Wikileaksgrundaren och spionanklagade Julian Assange väntas nu bli kvitt sitt fängelsestraff. Efter omfattande förhandlingar mellan USA och Australien väntas han bli frisläppt efter att han erkänt spioneribrott.
Julian Assange har suttit i fängelse i Storbritannien sedan 2019. USA bekräftade då att det fanns ett åtal om spioneri mot Julian Assange och krävde att han överlämnas dit. Därefter har många förhandlingar följt och sammanlagt har Assange suttit fängslad i högriskfängelset Belmarsch i 1 901 dagar.
Julian Assange har av många setts som en yttrandefrihetskämpe. 2006 grundade han organisationen Wikileaks som 2010 publicerade hundratusentals hemliga dokument som avslöjar amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter som USA utfört i krigen i Irak och Afghanistan.
Julian Assanges kritiker ser det som att publiceringarna av de hemliga dokumenten äventyrat USA:s säkerhet.
1 901 dagar i fängelse
Nu väntas han bli friad efter att ha gjort en uppgörelse med USA där han enligt uppgift erkänner brotten.
– Julian Assange är fri. Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där, skriver organisationen Wikileaks i ett inlägg på X som också skriver att Julian Assange redan lämnat Storbritannien.
Elisabeth Löfgren är styrelseledamot i Svenska PEN och ordförande för Fängslade författares kommitté. Hon ser inte frisläppningen av Julian Assange som en seger.
– Vi på Svenska PEN och Pen International har i många år krävt att Julian Assange frisläpps. Men jag ser det inte som en seger för pressfriheten, eftersom det ändå var möjligt att fälla honom för spioneri, vilket jag tror att många kommer att hålla med mig om.
”Lägger munkavle”
USA och många andra länder är kända för att använda spionlagar mot journalister, något som enligt Elisabeth Löfgren är mycket allvarligt.
– Det går emot journalisters jobb att det kan finnas risk för fängelse av att avslöja allvarliga krigsbrott. Det lägger munkavle på journalister, tystar pressfriheten och är ett stort hot mot demokratin, säger hon och fortsätter:
– Men självklart är det en seger för Julian Assange. Han har suttit fängslad länge. Att erkänna brott var kanske den enda möjligheten att komma ut och han tog den.
Julian Assange har åtalats på 17 punkter enligt spionerilagen. För att bli släppt kommer Julian Assange att erkänna sig skyldig till att olovligen ha mottagit och spridit hemligstämplad, nationell försvarsinformation, skriver justitiedepartementet i det rättsliga dokumentet.
Formalia återstår
Ytterligare en process ska till innan Julian Assange frisläpps, en uppgörelse som ska godkännas av domare innan den kan bli av. På onsdag ska han framträda i domstol på Stillahavsön Saipan, som är amerikanskt territorium. Efter det förväntas han kunna återvända till Australien.
– Förhandlingarna har pågått under en lång tid och i våras var han också nära att utelämnas. Australiens parlament röstade med stor majoritet för att de skulle gå så långt de kunde för att förhandla med USA och kräva att Julian Assange frisläpps, säger Elisabeth Löfgren.
Ett av de mest uppmärksammade avslöjanden från Wikileaks var att en amerikansk stridshelikopter attackerat två journalister från Reuters och flera civila 2007 i Irak.
– Bland det viktigaste som Wikileaks gjort var att de avslöjade många allvarliga krigsbrott, det är sådant som måste komma fram.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.