Förutom här, i Israel. Under de senaste sex veckorna har polisen gjort tillslag i flera städer och stoppat palestinska politiker och aktivister som försökt demonstrera. I förra veckan lyckades Israels äldsta människorättsorganisation Acri lyfta ett enskilt ärende upp till högsta domstolen och få rätt i att polisen bröt mot demonstrationsrätten. Bara efter det tilläts ett första palestinskt appellmöte för eldupphör, i Tel Aviv förra helgen.
– Även vi har försökt utmana det här tidigare men då fått avslag. En domare i distriktsdomstolen i Nazareth sa ordagrant till mig, att yttrandefriheten efter den 7 oktober inte är den samma som innan 7 oktober. Det man kunde göra tidigare kan man inte göra nu, säger advokaten Nareman Shehadeh-Zoabi till Dagens ETC.
Hundratals studenter avstängda
Hon arbetar vid människorättscentret Adalah i staden Haifa, som sedan grundandet 1996 är den främsta organisationen i Israel som värnar rättigheterna för den palestinska gruppen i landet. 20 procent av Israels medborgare utgörs av araber, varav många identifierar sig som palestinier. Många av dessa har släkt på Gazaremsan eller åtminstone en åsikt om förödelsen där.
Flera människorättsorganisationer i Israel varnar för att demonstrationsförbudet ingår i ett större mönster där Israel har slagit ner på palestinska medborgares yttrandefrihet. Adalah följer hittills 251 olika fall där palestinier har arresterats och förhörts av säkerhetstjänsten sedan 7 oktober. I hälften av fallen handlar det om att de skrivit något i sociala medier.
– Vissa av dessa är universitetsstudenter och de har skrivit något om Gaza och att palestinier har rätt till att göra motstånd mot ockupation, vilket inte betyder att de stöttar Hamas. Men de har ändå anklagats för att vara Hamas-sympatisörer, säger Nareman Shehadeh-Zoabi.
Adalah företräder även 110 studenter som har blivit avstängda från sina lärosäten eller har helt kastats ut från sina program, efter att de delat något i sociala medier som varit relaterat till Gazaremsan – eller som bara missuppfattats vara det. En kvinnlig student har hamnat i husarrest bara för att hon delat en bild på en maträtt med en palestinsk flagga på, på Instagram den 7 oktober, vilket uppfattades som ett stöd till Hamas.
Hanteras av ny myndighet
I dussintals andra fall har palestinier med israeliskt medborgarskap även stängts av från eller sparkats från sina arbetsplatser, efter att de gjort delningar om Gazaremsan och kriget i sociala medier. Ett rekordstort antal av dessa palestinier har nu också åtalats baserat på israelisk terrorlagstiftning. 76 ärenden har gått vidare till åtal – att jämföra med 78 åtal under hela femårsperioden 2018–2022.
– De här brottsmålen hanteras av en ny myndighet som regeringen inrättade i februari i år, med det uttalade syftet att bevaka terroristorganisationers verksamhet på internet. Men det är bara palestinier och deras yttrandefrihet som drabbas av det, säger Nareman Shehadeh-Zoabi.
– I ett fall vi bevakat har en judisk medborgare faktiskt hamnat i domstol på grund av detta, det är en lärare som skrivit några inlägg där han identifierat sig med Hamas döda. Men han har inte åtalats och i protokollet har domaren skrivit, att om de här uttalanden gjordes av en arab, skulle vi identifiera dem som farliga.
”Min yttrandefrihet blir våldtagen”
I Haifa träffar Dagens ETC även Manal Totry Jubran, en palestinsk forskare i konstitutionsrätt som undervisar vid Bar-Ilan-universitetet norr om Tel Aviv. Intervjun med henne blir två timmar försenad eftersom hon först måste ta en eftermiddagstupplur. Oroliga tankar har gjort att hon legat nästan sömnlös under föregående natt.
Jag är livrädd över att säga vad jag tycker och tänker.
– Jag bedriver även forskning kring yttrandefrihet, och just känns det som att min yttrandefrihet blir våldtagen. Jag är livrädd över att säga vad jag tycker och tänker.
– Situationen är alltså den, att det är okej att dela bilder på de israeler som kidnappades den 7 oktober och att prata om de som dödades i massakern. Men om jag gör något liknande för att uppmärksamma det som händer Gazas invånare så kan jag bli arresterad av polis imorgon, säger Manal Totry Jubran.
Trycket på palestinska studenter kommer både uppifrån och nerifrån. Uppifrån, i form av att både Utbildningsministeriet och universitetsledningar efter 7 oktober klargjorde att de inte skulle tillåta några yttranden till stöd för Hamas, men var detta innefattat har varit högst oklart.
Flera av hennes egna palestinska juridikstudenter hon undervisat har fått problem med universitetsledningen vid Bar-Ilan sedan den 7 oktober, efter att de anklagats för att ha delat eller skrivit något olämpligt i sociala medier. Och det oroväckande är att deras ärenden flera gånger kommit ledningen till känna efter att högerextrema judiska studenter vid samma lärosäte har anmält dem. Trycket kommer även underifrån.
Högerextremister mobiliserar
Flertalet anmälningar är resultatet av en mobilisering av unga israeliska högerextremister, som just nu samlas i flera Telegramgrupper för att hänga ut palestinier som terrorister. En av de mest inflytelserika grupperna heter ”Nazistjägarna” och hänger ut diverse palestinska individer som både Hamas-medlemmar och nazister. När Dagens ETC undersöker gruppen har den nära 7 000 medlemmar och innehåller ett stort antal palestiniers namn och adressuppgifter, samt porträttbilder där samtliga ansikten har måltavlor på sig.
De går igenom folks sociala medier och tar skärmdumpar.
– Det är alltså vi palestinier som är de nya nazisterna. De specialiserar sig på att jaga läkare, sjuksköterskor, akademiker och studenter i de här grupperna. De går igenom folks sociala medier och tar skärmdumpar. Det är väldigt skrämmande och jag har själv redan gått igenom hela min historik och funderat över vad jag måste radera.
Manal Totry Jubran betonar att hon har gråtit sig själv till sömns när hon tänkt på de israeliska små barn som kidnappats till Gazaremsan. Likaså att hon förstår den koppling till Förintelsen som många judar i Israel har gjort efter Hamasattacken, efter att de blivit varse hur folk har mördats och bränts inne i sina egna hem.
– Och jag förstår att folk vill ha hämnd nu, det är ett grundläggande mänskligt behov. Men vi palestinier i Israel är inte ansvariga för vad Hamas gjorde.