Afrah Nasser, 32, sökte politisk asyl i Sverige i samband med den arabiska våren 2011 efter att hon mottagit dödshot för sin kritik av regimen. Hon är bosatt i Göteborg och bevakar hemlandet på sin blogg och har skrivit för medier som CNN och al-Jazira. Hon fick bland annat Dawit Isaak-priset av Publicistklubben 2014.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Journalister runt om i världen står inför växande hot. De som vi tilldelar pris är de modigaste och mest hängivna. De är exempel på att journalistik spelar roll, säger CPJ:s general-direktör Joel Simon.
Att arbeta som journalist i Jemen beskriver Afrah Nasser som att gå genom ett minfält.
– Jag har fått dödshot och hot har även riktats mot min familj. Min familj har bett mig att sluta skriva för att skydda mig själv, säger Afrah Nasser.
Berättelsernas kraft
Enligt Reportrar utan gränser står houthirebellerna i Jemen bakom flest kidnappningar av journalister efter Islamiska staten.
När upproret i Jemen startade i januari 2011 började Afrah
Nasser att skriva om kränkningar av mänskliga rättigheter och jämställdhetsfrågor i landet men mottog snart dödshot till följd av sin kritiska bevakning av regimen.
– Jag har alltid trott på berättelsernas starka kraft. Yttrandefriheten är ett viktigt verktyg för att kunna åstadkomma förändring i vilket samhälle som helst, säger hon.
När Afrah Nasser tog emot priset sade hon att hon vill representera inte bara jemenitiska journalister utan även alla jemeniter som känner sig övergivna av världens ledare och internationella medier, som inte tillräckligt bevakar folkets lidande.
Tvungen söka skydd
Förutom Afrah Nasser tilldelades även den kamerunske journalisten Ahmed Abba, thailändaren Pravit Rojanaphruk och Patricia Mayorga från Mexiko CPJ:s internationella pressfrihetspris i november.
Patricia Mayorga berättar att hon var tvungen att söka skydd efter att kollegan Miroslava Breach Velducea skjutits till döds i mars i delstaten Chihuahua i nordvästra Mexiko. Vid kroppen hittades en lapp med hänvisning till att hon varit en ”tjallare”.
Tillsammans med Miroslava Breach Velducea rapporterade Patricia Mayorga om politik, korruption och organiserad brottslighet. Efter att ha publicerat en artikel om politiska kandidater med kopplingar till organiserad brottslighet började både Miroslava Breach Velducea och Patricia Mayorga utsättas för hot. Efter att Miroslava Breach Velducea dödats sökte Patricia Mayorga skydd i Peru.
Mexiko rankas som det farligaste landet på västra halvklotet för journalister. Omkring 100 journalister har mördats i Mexiko sedan 2000.