När avhopparen ”Caesar” år 2013 kom från Syrien med tiotusentals bilder på den tortyr och de usla förhållanden som fångar i syriska militärfängelser utsätts för, ifrågasattes bilderna bland annat av den syriska regeringen. Nu har en rapport från Human Rights Watch (HRW) bekräftat många av fångarnas identiteter. Samtidigt har människorättsorganisationen visat bilderna för en läkare, som bekräftar att många har dött på grund av tortyr och svält.
– Argumentet från den syriska regeringen och dess backare, bland andra Vladimir Putin, var att bilderna skulle kunna föreställa vem som helst, var som helst och att det inte går att se hur människorna på bilderna har dött. Men nu kan vi bekräfta att de dog i fängelser som drivs av den syriska regeringen och att de dog av tortyr, bristande medicinsk behandling och svält, säger Nadim Houry, vice Mellanösternchef för HRW.
– Bilderna visar också på en sorts dödens byråkrati, allting verkar ha gjorts och katalogiserats enligt officiella order och instruktioner.
Hoppas på oberoende undersökning
Rapporten använder en kombination av bilder, kartor och vittnesmål från anhöriga, medfångar och avhoppade fångvaktare. Houry säger att han hoppas att rapporten kommer att påverka fredsförhandlingarna.
– Fångar dör fortfarande och vi vill trycka på för en oberoende undersökning av fängelserna. Den andra frågan vi ställer oss handlar om vad som ska hända med de säkerhetsansvariga som driver fängelsen. Jag har svårt att föreställa mig en fred eller övergång i Syrien om de här människorna, som är ansvariga för systematisk tortyr, får behålla sina befattningar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Tiotusentals bilder i rapporten
• Caesar är ett kodnamn för en man som under ett par år arbetade för den syriska regimen med att ta bilder på människor som dött, bland annat i fångenskap. Han hoppade av i augusti 2013 och smugglade ut 53 275 bilder, som han lämnade över till en oppositionsgrupp.
• Human rights watch fick bilderna och har i samband med rapporten If the dead could speak undersökt drygt 28 000 av bilderna, som föreställer närmare 7 000 personer som dog i fångenskap eller efter att de transporterats från ett fängelse. Bilderna visar tydligt att personerna torterats och svälts.
• I rapporten identifieras ett trettiotal av personerna, tack vare vittnesmål från anhöriga, avhoppade fångvakter och släppta medfångar.