Den enda kandidatur som egentligen stod på spel var Juntos por el Cambios, där Patricia Bullrich, tidigare säkerhetsminister under högerpresidenten Mauricio Macri, drivit en hårda tag-fokuserad kampanj och besegrade sin mer moderata motkandidat Horacio Larreta. Men primärvalen i Argentina ses samtidigt som ett styrketest som sätter tonen i debatten inför de allmänna valen, och den debatten domineras nu fullständigt av en person – Javier Milei.
Milei blev först känd som stående deltagare i TV-paneler, där han ofta arbetade upp sig till raseriutbrott och förolämpade meningsmotståndare. Det var så han först sågs också när han gav sig in i politiken – som en pajas. Men det, som ett antal gånger tidigare i historien när en bisarr outsider utmanat ”systemet”, visade sig vara ett underskattande.
Milei har kallat sig ”anarkokapitalist” och förklarat att han ser statens avskaffande som ”en teknisk fråga att lösa”. Hans främsta vallöfte är att ”spränga” centralbanken och avskaffa peson som nationell valuta för att byta ut den mot US-dollar (som Ecuador och El Salvador tidigare gjort) tillsammans med massiva nedskärningar där hela sektorer av staten skulle försvinna, som den offentliga forskningsmyndigheten, i sin helhet.
Javier Milei är på sitt sätt en mediebegåvning, men för att vara en politiker är han ovanligt opolerad: han kan sväva ut i smala teoretiska resonemang och ger ibland obekvämt ärliga svar på frågor, bland annat att han ”i princip” inte ser några hinder med att sälja inre organ, eller med att föräldrar skulle sälja sina barn.
Libertarianismen, fast inflytelserik internt inom många högerpartier, har aldrig tidigare haft ett mätbart folkligt stöd utanför USA, och även där har politiker som Trump framförallt fiskat röster med ett nationalistiskt eller moralkonservativt budskap istället. Om Mileis siffror skulle stå sig är det utan jämförelse den största valframgången i världen för en ultraliberal politiker.
– Folk uppfattar att systemet har nått vägs ände, att staten blivit gigantisk och distribuerar pengarna fel, säger Fabian Cruz till ETC nyhetsmagasin. Han är programledare på podden Radio Antorchas och en av grundarna till Agrupacíon Libertarios Argentina, ett av partierna i Mileis koalition.
De flesta politiker brukar le på sina kampanjfoton; Javier Milei ser alltid arg ut. Hans seger blev möjlig på grund av landets ekonomiska kris med över 100 procents inflation, som fått många väljare att förkasta mer ”normala” politiker.
Runt Milei har samlats en genuin massrörelse av framförallt unga som identifierar sig som ”libertarianer” och viftar med den gulsvarta skallerormsprydda Gadsen-flaggan.
– Det är en strategi vi valt, att försöka bygga en rörelse bland unga, för att bli ett bestående fenomen, inte som Macri, Trump och Bolsonaro som försvann efter en mandatperiod, säger Fabian Cruz.
Väljarna verkar inte ha avskräckts av boken ”El Loco” (”Galningen”), av journalisten Juan Luiz González, som avslöjar bland annat hur det libertarianska nätverket i Argentina finansierats av USA-stiftelser, pengar under bordet när listorna till parlamentet och lokala församlingar hastigt skulle fyllas, och en del märkliga episoder ur hans personliga liv; bland annat höll han seans för att komma i kontakt med sin döda hund och be den om råd. En extrem personlighet för att representera en extrem ideologi.