Oscar Winberg, historiker och USA-expert vid Turku institute for advanced studies, Åbo universitet, är inte förvånad över utvecklingen.
Den konservativa rörelsen har i åratal arbetat för att säkra att en majoritet av domarna är abortmotståndare.
– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är en slump att det här händer just nu. Den konservativa rörelsen har i åratal arbetat för att säkra att en majoritet av domarna är abortmotståndare, även på lokal nivå, vilket vi ser resultaten av nu.
Systemet med att domstolarna bestämmer gör att politiker slipper vara ansiktet utåt för den känsliga frågan, menar Oscar Winberg.
”Lagar från en annan tid”
Nu har Arizona återgått till en abortlag från 1864.
– Det har hänt tidigare att konservativa domare rivit upp gamla prejudikat som gör att man går tillbaka till lagar från en annan tid, i det här fallet en tid då vi hade en helt annan syn på medicin och kvinnans rättigheter.
På en amerikansk karta över vilka delstater som inskränkt i aborträtten finns numera ett stort kluster av delstater i sydöstra USA som förbjuder abort. I västra och östra USA ser man en tendens med stater som behållit aborträtten. De staterna är oftare styrda av demokrater.
Efter att Roe mot Wade hävdes 2022 har flera delstater haft folkomröstningar i abortfrågan. Något som lett till att aborträtten skrivits in i delstatskonstitutionen eller att abortförbud stoppats. Detta har hänt i Ohio, Kalifornien, Kansas, Kentucky, Michigan, Montana och Vermont.
Påverkar låginkomsttagare
Den som inte får genomföra en abort i den delstat de bor i kan möjligen resa till en delstat där det är lagligt, men för vissa är det alternativet klurigt. Bor man till exempel i Mississippi, som förbjuder abort, är det väldigt långt att resa.
– Därför påverkar det här låginkomsttagare stort. De har inte samma möjlighet att resa för att få göra en abort, eller ta ledigt från jobbet inom det tidsspann då abort kan tillåtas i vissa delstater.
Många har kanske svårt att förstå det utbredda motståndet mot aborter som finns i USA. Oscar Winberg säger att många hänvisar till religionen.
– Framför allt har den katolska kyrkan i USA skapat en politisk allians kring frågan som man drivit kraftigt och som engagerar väljare. Många förknippar också fortfarande abort med att man faktiskt tar ett människoliv, oavsett hur utvecklat fostret är. Då är det enklare att förstå engagemanget.
Men det går inte att sätta likhetstecken mellan religion och abortmotstånd, menar Oscar Winberg. Många kristna inom alla kyrkor anser att kvinnans rätt att välja över sin egen kropp är viktig.
Biden var tidigare abortmotståndare
Frågan förknippas även tätt till den republikanska identiteten, säger Oscar Winberg.
– Situationen är närmast totalt splittrad. Nästan alla republikaner i kongressen motsätter sig abort och omvänt för demokraterna.
Historiskt sett, eller i alla fall före tiden runt 2000, har det även funnits splittringar i frågan inom partierna.
– Joe Biden var till exempel under sina förstå årtionden i politiken emot abort och hänvisade till sin katolska tro. På 2000-talet har han utvecklat en ståndpunkt som säger att han personligen är emot det men politiskt så stöder han abort öppet. Hos honom ser man en del av utvecklingen som många demokrater gjort.
Trump försöker med balansgång
Donald Trump har i stället ett annat förhållningssätt.
– Trump försöker sig på en intressant balans i frågan, dels porträtterar han sig som en tolerant kandidat i abortfrågan, dels vill han ta på sig äran för att Roe mot Wade revs upp.
Abortfrågan kommer med stor sannolikhet vara en central fråga i det kommande USA-valet, enligt Oscar Winberg.
– Jag har sett att Demokraterna varit väldigt ivriga på att driva frågan i sina kampanjer medan Republikanerna strävat efter att tona ner det. Jag har redan nu sett att Biden lyft upp händelserna i Arizona i kampanjen och lagt hela frågan på Trumps bord. Jag tror att valet kommer vara mer gynnsamt för de som försöker säkra rätten till abort.