BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Skottland
Skottarna röstade med bred majoritet mot att lämna EU under folkomröstningen i juni. Sedan dess har många röster höjts för en ny självständighetsomröstning och en lösning som låter Skottland behålla sina band till Bryssel. Men många har tappat hoppet om en ny omröstning och Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon utnämnde i augusti en skotsk Brexitminister. Premiärminister Theresa May har nu varit tydlig med att alla fyra nationer som ingår i Storbritannien ska lämna EU tillsammans.
– Vi röstade i folkomröstningen som ett Storbritannien, vi kommer att förhandla som ett Storbritannien och vi kommer att lämna den Europeiska Unionen som ett Storbritannien.Det går inte att hoppa av Brexit. Och jag kommer aldrig att låta splittrande nationalister att undergräva den dyrbara unionen mellan de fyra brittiska nationerna, sa Theresa May under Torys konferens – ett uttalande som provocerade många skottar som vill stanna i EU, men inte i Storbritannien.
Irländska gränsen
Även i Nordirland röstade en majoritet för att stanna i EU, delvis av oro för vad som skulle hända med den numera öppna landgränsen mellan Nordirland och Irland. Under ett besök i Nordirland inför Brexitomröstningen förklarade Theresa May, som då kampanjade mot ett EU-utträde, att gränsen måste bevakas om Storbritannien lämnar EU. I förra veckan sa hon dock att hon inte vill återgå till den sortens gränser som fanns förr i tiden.
– Självklart förändras förhållandet över gränsen när det handlar om ett land som inte är med i EU och ett land som är det. Vi diskuterar för nuvarande med den irländska regeringen för att se hur vi kan utveckla de här idéerna på sätt som kan försäkra att alla parter får som de vill, sa Theresa May till BBC.
Oron för uppblossade konflikter i området kvarstår dock.
Invandring
I helgen gjorde Theresa May tillsammans med utrikesminister Boris Johnson och Brexitminister David Davis det tydligt att den brittiska regeringens prioritet först och främst är att invandringen till landet ska minska.
– Det tydliga budskapet från folkomröstningen är detta – vi måste kunna kontrollera invandringen. Vi kommer att kontrollera våra gränser och vi kommer att minska invandringen, sa David Davis under konferensen i Birmingham.
Handel
Inför förhandlingarna om Brexit är det många som argumenterar för att den brittiska regeringen måste välja mellan att strypa invandringen och att handla med EU-länder på samma villkor som tidigare. I helgen listade Theresa May åtta länder som hon menar att Storbritannien kan teckna handelsavtal med och argumenterade för att britterna måste ”se förbi kontinenten Europa mot de ekonomiska och diplomatiska möjligheter som finns i den vidare världen”.