Juli 2004. John Kerry ska strax ställa sig på scenen i Boston för att acceptera nomineringen som det Demokratiska partiets presidentkandidat. Publikuppvärmare är en nyvald och för många helt okänd senator från Illinois. Men talet blir en succé. Fyrtiotvååringen bakom podiet pratar om sin i sammanhanget ovanliga bakgrund, med en kenyansk pappa som vallade getter som ung, men kommer snart in på det politiska dagsläget: ett polariserat USA uppdelat i rött och blått. Rött för republikaner och blått för demokrater. Det är dags att se likheter istället för skillnader, manar senatorn.
Fyra år senare är det Barack Obamas tur att själv acceptera nomineringen till presidentkandidat och han har sedan dess vunnit två val.
– Hans ansikte kom att representera förändring. Han hade ett inspirerande budskap och människor köpte idén om att han skulle förändra landet, säger Jonathan Alter, författare till två böcker om Barack Obamas presidentskap och politisk kommentator på nyhetssidor som Politico och Daily Beast.
Svårt att samarbeta
Nu, 2016, är det dags att sammanfatta Barack Obamas åtta år som president. Vad lovade han och vad har han genomfört? Faktagranskarna på Politifact har gjort en sammanställning: 45 procent infriade löften, 25 procent kompromisser och 22 procent brutna löften. (De resterande 8 procenten är uppskjutna eller under arbete.)
Jonathan Alter har samma bild.
– Barack Obama var väldigt specifik inom hundratals områden och han har uträttat mycket. Han har hållit större delen av de löften han gav 2008.
Men, fortsätter han:
– Barack Obama ville också ena landet och amerikanerna och få alla att jobba tillsammans i harmoni. Där har han i princip misslyckats helt, landet är mer polariserat än det var när han tillträdde.
Rött och blått, ja. Inte lila. Inte under Barack Obama. Han har haft oerhört svårt att samarbeta med kongressen, inte minst under den andra mandatperioden då republikanerna haft majoritet i båda kamrarna.
Det senaste året har Barack Obama stampat gasen i botten och genom exekutiva beslut kringgått kongressen i flera stora frågor, bland annat vapenkontroll och immigration.
Kanske är det en strategi han skulle ha satsat hårdare på. I en kommande bok, Buyer’s Remorse: How Obama Let Progressives Down, hävdar radiojournalisten och den tidigare demokratiske politikern Bill Press att de progressiva väljarna är besvikna på presidenten. Barack Obama har varken levt upp till de löften han gav eller den progressiva potential som många såg i honom, anser han. Barack Obamas ”tragedi” är att han i sina försök att bli den enande kraften istället blivit en stor besvikelse.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Spelade för lite golf
Jonathan Alters analys är att den republikanska oviljan till samarbete varit det största problemet, han lägger dock en del – ”5–10 procent” – av skulden på Barack Obama.
– Barack Obama insåg nog inte riktigt att det ingick i hans arbetsuppgifter att tillbringa mycket tid med människor på Capitol Hill (kongressen). Han träffade till exempel nästan aldrig majoritetsledaren Mitch McConnell (republikan). Barack Obama kände att McConnell var fientligt inställd så han slutade försöka. Han la heller ingen tid på att skapa personliga relationer, inte heller med demokrater. Det är viktigt att golfa, äta middag och låta dem träffa frun.
Utsikterna för att nästa amerikanska president, vem det än blir, ska kunna golfa sig till ett enat, lila USA ser än så länge inget vidare ut. I Jonathan Alters ögon är Barack Obama undervärderad.
– Vi har en smart, eftertänksam och rationell president. Vi kommer nog att se tillbaka och sakna honom.
Sjukvårdsreform
Affordable Care Act (”Obamacare”) drevs, till republikanernas vrede, igenom 2010 och runt 13 miljoner amerikaner som tidigare var oförsäkrade har nu tillgång till sjukvård. En viktig förändring är att personer som diagnostiserats med en åkomma (till exempel ett nyfött barn med hjärtfel) nu inte kan nekas försäkring. De statliga sjukförsäkringssystemen Medicare (för dem över 65 år) och Medicaid (låginkomsttagare) håller också på att utvidgas. Republikanerna, som senast i december försökte riva upp reformen, hävdar att den gett höjda premier och mindre valfrihet. Uppskattningsvis 90 procent av amerikanerna har i dag en sjukvårdsförsäkring.
Utrikespolitik
Barack Obama har normaliserat relationerna med Kuba och fått till stånd ett kärnkraftavtal med Iran.
