Sedan början av Gazakriget har israeliska medier varit utsatta för ett ökande tryck från regeringen om att inte rapportera om kriget och makthavarna på ett kritiskt sätt. Redan i oktober i fjol infördes också en ny bestämmelse som möjliggör nedstängning av internationella nyhetskanaler som ”hotar den nationella säkerheten”.
– Den israeliska regeringen tycks göra allt i sin makt för att förhindra och minska rapporteringen om kriget i Gaza och på andra platser. Man har nekat utländska reportrar tillträde till Gaza, hotat inhemska mediekanaler och stängt ner Al Jazeera. Samtliga mediekontor i Gaza har förstörts och mer än tio procent av Gazas journalister har mist livet. I flertalet fall verkar det som att de dödats avsiktligt. Problemen är så många nu att det är svårt att säga vad som är värst, säger Tim Dawson.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.