Hur ska vi se på den här nyheten?
– Det återstår att bevisa att vaccinet faktiskt ger det skydd som påstås. Det är en ganska liten studie som har gjorts och det är ganska stora felmarginaler i det 100-procentiga skyddet som har konstaterats.
Vad krävs för att ett användbart vaccin ska kunna tas fram?
– Förutom att studien kan utvidgas så att fler direkt kan få tillgång till det som tagits fram så är det ganska långt kvar till ett godkänt vaccin. Det krävs en större studie både av bieffekter och för att bevisa att det är effektivt. Efter det ska det passera olika länders lagstiftningar innan något läkemedelsbolag börjar tillverka det i stor skala. Sedan ska ju eboladrabbade länder kunna köpa och tillhandahålla vaccinet vid ett utbrott också.
Även om det blir ett vaccin, kommer det att bli tillgängligt? Det är ju vanligt att läkemedelsbolag kräver ganska mycket betalt för sina produkter.
– Den här gången är ju WHO och flera statliga aktörer inblandade utöver läkemedelsbolag, så jag tror att det kommer att bli ekonomiskt tillgängligt. Men det ska också finnas strukturer på plats för att få ut vaccinet. Det ska finnas injektionsinstrument, sjuksköterskor, man måste kunna hålla kylkedjan när vaccinet transporteras, vilket inte är lätt i länder som har en dålig infrastruktur och ingen sjukvårdsorganisation.
– Dessutom behöver folk i drabbade områden lita på vad myndigheterna säger, vilket de inte gjorde under förra epidemin. Det är den största utmaningen där förtroendet för myndigheter är lågt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.