Israel begår folkmord i Gaza, konstaterade Amnesty i veckan. Bevisen läggs på hög samtidigt som världens länder – inklusive Sverige – ser mellan fingrarna och fortsätter göra affärer med Israel. Alla länder och företag som fortsätter bidra till Israels folkrättsbrott riskerar att bli medskyldiga, säger Ellie Al-Kahwati, folkrättsjurist och sakkunnig på Amnesty Sverige.
– Alla stater har ett ansvar för att förhindra och bestraffa den som begår folkmord. Amnesty uppmanar den svenska regeringen att ta tydligare ställning och aktivt bidra till motverkandet av straffrihet, säger Ellie Al-Kahwati.
Det är ett folkrättsligt ansvar och ingenting man kan tycka någonting om, fortsätter hon.
– Som första steg måste EU, inklusive Sverige, kan kräva ett omedelbart och varaktigt eldupphör i Gaza. Man bör också utöva diplomatiska, ekonomiska och politiska påtryckningar. Sveriges regering bör offentligt tillkännage att Israel begår folkrättsbrott inklusive folkmord i Gaza.
Ingen kan säga ”vi visste inte”
Som EU-medlem omfattas Sverige av EU:s associationsavtal med Israel. Avtalet gör EU till Israels största handelspartner. Internationella domstolen, ICJ, har vid tre tillfällen krävt att Israel vidtar provisoriska åtgärder för att förhindra ett eventuellt folkmord i Gaza. Samma domstol kom i somras med ett yttrande om att Israels ockupation är olaglig. Länder och företag är skyldiga att säkerställa att deras handel inte bidrar till brotten.
– Alla stater och företag känner till de här åtgärderna. Man kan inte säga att man inte varit medveten om att det inte finns risk för folkmord i Gaza, säger Ellie Al-Kahwati.
Amnesty riktar också en direkt rekommendation till EU-kommissionen, som är ansvariga för handelsavtalet med Israel.
– EU-kommissionen måste inleda en granskning av hur Israel uppfyller sina skyldigheter enligt folkrätten för att säkerställa att EU inte medverkar till folkrättsbrott.
Svenska åklagare kan utreda Israel
En annan väg är att tillämpa principen om universell jurisdiktion. Principen innebär att man kan utreda grova internationella brott, inklusive folkmord, oavsett vart de begåtts eller vem som begått dem. Det kan rättsväsendet göra oberoende av regeringens ställningstagande.
– Sverige skulle bland annat kunna använda det som metod för att väcka åtal för folkrättsbrott, inklusive för folkmord på palestinier i Gaza. Det skulle vara en viktig signal, säger Ellie Al-Kahwati.
Svenska åklagare har tidigare inlett sådana förundersökningar för Syrien och Ukraina. Bevisen och vittnesmålen som Sverige samlar in kan sedan skickas vidare till de internationella domstolarna i Haag.
Företag bär ansvar
Amnesty kräver också skärpta riktlinjer för hur privata aktörer – som enskilda företag – bör agera när de gör affärer med länder som begår folkrättsbrott.
– Redan idag är företag, liksom stater, skyldiga att agera enligt folkrätten. Företag som tillhandahåller materiellt stöd för att begå ett folkrättsbrott kan hållas juridiskt ansvariga för ett sådant brott.
Sverige säger att man inte exporterar vapen till Israel. Men trots det exporterar det svenska företaget Aimpoint rödpunktssikten som har använts av IDF i Gaza. Även det israeliska företaget Elbit fortsätter sin verksamhet i Sverige, med Försvarsmakten som storkund.