BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det kom som en chock för Belén som uppger att hon alls inte kände till att hon varit gravid. Men hennes prövningar fortsatte. Personal på sjukhuset hittade ett foster på en toalett. De gjorde bedömningen att det kom från Belén och anmälde henne till polisen. Utöver det ska en sjuksköterska, enligt Belén, ha visat upp fostret och anklagat henne för vad ”hon gjort mot sin son”. Belén tvingades, på order av polisen, genomgå en gynekologisk undersökning.
Kampanj: Frige Belén
Fortfarande saknas bevis för att fostret faktiskt var Beléns. Men hon har trots det suttit häktad i drygt två år, under hela processen genom förundersökning via åtal till rättegång. Domen kom slutligen 19 april 2016. Hon ska avtjäna åtta år i fängelse – för överlagt mord. Beléns försvar kommer att överklaga.
Internationellt har hennes fall uppmärksammats av både medier och människorättsgrupper. Amnesty driver nu en kampanj för att hon ska släppas fri.
– Belén döms utifrån ingen bevisning alls. Det ser vi i andra länder med restriktiv lagstiftning, att bevisningen är bristfällig eller obefintlig. Det är heller inte ovanligt att åtalet gäller mord snarare än abort. Det är en logik i icke-logiken, säger Katarina Bergehed, talesperson för kvinnors rättigheter på svenska Amnesty.
Värst för fattiga
Beléns advokat Soledad Deza anklagar rättsväsendet för att ”statuera exempel med kvinnor”.
– De kopplar henne till ett 32 veckor gammalt foster utan några som helst bevis, säger hon till lokala tidningen La Gaceta Tucumán.
Beléns behandlande läkare uppskattade alltså att hon hade varit gravid i 22 veckor, inte 32.
Argentinska grupper som verkar för att abort ska legaliseras talar om en ”kriminell allians” mellan vårdpersonal, polis och domare.
– Det här är en konsekvens av abortlagstiftningen, säger Katarina Bergehed.
– Den leder till ett misstänkliggörande av alla kvinnor, att det förs in en misstanke kring missfall och andra graviditetsrelaterade komplikationer. Framför allt drabbas fattiga kvinnor. Välbärgade kvinnor kan få säkra om än illegala aborter. De får medicinskt och professionellt genomförda ingrepp, mer sällan med komplikationer efteråt.
Hoppas på inhemsk debatt
Nu pågår kampanjen för att Belén. Den kan göra skillnad, tror Katarina Bergehed. Speciellt om fallet skulle väcka inhemsk debatt.
– Det har vi sett på andra håll, att enskilda fall – dödsfall på Irland, cancersjuka som inte får behandling för att det kan skada foster – kan få det här tabut att spricka. Mänskliga öden med vanliga kvinnor, då framgår de verkliga konsekvenserna och kan på sikt få opinionen att svänga och politiker att fatta mod.
Argentina tillåter idag abort under särskilda omständigheter, som våldtäkt eller svåra fosterskador. Annars råder förbud.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Varje år genomförs, enligt officiella uppskattningar, 500 000 illegala aborter. För minst 100 kvinnor innebär det döden.
Belén är dömd för mord. Den kvinna som blir påkommen med att genomföra en illegal abort riskerar annars upp till fyra års fängelse. Läkare som utför ingreppet riskerar tre till tio års fängelse.
Det finns ett förslag som skulle innebära lättnader i abortlagstiftningen, men det har mycket små chanser att passera Argentinas kongress.