Krigen i Irak och Afghanistan
l Barack Obama har som utlovat avslutat krigen i Irak och Afghanistan – det vill säga tagit hem de amerikanska trupperna. Men i takt med att soldaterna kallats hem har de kontroversiella drönarattackerna ökat. I höstas visade läckta dokument att 90 procent av dem som dödas av de förarlösa planen är civila. USA har bombat länder som Syrien, Pakistan, Afghanistan, Somalia, Irak och Jemen med hjälp av drönare. En undersökning av Pew Research Center från 2015 visar att en klar majoritet av amerikanerna stöder användandet av drönare. Ungefär hälften var dock ”mycket oroade” över att attackerna kan sätta oskyldiga liv på spel. Antalet drönarattacker ska enligt Pentagon öka från nuvarande 61 om dagen till 90 år 2019.
I kölvattnet av IS framväxt har också ny militär personal skickats till Irak, dock inte marktrupper.
Immigrationsreform
Alla omfattande reformförslag har stoppats av kongressen. Barack Obamas senaste försök kom i november 2014 då han fattade ett exekutivt beslut för att kringgå kongressen och ge fem av USA:s elva miljoner illegala invandrare tillfälliga uppehållstillstånd. Texas och ytterligare 25 delstater gick dock till domstol och lyckades stoppa beslutet. Högsta domstolen beslutade nyligen att granska ärendet, utslag väntas i juni.
Barack Obamas övergripande mål är att öppna vägen till medborgarskap för många av dem som är i USA illegalt, vilket får många republikaner att se rött. 2012 drev Barack Obama ändå igenom Daca, en lag som ger barn som kommit till USA med sina föräldrar rätt att (under vissa förutsättningar) stanna i landet. Den senaste tiden har Barack Obamas immigrantvänliga renommé fläckats då ett stort antal räder mot papperslösa centralamerikanska familjer genomförts vilket gett presidenten smeknamnet ”deporter-in-chief”.
Vapenkontroll
Att detta är en hjärtefråga för Barack Obama råder inget tvivel, presidenten föll i gråt när han i januari ändå presenterade en rad åtgärder mot vapenhandeln i landet. Vapenhandlare ska tvingas till hårdare bakgrundskontroller, däremot kommer den omfattande handeln mellan privatpersoner att kunna fortsätta obehindrat. Myndigheter som FBI ska få ökade anslag. Det ska även satsas mer på psykiatrisk vård, vilket republikanerna propagerar för istället för vapenlagar. Skjutvapen skördar årligen runt 30 000 människoliv i USA.
Klimatförändringar
Efter valsegern 2012 medgav Barack Obama att ytterst små framsteg gjorts på klimatområdet under hans första mandatperiod. Han lovade då att personligen ta sig an frågan för att försöka hitta överenskommelser över partigränserna. Det har inte lyckats. Barack Obama presenterade sommaren 2015 sin ”Clean power plan”, innehållande minskningar av koldioxidutsläppen från landets kraftverk med en tredjedel (av 2005 års nivåer) till år 2030. I början av februari blockerade dock Högsta domstolen lagförslaget, men eventuellt kan HD-ledamoten Antonin Scalias frånfälle öka chanserna för att lagförslaget går igenom till sommaren. Planen gäller framför allt kolkraft och Barack Obama har kritiserats för att inte bry sig om frackning av naturgas och olja i samma utsträckning.
Att det blev ett klimatavtal i Paris är en framgång men USA sa nej till att göra det juridiskt bindande.
Guantanamo
En nytillsatt Barack Obama lovade omedelbart att anstalten skulle stängas inom ett år men beslutet har stoppats av kongressen som inte gillar presidentens plan att flytta de personer som anses farligast till fängelser i USA. Barack Obama lovade i årets State of the Union-tal återigen att en stängning ska ske innan nästa president tar över och att om kongressen fortsätter sätta käppar i hjulet så ska Vita huset undersöka andra vägar för att få det gjort. Sedan öppnandet 2002 har nära 800 personer suttit inlåsta här utan att få sina fall prövade i domstol.
Igår lämnade Pentagon in en plan för hur fånglägret på Guantánamo slutgiltigt ska stängas. Enligt amerikanska medier går den ut på att de 91 fångar som är kvar antingen förflyttas till sina hemländer eller tredje land – eller förs till en anläggning i USA. Men om det hinner genomföras innan nästa presidentval är oklart.
Hälften av väljarna är nöjda
I en opinionsundersökning i mitten av januari uppgav 52 procent att Barack Obama presterat enligt förväntningarna. 31 procent var missnöjda och bara några få procent ansåg att han överträffat förväntningarna. Skillnaderna är stora mellan dem som röstar demokratiskt och republikanskt och tidigare presidenter har under sitt sista år på posten legat både betydligt bättre och betydligt sämre till.
Barack Obama har vann både valet 2008 och 2012 med god marginal vad gäller de så kallade elektorsrösterna. Han fick båda gångerna även över 50 procent av det totala antalet röster.
Källa: CBS/New York Times.