– Jag ser med stort allvar på utvecklingen. Polisen har använt våld mot demonstranter på ett oproportionerligt och oacceptabelt sätt. Såväl demonstranter som journalister har frihetsberövats. Det finns rapporter om flera skadade och även uppgifter om dödsfall. Ansvaret för denna våldsamma utveckling vilar hos president Lukasjenko och den belarusiska regeringen.
Nu är det december. Protesterna mot Aleksandr Lukasjenko fortsätter. Människorättsorganisationer har dokumenterat både misshandel och tortyr. Här i Dagens ETC har en kvinna vittnat om att ha utsatts för våldtäkt av regimens säkerhetstrupper Omon.
– Det är fullständigt förfärligt och oacceptabelt, säger Ann Linde nu till Dagens ETC, dagen efter att hon i möte med EU:s utrikesministrar drivit att belarusiska företag måste inkluderas i ett tredje sanktionspaket.
– Det gäller att utkräva ansvar. Sverige håller regimen ansvarig.
Erbjuder dialog
Ann Linde menar att Sverige axlar ett särskilt ansvar vad gäller Belarus, både politiskt och humanitärt.
– Vi ska bidra till en lösning där Belarus går över till ett demokratiskt styre, med fria och rättvisa val.
Sverige blir 2021 ny ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), där Belarus finns med bland de 57 medlemsstaterna.
– Vi har redan erbjudit oss att genomföra en dialog, men det går inte just nu, regeringen är inte intresserad och oppositionen är fängslad eller driven i exil. Erbjudandet står dock kvar. Jag har själv träffat både belarusiske utrikesministern och en lång rad av oppositionens ledare.
Cypern bromsade
För knappt en månad sedan var till exempel Svetlana Tichanovskaja inbjuden till Stockholm. Hon betonade då att sanktionerna måste skärpas ytterligare för att sätta ekonomisk press på Lukasjenko. Själv hamnade diktatorn på EU:s sanktionslista först i november.
– Alla sådana beslut måste tas med enhällighet, säger Ann Linde. Det tog två månader innan alla kunde enas. Cypern villkorade först med sanktioner mot Turkiet, en helt annan fråga. Det var oerhört olyckligt. Det är jag den första att erkänna.
Ann Linde återkommer till humanitär hjälp.
– Offer för repression tas ut ur landet för att få sjukhusvård och traumabearbetning.
”Ryssland är viktigt”
Men det handlar även om att ge bistånd till civilsamhället, både för Sverige och EU.
– Vi har varit pådrivande att stöd ska gå till just civilsamhället och inte till staten.
Lukasjenkos framtid kan till sist komma att avgöras av Ryssland och hur Vladimir Putin väljer att agera.
– Ryssland är viktigt. I oppositionen i Belarus har man varit noga med att understryka att kampen handlar om demokrati och frihet, inte om att man är emot Ryssland eller är för EU. Det är en inrikespolitisk kamp.
Ann Linde har följt utvecklingen i Belarus sedan tidigt 00-tal.
– Jag ser det ändå som positivt att demokratirörelsen nu uppträder enat och med bred folklig förankring. Det är en stor skillnad mot tidigare. Det är otroligt modiga människor som går ut varje söndag, trots att de riskerar att gripas av våldsam polis.